Українські міста-господарі Євро: поради іноземцям від світового путівника

Футбольний чемпіонат у розпалі, й до України лине рекордна кількість туристів. Коротенько про Київ, Харків, Донецьк та Львів їм розповідає туристичний портал Lonely Planet.

Дуже-дуже давно древні люди мали багатий вибір місць, де оселитися. Тепер важко й уявити, що місцем зародження східнослов’янської цивілізації міг стати не Київ, пише сайт Lonely Planet.

Любителі історії можуть заглибитися в багате минуле української столиці, але приємно й просто прогулятися її вулицями під традиційними каштанами, присісти в кафе під відкритим небом чи спуститися в підвальний генделик.

У 2004-му році Майдан Незалежності опинився на екранах телевізорів по всьому світі, коли тут розмістився епіцентр Помаранчевої революції, наметове містечко.

Із 2001-го року площу окупували пострадянські кітчеві монументи, як то колона Незалежності та реконструйовані Лядські ворота.

Загадковий, архітектурно-прекрасний Львів пишається тим, що є найменш радянським містом України, і, напевно, не без підстави. Центр Львова, де збереглося чимало будівель, зведених у готичному стилі, рококо, бароко й Ренесансу, занесено до списку об’єктів Всесвітнього спадку ЮНЕСКО.

Легкий відтінок "радянськості" лише додає місту шарму, окремої уваги варті місцеві кавові традиції.

Львівським must-see путівник називає Личаківське кладовище, порівнюючи його зі знаменитим паризьким некрополем Пер-Лашез.

Війни та радянська доба звузили історичний центр Харкова, з будинками Срібного сторіччя, до трикутника між вулицями Сумською та Пушкінською. Над рештою міста запанував радянський монументалізм у свій своїй величі.

У 1920-х Харків деякий час побув столицею УРСР, а в 1960-х – мозковим центром радянської оборонної промисловості.

Туристам, що шукають орієнтир для зустрічі в Харкові, видання радить звернути увагу на величезний термометр, що прикрашає вихід зі станції метро "Історичний музей" на площу Конституції.

"Український вугільний троль тяжко працював задля того, щоб перетворитися на європейського прекрасного принца на час Євро 2012" – так портал каже про Донецьк, схвально відгукуючись про своєрідну клубну і ресторанну культуру міста.

Засноване валлійським промисловцем Джоном Х’юзом, воно спершу звалося на його честь, Юзівкою. Тут і нині полюбляють усе британське, а містом-побратимом Донецьку є Шеффілд.

Головною принадою міста протягом багатьох років були терикони, як би це не нагадувало якусь наукову фантастику. Залежно від пори року і часу доби вони змінюють колір, і помилуватися цим найкраще з парку Ленінського комсомолу. Якщо ж озирнутись, одразу побачиш те, що цілком затьмарює терикони – стадіон "Донбас Арена".

Фото з Flickr (by Roads Less Traveled Photography, eugenie51c, Linking Art, bazilek100), з сайту vmaike.com.ua, palomniki.su, uk.wikipedia.org, dozor.kharkov.ua.

Реклама:

Головне сьогодні