Найсмачніші музеї світу. Фото

Їжа - не просто життєва необхідність і спосіб "заправки" організму корисними речовинами. Це ще й складова національної ідентичності, елемент культури і частина історії практично будь-якої держави.

Тому в багатьох країнах створюють музеї, присвячені місцевим делікатесам. Ось найцікавіші з них.

Музей какао та шоколаду, Брюссель, Бельгія

Фото: J.P.Remy/OPT

Вся історія тонізуючих ласощів постане перед поглядом відвідувача цього музею в самому центрі бельгійської столиці. Народжений в Новому Світі з таємничих церемоніалів майя та ацтеків, шоколад пройшов значний шлях, перш ніж перетворитися на знайомі всім плитки і цукерки.

Він навіть встиг стати з напою їжею. Експозиція демонструє, як це сталося і яким сьогодні є бельгійський шоколад.

Дім сиру "Грюйєр", Швейцарія

Фото з Flickr (by scalleja)

Фабрика з виробництва найвідомішого швейцарського сиру одночасно є і музеєм. Тут зручно спостерігати за процесом його виготовлення і вивчати історію сироваріння на спеціально облаштованій виставці.

Звісно, не відмовлять і в дегустації продукції. В експозиції задіяні всі п'ять органів чуття - експонати сприймаються на вигляд, на слух, на запах, на смак і на дотик.

Музей піци Pizza Brain, США

Фото з pizzabrain.org

Кока-кола і гамбургер - ось і вся інфестиція США у світову кулінарію. Вся інша національна кухня привезена на континент першими переселенцями з Європи.

Італійців серед них було багато і класична піца міцно увійшла в побут американців. Яке місце вона посіла не тільки на столі, але і в масовій американській культурі, можна дізнатися в Філадельфії, у першому в світі музеї піци.

Музей шоколаду, Барселона, Іспанія

Фото з Flickr (by christine zenino)

Перші галеони, навантажені какао-бобами, перетинали Атлантику і прибували до Іспанії, змагаючись у прибутковості з перевізниками чистого золота інків. І хоча першістю у виготовленні шоколаду іспанці поступилися Швейцарії та Бельгії, любов до цього делікатесу збереглася. Макет Барселони з шоколаду - її апофеоз.

Пекарня кренделів Джуліуса Стерджиса, США

Фото з Flickr (by bob194156)

Нові технології сюди не допускаються. Виробництво належить одній родині, спадкоємці змінюють один одного ось вже півтори сотні років.

І протягом усього цього часу тут зберігається рецепт, обладнання та печі, в яких випікаються оригінальні солоні кренделі. Історію можна вивчити за експонатами, а за виробництвом не лише поспостерігати, але й долучитися до нього.

Музей марципана, Сентендре, Угорщина

Фото з Flickr (by heatheronhertravels)

Борошно із суміші мигдалю з цукровою пудрою не просто приємне на смак, але і на диво пластичне. З нього можна виліпити будь-яку фігурку, чим і займаються незліченні кондитери у всьому світі.

Прекрасні зразки такого кулінарного мистецтва доступні для огляду в центрі Угорщині. Головне призначення марципана не забуте: до закінчення терміну придатності експонати з'їдаються і замінюються свіжими

Сирний завод Bergeron, Квебек, Канада

Фото з redigo.ru

Для канадської родини Бержеронів, фамільна історія - це історія сироваріння. Вона зафіксована в документах, фотографіях і фільмах, дбайливо збережених для потомства та гостей ферми.

Триває історія і сьогодні. Кожен день на очах у відвідувачів відбувається диво перетворення молока на сир різних сортів.

Музей хамона, Мадрид, Іспанія

Фото з Flickr (by rmlowe)

Найкращий хамон не коптять, а в'ялять, засунувши свинячу ногу в бочку з сіллю на кілька місяців. Смак залежить від породи тварини і від їжі, яку вона отримувала.

Найдорожчий хамон роблять з м'яса чорних свиней, відгодованих виключно жолудями. Але є ще декілька сотень варіантів з неповторним смаком і всі вони представлені в мадридському музеї. Це не експозиція в звичному розумінні, але чудовий магазин з вибором м'ясних делікатесів і столиками для ланчу.

Швейцарський музей муки та хліба, Швейцарія

Фото з redigo.ru

Експозиція музею на чотирьох поверхах "розповідає" про історію перетворення зерна на хліб, відстежуючи цей процес упродовж десяти тисяч років.

Відвідувачі, особливо якщо вони міські мешканці, часто дуже дивуються, усвідомивши скільки праці має бути вкладено, щоб отримати здобну булку, батон або корж.

За матеріалами autotravel.ua, redigo.ru

Реклама:

Головне сьогодні