Потрібен юрист? Держава за нього вже заплатила

Щодня ми зіштовхуємося із безліччю життєвих питань: оплата комунальних послуг, кредити, зарплата, пенсії, купівля товарів та безліч інших.

Дуже часто ці прості, на перший погляд, питання можуть перетворюватися у складні проблеми.

І тут в гарячці починаємо згадувати усіх знайомих юристів, адвокатів, шукати рекламу в інтернеті чи оголошення на будинках "Юрист".

Або ж займаємося "самолікуванням" – і користуємося сумнівними порадами на форумах – і ще більше ускладнюємо собі життя.

А можна піти іншим шляхом.

Юридичні консультації – кожному

Кожен з нас може безкоштовно отримати консультацію юриста. Так, абсолютно кожен!

Про це заздалегідь потурбувалася держава – вона вже оплатила послуги високоваліфікованих юристів і адвокатів для вас.

Як це працює?

Держава закладає кошти у бюджеті на оплату послуг юристів і адвокатів. Самі адвокати, які надають послуги, залучаються на конкурсній основі. Якість надання юридичних послуг постійно контролюється та відстежується.

Хто може звернутися?

Кожен – якщо йде мова про "первинну" допомогу.

Це щось на зразок первинної медичної допомоги – включає набір "базових послуг": консультація, надання інформації про законодавчі акти, юридичні механізми, допомога в отриманні послуг із представництва в суді тощо.

Якщо ваш середньомісячний дохід менший за 4204 гривні (дорівнює 2 прожитковим мінімумам; з 1 січня 2020 року прожитковий мінімум складає 2102 гривні, однак буде змінюватися ще двічі на рік), або ж якщо ви належите до окремих категорій (внутрішньо переміщені особи, діти, учасники бойових дій, постраждалі від домашнього насильства, повний перелік тут) – маєте право на вторинну допомогу.

За аналогією з медициною – більш складний набір послуг – захист у кримінальних провадженнях, представництво у суді, інших органах влади, складання позовних заяв, інших процесуальних документів.

Для зручності ось чек-лист, щоб кожен зміг точно перевірити, який обсяг правових послуг може отримати від держави.

Якщо йде мова про "первинну" допомогу може звернутися кожен

Якість – в першу чергу

Кожен в нашій державі повинен мати змогу отримати якісний та ефективний юридичний захист – це є одним з пріоритетів уряду на наступні декілька років.

Для цього буде запроваджено обов’язковий механізм зовнішнього оцінювання якості наданої правової допомоги. Називається він – "peer review".

Як це працюватиме? Незалежна комісія з фахівців переглядатиме справи, в яких адвокати представляють громадян у суді, та контролюватиме якість надання правових послуг.

Для цього розробили законопроєкт, який попередньо схвалив уряд.

Вже працює комісія з експертів, які оцінюють роботу фахівців центрів та бюро правової допомоги. Найближчим часом планується розпочати експертно-правовий аналіз якості надання БПД адвокатами.

Без паперової тяганини

Раніше для того, щоб отримати безоплатну правову допомогу із представництва в суді, потрібно було пройти купу кроків: піти в державні установи та зібрати документи, що підтверджують право на її отримання, а потім передати зібрану інформацію до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро правової допомоги, щоб на їх основі останні прийняли рішення про призначення вам адвоката. На це витрачається багато сил і часу.

У Верховній Раді наразі зареєстровано розроблений Мін’юстом законопроєкт, за яким інформація буде передаватись між державними органами та установами автоматично без участі клієнта.

Це усуне бюрократію та ще більш спростить доступ людей до послуг адвоката.

Юристи у "цифрі"

Для зручності буде створено мобільний додаток системи безоплатної правової допомоги.

Що можна буде зробити за допомогою додатка?

Подати заяву на отримання правової допомоги, відстежувати хід її розгляду, або ж отримати юридичні консультації в режимі реального часу.

А ще у нас існує правнича Вікіпедія – довідково-інформаційна платформа правових консультацій WikiLegalAid. Наразі вона містить понад 1,5 тисяч юридичних консультацій, написаних простою мовою, зрозумілою для людей без юридичної світи.

Наприкінці 2019 року було запущено модернізований вебсайт системи безоплатної правової допомоги www.legalaid.gov.ua. Із новацій – через форму зворотного зв’язку можна подати звернення, повідомити про затримання.

Є можливість відразу з сайту зателефонувати на "гарячу лінію" системи БПД за номером 0 800 213 103.

Оновлений сайт орієнтований на більш якісну комунікацію з усіма аудиторіями, кожен клієнт легко може знайти потрібну інформацію.

Тож де шукати такого юриста?

Насправді ці юристи знаходяться поруч із вами – у маленьких і великих містах, районах, селищах.

Не вірите? А от перевірте, що відстань до системи безоплатної правової допомоги мінімальна.

Більше того, за потреби (похилий вік, неможливість пересування) можна отримати "адресну" правову допомогу, звернувшись за телефоном до найближчого центру.

Усього по всій Україні діє 535 центрів, адреси можна дізнатися тут.

Або телефонуйте 0 800 213 103 – цілодобово та безкоштовно в межах України.

Звернутися можна з будь-яких правових питань – комунальні послуги, соціальні виплати, захист трудових прав, кредити тощо.

Якщо є сумніви, як вчинити у тій чи іншій ситуації, краще заздалегідь проконсультуватися з юристом.

Валерія Коломієць, заступниця міністра юстиції України, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина stokkete/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Яка вона кадрова криза у юридичному бізнесі

Чому Україні потрібні юридичні клініки

Якими будуть майбутні юристи України

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні