Тест

Досвід мандрівних блогерів. Як подорожувати і ніколи не зупинятися

Жити мандрівним життям – одна з найпоширеніших сучасних мрій. В цьому немає нічого дивного: подорожувати світом, відкриваючи для себе нові країни та континенти, значно веселіше, ніж скніти в нудному офісі.

То чому ж люди продовжують щодня ходити на роботу, брати кредити і чекати цілий рік на двотижневу відпустку? Відповідь проста: всі хочуть фінансової стабільності. Полишити достаток і піти в широкий світ – непростий крок, надто коли геть незрозуміло, а де ж брати гроші на вічні мандри.

Та не такий страшний вовк, як його малюють. Ми подорожуємо світом вже більше року і за цей час встигли опанувати нескладну науку заробляння грошей в мандрах.

Як правило, коли ми таке кажемо, люди уявляють нас вічними блукачами, котрі без перестану переїжджають з місця на місце, ніде не затримуючись більше, ніж на одну ніч. Ми дійсно полюбляємо такі марш-кидки, але не частіше ніж раз на один-два місяці.

Зазвичай же ми зупиняємось в якомусь райському куточку на місяць, спокійно там (відпочиваємо) заробляємо гроші і їдемо далі.

Як вирушити в дорогу?

До початку мандрівного життя ми готувалися довго – майже рік. Протягом цього періоду збирали наш стартовий капітал. Насправді максимум, який потрібен для цієї нехитрої задачі, – це півроку.

Однак в ті незапам’ятні часи у нас було доволі умовне уявлення про те, скільки потрібно людям для мандрівного життя, тож врешті-решт у нас на руках було 5000 доларів.

Насправді для старту вам потрібно всього-на-всього 1000 доларів. Де їх взяти?

Ціна цього гамбургера на Шрі-Ланці еквівалентна пляшці лимонаду в Києві

1. Знайдіть собі другу роботу (фріланс, на вихідних, вечірній заробіток). Гроші з другої зарплати не витрачайте! Вони ваш недоторканний капітал.

2. Покладіть "недоторканні" гроші в банк аби отримувати відсотки (в сучасних умовах довіряти банкам важко, отож банка під ліжком теж згодиться).

3. Продайте зайві речі. У вас точно є старий мобільний, касетний плеєр (ну і касети, звичайно!), джинси, з яких ви виросли, музична скринька і ще купа всього, що точно не влізе в рюкзак. Все це вам не треба. Постарайтесь на цьому заробити гроші.

4. Переїдьте жити до батьків або друзів. Так, ваш особистий простір від цього постраждає, але у справжнього мандрівника його нема, тому почніть психологічну підготовку вже зараз. Якщо доброзичливців не знайшлося, просто зніміть дешевшу квартиру.

5. Не харчуйтесь в ресторанах. Ходіть в супермаркети і готуйте самі. Ці вміння вам в дорозі стануть у нагоді, краще набувати їх заздалегідь.

6. Не купуйте зайві речі – iPhone, гель для волосся, гумові каченята для ванної – це все зайве. В подорожі воно не знадобиться.

Коли фінансові приготування завершені, на вас чекає останній крок – купівля квитка. В нашому випадку цією "точкою неповернення" став квиток до Сінгапуру, куплений навесні 2013 року. Після цього назад дороги немає, просто тому, що повертати його вам буде шкода.

Ось в таких милих поселеннях ми здебільшого зупиняємось

Як заробляти у подорожах?

Рано чи пізно ваш стартовий капітал закінчиться і постане питання мандрівного заробітку. Ідеальний варіант в такому випадку – мати роботу, неприв’язану до місця і часу.

Таке можуть собі дозволити дизайнери, програмісти, фотографи, журналісти, художники і т.д.

Якщо у вас немає подібних талантів, існує купа сервісів, котрі допоможуть знайти роботу в будь-якому куточку світу.

1. Продавайте фото на фотостоках. Мандрівники, як правило, заробляють на таких сайтах, як Getty, iStock та Fotolia, однак їх існує безліч, тож конкретні рекомендації дати важко.

2. Вчіть азіатських дітей англійської мови. На сході ви – європеєць, тобто все одно що носій мови. Для цього непотрібно ані педагогічної освіти, ані глибоких знань англійської. Вакансії можна подивитися ось тут: EslCafe

Англійська з тайськими школярками

3. Працюйте на круїзних лайнерах. Це дасть вам унікальну можливість об’їхати на кораблі довкола світу і відчути себе справжнім морським вовком. Вакансії тут: Find a Crew, Crewseekers.

4. Якщо ви страшенно любите органічні ферми, можна на них працювати кілька годин на день за їжу і житло: HelpX. По відчуттям це нагадує панщину на бабусиній дачі, однак ми зустрічали людей, котрим це подобалося.

Сільськогосподарські роботи

5. А ось на цьому чарівному сайті Staydu живе спільнота мандівників з усього світу – тут безліч варіантів роботи за їжу і житло.

6. Якщо працювати за дах над головою і щоденний харч вас не надихає, а цих сайтах можна знайти повноцінну роботу, де б ви не знаходились: Overseasjobs, Work Away, Work Anywhere, Work in Hostels, Craigslist.

7. Нарешті, заведіть блог про свої подорожі – це приносить не лише гроші, але й задоволення.

Ми чергуємо періоди активних подорожей з періодами активного заробітку. Досвід свідчить про те, що одночасно подорожувати і заробляти майже нереально.

Визначити свій коефіцієнт корисної дії можна за простою пропорцією: два місяці роботи до десяти місяців мандрів. Та не засмучуйтесь, якщо подорожувати виходить менше: працювати на краю світу – це теж дуже весело!

Мандруйте, працюйте самі на себе і не гніть спину під зайвими проблемами. Свобода в голові, а не в гаманці!

Будиночок Насті та Іллі в Індії
Сусід Насті та Іллі з верхнього поверху

Цю статтю написали Настя та Ілля з Crazzzy Travel, блогу, де вони пишуть про свої трохи божевільні подорожі. Пара вже побувала в 37 країнах на 4 континентах і не збирається зупинятися.

На їхньому блозі можна знайти повний перелік можливостей мандрівного заробітку, а також дізнатися, як стати професійним мандрівником.