Тест

Смерть хлопчика і безсердний, цинічний піар

Нещодавно у Білій Церкві помер хлопчик. Мабуть, вже кожна мама в Україні чула про цю трагедію, адже дитина начебто померла від вакцини.

Це дуже є схоже на історію, що сталася в 2008 році, коли в Краматорську помер 17-річний хлопчик. Теж, начебто, від вакцини.

Щоправда, ніхто так пізніше і не довів, що хлопчик помер від вакцини. Проте скандал, який тоді здійнявся, мав дуже серйозні наслідки для України.

Що поєднує ці дві історії?

ЮНІСЕФ та величезні гроші.

У 2008 році ЮНІСЕФ поставив вакцини в Україну в якості гуманітарної допомоги. І поставив стільки, що почав залазити на територію гравців-постачальників цього ринку.

Якщо точніше – 9 млн. доз вакцин від краснухи та корі, якими мали провакцинувати маленьких українців.

Але вакцина була незареєстрована в Україні, хоча й імпортувалася скрізь у всьому цивілізованому світі, і не дай Боже її б зареєстрували. Знаєте, щоб тоді сталося?

Фармацевтичні дистриб’ютори, які поставляли іншу, єдину зареєстровану в Україні вакцину, втратили б ексклюзив. Тобто монополію на ринку і сотні мільйонів гривень.

Стали б непотрібними перевірки іноземних препаратів у старих совкових лабораторіях, та й лабораторії зі старими простерилізованими до дір пробірками, стали б нікому не потрібні.

Тоді вирішили йти по схемі дискредитації вакцини, яка тоді була паралельно поставлена в 110 країн світу.

Почалась кампанія в медіа, що начебто від "дешевої індійської вакцини" померла дитина. Звільнили головного імунолога та почали розхитувати крісло під міністром.

90 дітей госпіталізували і вся ця епопея перетворилася в ідеальну чорну піар-кампанію регіоналки, пізніше - голови парламентського комітету з охорони здоров’я – Тетяни Бахтєєвої. Саме пані Бахтєєва стала ключовим борцем за українських дітей та експертом в цій сфері.

Всі заяви міжнародних експертів ігнорувалися, а саму вакцину найбільшого світового виробника Serum Institute of India заборонили в Україні саме з подачі пані Бахтєєвої.

Схоже, сьогодні ситуація повторюється у найдрібніших деталях.

Крок №1 посіяти страх

Влітку в пресі піднялася тема щодо заморожених-розморожених вакцин. Першоджерелом інформації став сайт Медконтроль, що повязаний з Дмитром Підтуркіним.

До відома, Підтуркін соратиник заступника Раїси Богатирьової та її першого зама Романа Богачева, певний час був радником пані Богатирьовою саме по проведенню закупівель ліків.

На фоні штучно створеної в медіа інформаційної проблеми вирішувалася доля передачі закупівлі ліків міжнародним організаціям. Під "адвокатом" цієї ідеї, заступником міністра Ігорем Перегінцем, захиталося крісло. Але не вийшло.

Я пам’ятаю нашу першу зустріч з міжнародними організаціями, коли тільки Міністерство охорони здоров’я оголосило, хто саме з міжнародних організацій буде закуповувати ліки по 7 державним програмам.

Вже тоді ми сказали представникам міжнародної спільноти – чекайте скандалів, будуть померлі діти і важкі наслідки.

А знаєте, чому діти і чому вакцини?

Тому, що це дає масовість істерії, адже будь-яка мама, навіть маючи найменшу підозру, не повезе свою дитину на вакцинацію. А ще, тут немає крайніх і не можливо довести зворотнє. Немає лікаря, який лікує і міг порушити протокол, немає доказів, що вакцина не могла спричинити смерть. Все будується на здогадках і домислах, які дуже гарно підживлюються страхами. Страхами мам.

І ще цікавий факт. Виявляється найбільший виробник вакцин в світі компанія Serum Institute of India, після скандалу з їх вакциною в 2008 році відмовилася навідріз працювати з Україною.

Їх репутація у всьому світі набагато дорожча для компанії, яку Україна, своїми "іграми престолів" ставить під удар.

Їм легше відмовитися від нашого ринку, ніж виправдовуватися по всьому світу та пояснювати, що ніхто і ніде не помирав від їхніх вакцин, що це виключно медійна дискредитаційна кампанія, роздута в Україні.

Крок №2 – запустити плітки

Сьогодні ситуація до болю знайома та очікувана. Дитина померла в Білій Церкві, звичайно ж через щеплення, в дитини було запаморочення в Чернівцях, звичайно ж через щеплення, і таких повідомлень безліч.

Машина страху та істерики запрацювала.

Вчора я отримала дзвінок від своєї найкращої подруги, в якої немовля, зі словами: "Що відбувається? Такого жаху з вакцинами ще не було. Від них діти помирають, каліками стають".

На моє питання, чи бачила вона, хоч одну таку дитину, почула дуже знайому фразу: "Знайомі знайомих казали, що в містечку, де живе їх мама….".

Не було, такого давно не було, тому що останній раз на територію гравців ринку державних закупівель ліків міжнародні організації залазили в 2008 році.

Міжнародні виробники, чиї канадські вакцини знову має постачати ЮНІСЕФ, вже більше 8 місяців не можуть зареєструвати свої вакцини в Україні. Їх детально перевіряють наші фахівці в надсучасних лабораторіях совкових часів.

Ці 2 історії сьогоднішня та 2008 року поєднує ще одна річ – протистояння українських експертів – міжнародним.

В 2008 році, жоден з міжнародних експертів з Женеви не знайшов підтверджень тому, що дитина померла від вакцини, так само і сьогодні – всі експерти та Всесвітня організація охорони здоров'я вголос підтвердили, що вакцину можна заморожувати та розморожувати, що вакцинація не має жодного стосунку до смертей, тим не менше ніхто в Україні їх не чув.

Мало того, скандали використовувалися, щоб не пустити чи викинути з ринку непотрібні вакцини. Так, наприклад, вакцину компанії GSK, надану Україні у якості гуманітарної допомоги Грузією, так і не було зареєстровано Державним експертним центром, і вона банально зіпсувалася на складах.

Що кажуть лікарі

А тепер давайте по медичним фактам. Багато з них висловив в своїй заяві про те, що в Україні іде війна проти щеплень відомий кожній мамі Доктор Комаровський.

"Якщо в Києві відбувається прес-конференція активістів-гомеопатів про те, що вакцинація – це вбивство українського народу і я зустрічаю посилання на цю прес-конференцію у Facebook "на правах реклами", то я глибоко переконаний, що це – саме інформаційна війна, в якій, принаймні, силові відомства, Рада національної безпеки, Прем’єр-міністр, Президент взагалі не хочуть брати участі. Вони настільки вищі цього, що ці діти, ці щеплення їх зовсім не цікавлять. А якби цих великих експертів взяла СБУ і притягла б за те, що вони сіють паніку і розповсюджують свідомо неправдиву інформацію і х043Eч хтось би із цих експертів відповів би за свою "експертну думку", – зазначив він.

"Якщо дитина повністю щеплена, відповідно до календаря, їй нічого не загрожує. В цьому і біда, що для того, щоб запобігти розповсюдженню вірусу, необхідна саме масова вакцинація усіх. І виходить, ми від тих, хто і без того вакцинувався та слідкував за своїми дітьми, вимагаємо додаткових зусиль нібито для інших дітей", – додав лікар.

Розморожена вакцина?

Розморожено-заморождена вакцина, надана Україні в якості гуманітарної допомоги, так і не потрапила в лікарні і лежить на складах міністерських підприємств, очікуючи, що скажуть українські експерти.

Вакцину, виробництва французького виробника Санофі-Пасте завезли в Україну лише у жовтні 2015 року у кількості 2,2 млн. доз та саме її використовували для щеплення дітей.

Вакцина, якою зараз вакцинують дітей проти поліомієліту в Україні - ОПВ (оральна жива вакцина).

Вона крапається дитині в рот, для того щоб сформувати не тільки індивідуальний імунітет дитини, але й зупинити передачу вірусу від дитини до дитини. Оральна вакцина проти поліомієліту (ОПВ) є єдиною вакциною, яка здатна зупинити спалах, зважаючи на її унікальну здатність зупиняти поширення вірусу від людини до людини. Вона забезпечує не лише індивідуальний захист, а й має додаткову перевагу для колективної охорони здоров'я.

В країнах, де таких випадків немає, як наприклад країни ЄС, вакцинацію проводять в декілька стадій - перші 2 інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ), а потім вже лише ОПВ.

Як стверджують в Міністерстві та міжнародні експерти, використання жодної з цих вакцин (ОПВ чи ІПВ) не може призвести до смертності. Якщо виникла смерть, причина інша, але не дія вакцини.

Єдиний можливий негативний ефект, який відбувається дуже рідко, раз на 3 млн привитих ОПВ дітей, при тому якщо дитина до цього не вакцинувалася ІПВ – це паралітичні випадки поліомієліту. Один флакон розрахований на 10 дітей по дві краплі для дитини. З флакону, яким вакцинували померлого хлопчика, було провакциновано ще 9 дітей і всі почувають себе добре після вакцинації .

На жаль діти, як і дорослі помирають. Цього року лише від ГРВІ, яке ми всі сприймаємо як банальну простуду, в Україні померло 4 дитини. А загалом у 2014 році померло від різних причин більше 4500 дітей віком до 4-х років.

Але ці діти не стали інструментом чорного піару для фармацевтичної мафії, яка щороку наживалася на закупівлі ліків для хворих українців та вакцин для дітей.

Яка щороку, лише за оцінками СБУ до 40% вартості препаратів клала собі в кишеню. Бюджет цей зазвичай "дерибанився" декількома компаніями-постачальниками.

Цього року в них забрали і віддали міжнародним організаціям 2,3 млрд. гривень. Наступного року планують весь бюджет Міністерства на закупівлю ліків, що сьогодні складає 4,6 млрд. Порахуйте 40% від цієї суми і вам все стане зрозуміло.