Подорож українськими селами, що вражають

Подорож українськими селами, що вражають

Інколи наші села вражають…

Наприклад, їдеш по Одеській трасі, потім повертаєш на сільське роздоріжжя, а там повз хатки та кущики, вузькими вуличками та численними перехрестями, мимо церков та майданчиків… І раптом натикаєшся на зруйновану історичну споруду.

І не просто якусь, а світового значення.

За кожною такою спорудою – цікаві історичні факти, певна відома постать й прості люди, що мешкають навколо.

Зазвичай власниками таких будівель були поміщики іноземного походження, які за державну службу отримували у володіння українські землі та селян.

І хоча панщина залишилася у далекому минулому, сучасні мешканці продовжують називати такі маєтки "панськими будинками".

Зупинка 1

В гостях у "Синьої Бороди"

Село Тхорівка Сквирського району Київської області (автошляхи Е95 та Р32)

Всі ми пам’ятаємо дитячу страшилку про Синю Бороду – такого собі злісного чолов’ягу дворянського походження, який знущався над жінками.

Ніколи б не подумала, що такий персонаж існував насправді й не деінде, а в українському селі Тхорівка.

У ХІХ столітті Тхорівкою володіли дворяни Страшинські, які збудували тут палац та будинки для челяді й розбили шикарний парк.

Панський маєток у с. Тхорівка

Автором маєткового комплексу Страшинських вважають видатного польського архітектора італійського походження Генрика Марконі.

Один із володарів маєтку Віктор Страшинський був справжнім ґвалтівником-рекордсменом, адже свого часу скривдив понад 500 сільських жінок, частина з яких була його кріпачками.

Щодо "вільних" селянок, то кажуть, що "дикий" поміщик регулярно вимагав доставляли йому дівок та жінок із сусіднього населеного пункту, а якщо, раптом, виникала якась затримка, Страшинський їхав туди сам і ґвалтував всіх, хто потрапляв під його руку…

Страшинському вдалося обійти офіційне правосуддя, проте в історії він назавжди залишиться мучителем жінок на ім’я Синя Борода.

Сьогодні тут мешкають місцеві селяни

Нині маєтковий комплекс Страшинських є пам'яткою архітектури місцевого значення. Проте зайти на його територію неможливо, адже вона обнесена велетенським парканом, встановленим одним із місцевих бізнесменів із метою зробити на його території приватний комплекс відпочинку.

Селяни кажуть, що наразі цей бізнесмен та один із нащадків Страшинських розбираються між собою, кому зрештою належатиме маєток.

А між тим, тут вважається за краще до панського будинку близько не підходити, щоб, раптом, не потрапити у халепу.

Куди спокійніше скромно мешкати поруч, як і колись…

Біля панського будинку

Зупинка 2

На стику історій

Руде Село Володарського району Київської області (автошляхи Е95 та Р17)

Хочете відчути дух старовини і поміркувати над неоднозначністю історичних фактів, тоді прямуйте до Рудого Села на Київщині.

Перші згадки про це село датуються 1616 роком, проте саме тут були знайдені ознаки поселення черняхівської (пізньоримської) культури, що існувала на територіях України, Молдови й Румунії ще у II-IV століттях.

Колись Руде Село та багато селищ навколо були заселені поляками і, відповідно, належали польським магнатам. Браницькі, Збаровські, Залєвські, Потоцькі – так чи інакше тутешні території були пов’язані з представниками цих знатних польських сімей.

На пагорбі, у центрі Рудого Села, знаходиться зруйнований панський маєток, відомий як літній палац сім’ї Браницьких, зведений наприкінці XVIII століття.

Поруч, як і колись – будинки місцевих мешканців, церква, сільмаг та інші звичайнісінькі об’єкти сучасного села.

Зруйнований палац Браницьких у Рудому Селі

Сам Францішек Ксаверій Браницький був графом Священної Римської імперії, видатним військовим і державним діячем Речі Посполитої, великим гетьманом коронним Польщі, а пізніше генерал-аншефом російської імперії.

Браницький був одружений на Олександрі Енгельгардт, племінниці графа Григорія Потьомкіна. Вважається, що саме на її честь Браницький створив неймовірно мальовничий парк "Олександрія" у м. Біла Церква.

Логічно було б припустити, що Браницькі часто відвідували свій маєток у Рудому, який знаходився зовсім неподалік від Білої Церкви.

Проте згідно з деякими історичними джерелами, так званий "палац Браницьких" ніколи їм не належав, а перебував у володінні іншого польського шляхтича Станіслава Залєвського.

Здається, Залєвський був справжнім шанувальником італійської архітектури, адже неймовірно витончений стиль маєтку нагадує архітектурні шедеври Андреа Палладіо, відомого італійського архітектора XVI століття, що наразі знаходяться на околицях Венеції…

"Паладіанство" у звичайному українському селі

Отже, вчергове ловлю себе на думці, що скільки не подорожуєш світом, захоплюючись місцевими пам'ятками, немає нічого більш вражаючого, ніж українські села, де відбувалися значні історичні перипетії, а також споруди, світового значення, зведені на їх тлі.

На жаль, останні занепадають, проте історія вічна.

Світлана Бочарова, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Куди поїхати на вихідні в Україні. 8 маршрутів

"Людина народжується втомленою" та ще 6 правил життя у Чорногорії, які має знати кожен мандрівник

Мандруючи диванами: як каучсерфінг відкриває світ

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні