Континент без турфірм. Поради 3-х самостійних мандрівників Америкою

Континент без турфірм. Поради 3-х самостійних мандрівників Америкою

Сезон відпусток у розпалі. А це значить, що можна дістати наплічник і відкрити сайти лоукостерів у всіх вкладках.

Для тих, хто хоче спланувати мандрівку своєї мрії самотужки, ми підготували серію матеріалів про бюджетні подорожі світом.

Корисні лайфхаки від українських мандрівників допоможуть вам "прицінитися" і спланувати незабутню подорож без гарячих путівок та all inclusive.

Для зручності ми погрупували досвід респондентів за континентами. Розпочинаємо з Америки.

Про власний досвід самостійного планування подорожей по інший бік Атлантичного океану нам розповіли тренер з цифрової безпеки з Чернівців Микола Костинян, бердянська журналістка Наталя Тонких та лікар з Тернополя Ігор Дзьордзьо.

США. Фото Frankljunior/Depositphotos

СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ АМЕРИКИ

Країна з шістьма часовими поясами, де на футбол кажуть "соккер", а в усі рахунки будь-то кафе чи таксі, чайові включають за замовчуванням.

Щорічно США відвідують близько 40 мільйонів туристів.

На сайтах українських турфірм ціна на десятиденний американський відпочинок коливається від $700 до $3000, без врахування перельоту.

Спланувати ж відпочинок самотужки коштуватиме в районі $2000, – переконує чернівчанин Микола Костинян.

Вперше він побував у США минулого року. Країна йому так сподобалася, що наприкінці травня він вирішив мандрівку повторити.

Чернівчанин Микола Костинян вперше побував у США минулого року і вирішив вирушити туди ще раз

Для подачі на візу до США потрібні: закордонний паспорт, фото, заповнення спеціальної анкети на сайті Держдепу, довідка з роботи/навчального закладу/довідка про наявність нерухомого майна, свідоцтво про шлюб, народження дітей тощо.

"Мені дали візу на 10 років. Можу припустити, що у посольстві не люблять нових "порожніх" паспортів – один колега отримав одноразову тримісячну візу з такими самими документами, як у мене", – розповідає чоловік.

Левова частка витрат на цю подорож – переліт. Є прямі рейси, які здійснює вітчизняна компанія МАУ, або величезна кількість варіантів від європейських та американських авіакомпанії із пересадками в хабах Європи.

"В будь-якому разі заздалегідь квитки значно дешевші, із наближенням до дати перельоту дорожчають щодня, а іноді й по кілька разів на день. Варто шукати на сайтах з лоукостами.

Переліт до Штатів з однією пересадкою, мабуть, оптимальний варіант. Якщо пересадка недовга, він займе годин 14 до Східного узбережжя, неподалік Нью-Йорка", – пояснює Костинян.

Нью-Йорком краще їздити на метро. Фото william87/Depositphotos

У США немає стандарту транспортної моделі, системи – абсолютно різні, залежно від штату.

Наприклад, у аеропорту Лос-Анджелеса до міського метрополітену регулярно їздить безкоштовний шатл.

З Лас-Вегаського летовища до центру курсує монорейка, подорож якою коштуватиме $5.

За поїздку з міжнародного аеропорту Сан-Франциско до міста треба викласти $2.

Найдешевший спосіб пересування у США – це метро. Так квиток з Нью-Йоркського аеропорту Кеннеді до центру обійдеться в $2.25.

Правила метрополітену в різних містах теж різняться.

"Безстрокова одноразова поїздка у Нью-Йорку вартує $2.70 за поїздку – і катайся скільки хочеш.

У Вашингтоні, наприклад, у метро є здоровенні таблиці де можна побачити скільки коштує проїзд від однієї станції до іншої. Тобто, чим далі їдеш – тим дорожча вартість поїздки", – пояснює Микола.

На автобус десь квитки разові, а десь – тривалістю півгодини. У Сан-Франциско, наприклад, купуєш квиток і на ньому вказаний час покупки, можна вийти, пересісти на інший автобус і кататися у цих часових межах.

Нічний Сан-Франциско. Фото mblach/Depositphotos

Друга найбільша частина витрат у США – житло. Найдешевше ночувати у хостелах. Микола розповідає, що у таких містах, як Нью-Йорк та Сан-Франциско хостел може коштувати більше $100 за ніч.

Обираючи житло, він звертав увагу на рейтинги і відгуки на сайтах (booking.com, airbnb.com). А ще гуглив, чи район, у якому житло видається дешевшим, не є "поганим".

"У таких районах на усіх дверях і вікнах ґрати, купа людей спить прямо на вулиці, місцеві божевільні можуть кричати і чіплятися до людей… Словом, приємного мало", – ділиться досвідом Микола.

Мандрівники радять шукати хостели різних цінових категорій тут або використовувати безкоштовний couchsurfing.com чи економний airbnb.com.

Третя вагома стаття витрат в американських подорожах – це їжа. Якщо харчуватися у ресторанах, поїздка бюджетною не вийде. За Миколиними підрахунками, у середньостатистичному нью-йоркському ресторані вартість вечері на двох обходиться приблизно в $80.

"Класичний американський бургер в центрі Нью-Йорка обійдеться в $20-$25. А в "забігайлівці" можна вкластися до $12-$15. Супчик можна знайти за $5-$7", – ділиться досвідом Костинян.

Знаменитий нью-йоркський хот-дог. Фото frank11/Depositphotos

"А ще можна у великих супермаркетах на вагу набрати готових харчів за принципом "шведського столу" – там фіксована ціна за одиницю ваги, так-сяк у $8-$9 можна вкластися".

Микола у захваті від США і вважає, що це як інша планета: "Там абсолютно геть усе інакше, обов’язково треба це побачити – інші будинки, навіть інші унітази, інші міста, інші люди, геть усе інше".

На його думку, США розширює кругозір і демонструє наскільки різноманітними є світ від побуту до ментальності.

Мексика. Фото MattiaATH/Depositphotos

МЕКСИКА

Тропічні джунглі, текіла і Карибське море – перші асоціації, які виникають, почувши назву цієї гарячої пляжної країни.

Однак відпустка у Мексиці – це не лише кадри з реклами "баунті", адже країна переповнена древніми пам’ятками світової спадщини, такими як піраміди, міста майя, порти і фортеці.

Журналістка з Бердянська Наталя Тонких провела у Мексиці два тижні і розповіла, що на її думку слід знати тим, хто збирається у країну кактусів вперше.

"14 днів відпочинку, перельоти та відвідини десятьох різних міст двом людям обійшлися у $4100", – розповідає жінка.

Журналістка з Бердянська Наталя Тонких провела у Мексиці два тижні і витратила лише $2050

Для туристичного візиту українці мають отримати електронну візу. Оформити її можна не раніше, ніж за 30 діб до подорожі, на сайті мексиканської міграційної служби.

Підтвердження дозволу на в’їзд до країни можна роздрукувати на звичайному принтері. Такий дозвіл діє лише при перетині кордону повітряним шляхом.

"Також цей електронний дозвіл можуть отримати тільки ті особи з українським громадянством, які народилися в Україні (або колишній УРСР). Це важливий нюанс", – застерігає Наталя.

Для власників американської візи або ж "шенгену" в’їзд до країни здійснюється без візи.

Чим більше пересадок на шляху до Мексики, тим дешевшим може бути переліт.

"У нас був комбінований маршрут, ми прилітали у Мехіко-Сіті, а вилітали із Канкуна. Квиток на двох за маршрутом Київ-Амстердам-Мехіко-Канкун-Париж-Київ коштував $2077 доларів.

Бувають бюджетніші варіанти (наприклад, по $600 за квиток на одну людину), але це з пересадкою в США. Цей варіант підходить тільки тим, в кого є діюча американська віза, оскільки в США немає транзитної зони", – розповідає журналістка.

Мексиканські гондоли. Фото lucidwaters/Depositphotos

При в'їзді в країну турист у спеціальній декларації вказує суму грошей, яку має при собі. Жодних обмежень щодо ввезення іноземної валюти в Мексиці немає.

Обмінювати іноземну валюту на мексиканські песо можна в будь-якому місті у звичайному обміннику, пред’явивши паспорт. 1 песо дорівнює 1 гривні 40 копійок.

Наталя з друзями провела у Мексиці 12 днів.

"З центру країни ми рушили на Тихий океан, а потім на Атлантичний. Міським транспортом ми користувалися тільки у Мехіко.

Тамтешній метрополітен вважається одним з найдешевших у світі, адже поїздка вартує трохи більше 2 песо", – розповідає вона.

Хоч система громадського транспорту у Мексиці розвинена, однак країна велика і долати відстані на рейсовому автобусі займає багато часу. Тож, на думку Наталі, найзручніший спосіб пересування на великих відстанях – орендоване авто.

У Мексиці краще орендувати авто. Фото lucidwaters/Depositphotos

"У Мексиканській Каліфорнії ми орендували машину на 3 дні. На Юкатані – на 8 днів. Чим більше людей подорожує, тим вигідніша оренда транспорту, – пояснює Тонких.

У нас була компанія з 4 людей, ми витратили на оренду $450. Тобто близько $113 з особи".

Якщо поїздка максимально бюджетна, то найкращий варіант – шукати житло на airbnb.com чи зупинитися в когось безкоштовно по couchsurfing.com.

Недорогий хостел можна знайти на сайті hostelworld.com, де ціни на проживання коливаються від $5 до $15, залежно від міста.

"Загалом готельний номер у Мексиці реально зняти від $20 до $50 майже будь-де", – каже Наталя.

Жінка відвідувала Мексику взимку, аби побачити справжніх китів у океані. Якщо ж ставити собі за мету "пляжну" подорож, підійде будь-який сезон.

Мексика – це кулінарний рай для тих, хто любить пряну їжу, боби, маїс та рибу. Мексиканську кухню, яка порівняно дешева, також внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Мексиканську кухню внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Фото lunamarina/Depositphotos

"Оскільки наша подорож була максимально бюджетна, у дорогі ресторани ми не ходили – купували готову їжу, сендвічі та йогурти у супермаркетах.

У Мехіко їли вуличну їжу – фрукти, які продають вже порізаними у стаканчиках, начос (кукурудзяні чіпси), торти – бутерброди з м’ясом, сиром та овочами.

На Юкатані заходили в недорогі кафе, де обідали місцеві.

Ціни на їжу в супермаркетах приблизно такі ж, як в Україні, або трохи дешевші. Денний бюджет на двох складав максимум 450 песо. За 200 песо на двох можна було замовити омлет зі свіжеспійманим крабом або креветками, свіжу рибу. Їжа на двох на 12 днів нам обійшлася в $340", – перераховує Тонких.

Тим, хто їде на Тихий океан, журналістка радить обов’язково скуштувати севіче – сиру рибу, яка маринується в соці лайму.

Звісно, не можна відвідати Мексику, не скуштувавши текіли. Ціни на цей напій суттєво відрізняються, залежно від частини країни. Краще купувати його за межами курортної зони, в звичайних міських магазинах, та шукати на пляшці напис "100% de agave" (текіла нижчої якості матиме напис "mixto").

Не можна відвідати Мексику, не скуштувавши текіли. Фото igorr1/Depositphotos

Перед поїздкою Наталя радить вивчити кілька базових фраз іспанською, або взяти із собою розмовник: "Будьте готові, що 90% людей не говоритимуть англійською.

Іноді нам навіть доводилося в магазині малювати на листочку, що нам потрібно, бо серед нас не було людей, які добре знають іспанську".

У Мексиці потрібно якомога уважніше користуватися банківськими картками. Імовірність, що картку "клонують" і намагатимуться зняти з неї гроші – досить велика.

Форуми мандрівників рясніють історіями, коли з кредиток просто зникали гроші. В таку ж ситуацію, потрапила і Наталя: "З картки вкрали $30 на заправці через мою неуважність. Наступного дня ми поїхали на ту заправку і гроші все ж повернули.

Я не раджу повністю відмовитися від карток в Мексиці, але варто бути пильними під час безготівкових розрахунків – слідкувати за всіма операціями, які роблять на касі".

Наостанок не слід забувати про одне з найголовніших правил перебування у Мексиці – торгуйтеся. Скрізь: від готелів та магазинів до екскурсійних гідів і сувенірних салонів.

Куба. Фото kalel25/Depositphotos

КУБА

Вона відома своїми сигарами, сальсою та ромом. А ще це однозначно саме те місце, де слід провести відпустку, яка запам’ятається на все життя.

Повний тур на двох із врахуванням трансферу та двотижневого проживання туристичні оператори оцінюють у понад $5000.

Лікар з Тернополя Ігор Дзьордзьо розповів нам, як здійснити таку подорож, витративши значно менше.

"Найбільша стаття витрат – це авіаквитки. €20-€30 – у стільки мені обходився один день перебування на Кубі. Це із врахуванням проживання, харчування та транспортних витрат", – розповідає він.

Лікар з Тернополя Ігор Дзьордзьо на один день відпочинку на Кубі витрачав €20-€30

Кубинська віза оформлюється у Києві у Консульстві Республіки Куба. При собі слід мати підтвердження бронювання готелю (за необхідності бронь можна пізніше зняти) та копії авіаквитків.

Ігор відкривав Кубинську візу, знаходячись в США. Однак, радить українським мандрівникам бути готовими до можливих організаційних проблем через особливості роботи працівників кубинського посольства.

"Документи доводилося надсилати кілька разів. Якби я не мав такого великого бажання відвідати Кубу, то імовірно махнув би на все рукою і відмовився від подорожі.

Кубинське посольство дуже погано працює. Ще не в'їжджаючи в країну, ти відчуваєш "совок". Однак враження від країни того варті", – переконує лікар.

Форуми мандрівників радять дві найзручніші опції перельотів з України до Куби: АirFrance з пересадкою в Парижі або KLM з пересадкою в Амстердамі. На цих ресурсах ціни коливаються в районі €900-€1300 в обидві сторони.

"Якщо є американська віза, то дешевше летіти через США. З березня, між Кубою та Штатами діє спеціальний договір, який здешевлює авіаперельоти", – розповідає Дзьордзьо.

Тут відчувається "совок", однак враження від країни того варті. Фото kmiragaya/Depositphotos

Чоловік радить брати з собою у подорож не долари, а євро: "На Кубі діє закон: при обміні доларів, держава знімає 10% від суми. В той час, як, обмінюючи євро, втрачаєш всього 3% за банківські послуги".

На Кубі існує два види внутрішньої валюти: песо національ та куки.

Песо – це валюта, яку неможливо конвертувати. Один песо приблизно дорівнює гривні. Ним виплачують зарплату "бюджетникам" та розраховуються в місцевих магазинах.

Кук – це так звана "туристична валюта". Один кук дорівнює одному долару. Куками розраховуються здебільшого в готелях або ресторанах.

Мабуть, у всіх Куба асоціюється зі шляхетними ретро-машинами в найкращих традиціях автомобільної класики. На острові справді багато легендарних старих автівок.

"Однак, внутрішній громадський транспорт не менш екзотичний, – пригадує Ігор.

Міжміські подорожі найкраще здійснювати на так званих "camion". Це вантажівки, на яких встановлена "буда" з пасажирськими сидіннями. Проїзд в такому транспорті дуже дешевий. Наприклад, поїздка з Гуантанамо в Баракоа (150 км) коштувала 25 песо".

У всіх Куба асоціюється зі шляхетними ретро-машинами. Фото rbspace/Depositphotos

Є ще "taxi colectivo", воно дорожче. Це старі позашляховики, подібні до тих, на яких американці їздили під час Другої світової. Біля них стоять чоловіки, які збирають пасажирів.

Про ціни Дзьордзьо радить дізнаватися спочатку у місцевих.

"І треба бути готовим, що вас, як туриста, спробують надурити. А так почувши в кілька разів більше ціну від водія, можна сторгуватися до адекватнішої суми", – пояснює лікар.

Для відчайдушних мандрівників існує найбільш ощадлива опція – залізничний транспорт. Однак, досвідчені туристи застерігають, що вагони бувають тільки "загальними", потяги дуже старі і часто запізнюються. Іноді навіть на добу.

Couchsurfing на Кубі заборонений, попереджає Ігор Дзьордзьо.

"Також не варто покладати великих надій на airbnb та навіть на booking.com, адже з Інтернетом на Кубі погано", – додає він.

Зняти номер в готелі, за підрахунками Ігоря, коштуватиме від €50 до €200. Однак, є й ощадливіші опції.

"Дуже зручний варіант "casa particular". Це, коли ти зупиняєшся у місцевих жителів, які здають житло", – пояснює чоловік.

Дуже зручний варіант на Кубі "casa particular". Фото ankamonika/Depositphotos

Знайти орендодавців дуже просто. На будинках є позначки "casa particular", часом місцеві можуть ловити за руку і пропонувати житло прямо на вулиці, якщо бачать, що ти з туристичним рюкзаком.

"Країна чудова тим, що ти можеш торгуватися. Якщо приходять і кажуть: "30 cuc", відповідай: "Ні, це дорого". Вони кажуть: "За 20". Пропонуй: "За 15, але зі сніданком. Це дійсно працює", – радить Дзьордзьо.

На відміну від хостелів у "casa particular" ціна встановлюється за кімнату, тому економніше знімати житло компанією.

Кубинський фастфуд – це канапки з сиром (pan con queso), які коштують в середньому 5 песо. Дешево і смачно Ігор Дзьордзьо радить ласувати екзотичними фруктами і соками-фреш.

"В ресторані перша страва та страва зі свіжої океанічної риби коштуватиме від 6 до 12 куків. А от піцу на Кубі я не радив би купувати. Жодного разу не куштував там смачної", – розповідає він.

Якщо ви плануєте кубинську відпустку, леп-топ залиште вдома. Wi-Fi на острові – велика рідкість. Наш лікар попереджає, що знайти мережу можна хіба у дорогих готелях або придбати на площах великих міст, де працює національний провайдер.

[L]Хоча, якщо добре пошукати, можна все-таки віднайти кілька варіантів, щоби перевірити пошту або запостити фото.

Ось, як це вдалося Ігорю: "Я був наївний і запитував у місцевих, де є Wi-Fi. Сусідка мені відповіла: "В Антоніо є Інтернет", – і відвела через міські нетрі у невеличкий дворик, де було багато людей зі смартфонами.

Там до мене підійшов молодий хлопчина в шльопанцях і представився Антоніо. Він взяв з мене 2 куки і ввів пароль на моєму телефоні. Так я отримав годину Wi-Fi, сидячи з іншими туристами на бордюрі в гаванському дворику".

Відпочинок на Кубі – не завжди комфортний, але однозначно безпечний, адже рівень злочинності там традиційно низький.

Туристам слід бути готовими, що більшість населення не володіє англійською, тож варто знати бодай кілька базових фраз іспанською.

В туристичних містах, через бідність і злидні, місцеві часто намагаються "викачати" з приїжджих максимум грошей, але якщо не ображатися на такі речі, перепитувати ціни у місцевих і ближче спілкуватися з населенням острова – поїздка вийде яскравою і незабутньою.

Емма Антонюк, спеціально для УП.Життя

Як подорожувати дешевше і цікавіше іншими континентами – читайте у наступних матеріалах. На черзі – відпустки в Африці, Європі та Азії без послуг турфірм, але з набором необхідних підказок, щоб уникнути неприємних сюрпризів і сповна насолодитися мандрівкою.

Реклама:

Головне сьогодні