Європейський путівник для розумників

Запаморочливі краєвиди, екзотичні наїдки, ритм та атмосфера незвіданих міст – пакуючи валізи, кожен чекає від подорожі чогось свого.

Про те, куди варто зазирнути під час європейської мандрівки фанатам фізики, археології, астрономії чи медицини, розповідає туристичний портал Lonely Planet.

Байдуже, скептик ви чи мрійник, здатні годинами говорити про загадки всесвіту або в вас викликає сміх тема адронного колайдера – екскурсія до CERN неодмінно викличе в вас мозкову бурю.

Саме в цій лабораторії, розташованій у Женеві, Швейцарія, учені сподіваються розкрити найбільшу загадку Всесвіту, а ключем до неї має стати бозон Хіггса.

У Варшаві ж видання закликає неодмінно зазирнути в музеї Марії Кюрі.

Юрський берег – ця місцинка в Дорсеті, Англія, є справжнім магнітом для фанатів розкопок та скам’янілостей. Шари глини та вапняку, з яких складається тутешній берег, потроху руйнуються, щодня даруючи людям нові й нові знахідки.

Кого ж більше ваблять геологічні дивовижі, тому варто побачити химерні базальтові стовпи - Дорогу гігантів у Північній Ірландії.

Музеїв астронома Миколи Коперніка у Польщі є кілька, проте найкращий – у рідному місті легендарного вченого, Торуні.

Телескоп Галілео Галілея можна побачити в Museo Galileo у Флоренції, Італія.

Ніде в Європі земля не тремтить під ногами так часто, як в Ісландії. Країну ділить навпіл Серединно-атлантичний хребет, тобто вона балансує між Євразійською та Північноамериканською тектонічними плитами. Магма, що "вичавлюється" в цьому місці, щороку робить територію Ісландії більшою на кілька сантиметрів, та підігріває воду в її джерелах.

У Рейк’явіку можна подивитися вражаючий фільм "Шоу вулканів", а потім вирушити на екскурсію до гейзерів, гарячих джерел та рифтової долини Національного парку Тінгвеллір.

Тим, хто планує вирушити до Італії, портал радить неодмінно побачити сицилійський вулкан Етна.

Внутрішні дворики, де, здається, й досі блукають незаспокоєні душі, коридори з гучною луною – похмура атмосфера Музею доктора Жозефа Гіслена, розташованого в Генті, Бельгія, є оманливою. Насправді саме цей легендарний психіатр допоміг змінити погляд суспільства на душевні хвороби, які до нього зазвичай "лікували" кайданами та ізоляцією.

У Парижі ж до наших днів збереглася психіатрична клініка Шератон, де колись утримували маркіза де Сада.

Батьком сучасної генетики вважається священик Грегор Мендель, який жив у ХІХ-му сторіччі та полюбляв експериментувати з рослинами. Абатство, де він власноруч висаджував горох, нині перетворено на музей. Розташований він у Брно, що в Чехії.

Побачити ж на власні очі одну біологічну чудасію можна в Словенії, де в печері Постойна живе сліпий "дракончик" протей.

Фото з сайту turismo.intoscana.it, Flickr (by Slobodan Miskovic, Strabanephotos, oddsock, Helga*, coen peppelenbos, Mr Josh, J&Konrad)

Реклама:

Головне сьогодні