Тест

У святі Миколая у Нідерландах побачили расизм

За легендою, щороку всередині листопада святий Миколай припливає до Нідерландів з Іспанії. Разом з ним припливають його помічники - темношкірі маври, яких називають Чорними Пітерами, повідомляє Німецька хвиля.

Особливо чекають на них діти - маври роздають солодощі і подарунки.

Між тим експертів ООН непокоїть роль темношкірих помічників Миколая. На їхню думку, це прояв расизму. Вони кажуть, що пережиткам колоніального минулого немає місця в сучасному суспільстві.

Зокрема цього року, напередодні приїзду команди Миколая, було влаштовано акцію протесту. Противники вважать участь Чорного Пітера у святі - дискримінацією темношкірих громадян.

"Чорний Пітер тісно пов'язаний з колоніальним минулим Нідерландів. Перша згадка про цей персонаж була у першій половині 19-го сторіччя. Він ототожнює темношкірих людей з неживими персонажами, які позбавлені людських рис і призначені виключно для розваг", - каже митець Квінсі Гаріо.

В інституті голландської історії кажуть, що раніше Чорний Пітер був зловмисником, яким лякали дітей. Нині ж він позитивний персонаж.

Однак за словами мешканців міста, дітям все одно який колір шкіри мають маври, адже вони дарують подарунки і солодощі.

Цього року, організатори свята пішли на поступки і вирішили, що цього року Чорні Пітери не носитимуть масивні сережки, бо цей аксесуар може викликати асоціацію із темношкірими рабами.

Незважаючи ні на що, в Голландії у Чорного Пітера є ціла купа прихильників. Активісти нині розмістили он-лайн петицію, щоб захистити персонажа.

Уже 6-го грудня святкові заходи добігають кінця, між тим суперечки навряд чи завершаться разом із ним. Навпаки, дискусія лише набирає обертів.