10 світлин NASA до Дня космонавтики: "краб", новонароджені зірки і таємничий "Стіві"

— 12 квітня 2018, 13:15

12 квітня в Україні відзначається як День працівників ракетно-космічної галузі.

Він же День космонавтики, та річниця першого польоту людини в космос.

[L]1961 року, в цей день, радянський космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі "Восток" з космодрому "Байконур" вперше у світі зробив орбітальний обліт Землі, який тривав 108 хвилин.

І нехай у цьому році Україна в траурі, бо не стало нашого першого космонавта за часів незалежності – Леоніда Каденюка, проте життя продовжується.

Космічне життя, зокрема.

Щоб зрозуміти, скільки цікавого відбувається за межами нашої планети, пропонуємо переглянути найсвіжіші світлини NASA.

1. "Холодний фронт", що пробирається через кластер Персейської галактики. Ця космічна система погоди охоплює близько двох мільйонів світлових років і рухається від центру кластера зі швидкістю приблизно 300 000 миль на годину.

Допис, поширений NASA (@nasa) 10 Кві 2018 р. о 3:40 PDT

2. Популяція новонароджених зірок. Вони продовжують формуватися від гравітаційної руйнації газових хмар.

Найменша з цих зірок-малюків важить лише половину маси нашого Сонця.

Допис, поширений NASA (@nasa) 23 Бер 2018 р. о 3:17 PDT

3. Хмарний пояс навколо Юпітера, який зняв космічний апарат Juno. Корабель досліджує цю планету з 4 липня 2016 року.

Допис, поширений NASA (@nasa) 8 Кві 2018 р. о 8:40 PDT

4. Цю гору Шарп на Марсі відкрили у 2014 році. Вона сформована з глинистих порід, які вчені прагнуть досліджувати, щоб пролити додаткове світло на роль води у формуванні Червоної планети.

Вивчивши більше 600 вертикальних скель на Марсі з ознаками озер і підземних вод, міжнародна наукова група Curiosity вже дійшла висновку, що на цій планеті кілька мільйонів років спостерігалися умови для існування життя.

Допис, поширений NASA (@nasa) 24 Бер 2018 р. о 8:10 PDT

5. Знайомтесь, це "Стіві". Таємничий феномен, нове небесне явище, яке виникає коли заряджені частинки із Сонця зіштовхуються з магнітним полем Землі.

Ім'я ці хаотичні фіолетові та зелені спалахи отримали від скорочення визначення Strong Thermal Emission Velocity Enhancement (сильне термічне посилення швидкості випромінювання).

Наразі вчені відслідковують появу "Стіві" по всьому світу за допомогою інтернет-користувачів, які надсилають звіти та фотографії на веб-сайт aurorasaurus.org.

Допис, поширений NASA (@nasa) 15 Бер 2018 р. о 3:29 PDT

6. "Краб" прогулюється через час" – так в NASA називають цю небесну зірку, яка вибухає утворюючи пульсуюче ядро.

Це одне із найкраще вивчених вченими світил. Про появу "нової зірки" стало відомо ще у 1054 році. Сьогодні астрономи знають, що "крабоподібна туманність" живиться за допомогою швидкого обертання, дуже намагніченої нейтронної зірки, яку називають пульсаром.

Допис, поширений NASA (@nasa) 16 Бер 2018 р. о 11:23 PDT

7. Центральний циклон на північному полюсі планети Юпітер та вісім циклонів, які оточують його.

Вчені виявили, що багато вітрів та циклонів проникають глибоко в атмосферу цієї планети, причому, і це видно на цій світлині, вони не зливаються, а бушують окремо.

Допис, поширений NASA (@nasa) 7 Бер 2018 р. о 2:32 PST

8. Виявляється, що індонезійські острови Ява, Балі та Ломбока природа зробила ідеально пропорційними та ще й розмістила з педантичною рівновіддаленістю один від одного.

Це зафіксував з космосу американський астронавт Рікі Арнольд.

Допис, поширений NASA (@nasa) 31 Бер 2018 р. о 8:11 PDT

9. Витончені дуги в центрі цієї світлини, яку зняв космічний телескоп Хаббл, – це приклад космічного явища, відомого як кільце Ейнштейна.

Це світло від віддалених об'єктів з надзвичайно великою масою, таких як галактики, яке перенаправляється і перекручується та зрештою "подорожує" багатьма іншими світловими шляхами до Землі.

Кільце Ейнштейна створює враження, що галактика знаходиться в декількох місцях відразу.

Допис, поширений NASA (@nasa) 9 Кві 2018 р. о 12:33 PDT

10. Ну і в космосі ніяк без людини!

На цій світлині астронавти NASA Дрю Фейстел та Рікі Арнольд через шість днів після прибуття на Міжнародну космічну станцію наважилися вийти за її межі, щоб встановити антени бездротового зв'язку, замінити систему камери і шланги у системі охолодження.

Допис, поширений NASA (@nasa) 29 Бер 2018 р. о 1:37 PDT

Реклама:

Головне сьогодні