Архітектурні фейки: в Китаї "клонують" всесвітньовідомі будівлі. Фото

Так, наприклад, Ейфелева вежа нині є не лише в Парижі, а й у китайському поселенні Тіандученг, а Тауерський міст, окрім Лондону – в окрузі Сучжоу. Цікаво, що китайська версія мосту має удвічі більше башт, аніж оригінальна, зате в ній відсутній розвідний механізм.

Про це пише The Daily Mail.

Ейфелева вежа у Парижі
Вежа у китайському поселенні Тіандученг

Китайську копію французької церкви Норт-Дам-дю-О в місті Чженчдоу після численних протестів проти "піратства в архітектурі" все-таки знесли.

Модним стало копіювати не лише окремі будівлі. Частину міста Хойчжоу зробили "клоном" австрійського Хальштатту.

Копія австрійського Хальштатту
Оригінал

Коло Шанхаю ж звели ціле містечко в англійському стилі, яке ще й назвали на честь річки Темзи – Темз-таун. Творці не забулинавіть про традиційні червоні телефонні будки, ще й встановили на території статую Вінстону Черчиллю та Гаррі Поттеру. Копією справжньої Темзи стала штучно створена річечка.

"Я хотів, щоби будівлі виглядали точнісінько так, як в Об’єднаному Королівстві", - поділився Джеймс Хо, голова Shanghai Hengde Real Estate, однієї з компанії, що фінансувала будівництво.

"Гадаю, англійські будівлі дуже особливі.. Коли ми вирішуємо навчитися чогось в інших, то не мусимо вносити якихось змін чи покращень", - додав він.

Оригінальний міст у Лондоні
Китайська копія

Британська архітектор Заха Хадід, яка нині зводить комплекс під назвою "Ванцзин Сохо" в Пекіні, має намір звернутися до суду, бо копія її творіння одночасно росте і в Чунцині. Причому "фейк" будується значно швидше, тож має шанси бути завершеним раніше за оригінал.

Як зазначив адвокат Найджел Калверт у коментарі The Guardian, позивач вимагатиме зміни зовнішнього вигляду будівель у Чунцині, публічних вибачень та грошової компенсації.

Фейкова капелла Le Corbusier у Китаї

Власну версію відносно тенденції копіювати західну архітектуру представив археолог Джек Карлсон. На його думку, це ніщо інше як намагання продемонструвати панування Китаю над світом.

Ще за часів династії Цин було прийнято зводити копії палаців та маєтків із завойованих територій, зазначив він у статті в журналові Foreign Policy.

Сумно, що копіювання чужої архітектури часом відбувається за рахунок знищення власної, зазначає видання. Так на півдні Китаю знесли старовинне рибальське селище, щоби збудувати копію нью-йоркського Манхеттену – з Рокфеллер-, Лінкольн-центрами та річкою Гудзон.

Фото з The Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні