Топ-15 музичних подій кінця року: куди йти і що слухати

Холод і мряка – не виправдання, щоби сидіти вдома, тим паче, коли навколо відбувається така кількість яскравих культурних заходів.

Головний редактор музичного інтернет-журналу Comma Сергій Кейн обрав для УП.Культура найцікавіші музичні події грудня.

Dennis Adu Big Band
10 грудня, Київ
Closer (вул. Нижньоюрківська, 31)
150–200 грн

Одного літнього дня у Львові кубинська легенда джазу Пакіто де Рівера вийшов з готелю і почув "бездоганний американський біг-бенд". Думав, що це оркестр Мела Льюїса у записі, але придивився і побачив гурт українського трубача Денніса Аду.

Усю потужність біг-бенду – а це 14 (!) видатних вітчизняних джазменів – скоро можна буде знову відчути в камерному залі Closer. У зимову погоду це наблизить новорічний настрій.

Anthony Strong
10 грудня, Одеса
Філармонія (вул. Буніна, 15)
250–800 грн

Уперше в Одесі нова джазова зірка Англії – співак і піаніст Ентоні Стронг.

У 2012 році його дебютний сингл злетів на вершини джазового чарту Британії, далі був альбом-бестселер Stepping Out, ротація на BBC Radio 2 і Jazz FM, аншлаг на London Jazz Festival, виступ на площі Ринок у Львові в рамках Alfa Jazz Festival, ну, і тепер – Одеса.

Dakh Daughters
10 грудня, Хмельницький; 14 грудня, Львів
16 грудня, Одеса; 17 грудня, Дніпропетровськ
20 грудня, Полтава; 21 грудня, Харків
24 грудня, Київ

Сім різноголосих сирен, п’ятнадцять музичних інструментів – фрік-кабаре Dakh Daughters, виховане київським театром "Дах", вирушає в тур Україною.

Кожен їхній концерт (та що там – кожна їхня пісня) – це окрема нова вистава з несподіваним сюжетом.

Фестиваль сучасної академічної музики
11–20 грудня, Київ
16 і 21 грудня, Львів

Дні авангарду і неокласики – це 16 концертів та лекцій. Головною подією стане виступ Kroiser Ensemble – міжнародного гурту, заснованого в Австрії, за участю піаніста з України, скрипаля з Японії, гітариста з Португалії та кларнетиста з Сербії.

Детальну програму дивіться на сайті фестивалю.

O.Torvald: для дівчат і хлопців
11–12 грудня, Київ
Sentrum (вул. Шота Руставелі, 11)

Рокери O.Torvald готують незвичні шоу. Перше – ніжне й романтичне – для дівчат. Друге – гучне й брутальне – для хлопців. Тож 11 грудня обіцяють лірику першого побачення, а 12 грудня – нещадність парубочої вечірки.

Цього року O.Torvald став рекордсменом за кількістю виступів на українських фестивалях, що черговий раз доводить – їх треба бачити наживо.

The Best Ukrainian Metal Act
12 грудня, Київ
Bingo (п-т Перемоги 112)
120 грн

В українському металі з’являється все більше гуртів із власним звучанням, а публіка все з більшим захопленням відвідує важкі концерти. Щоб це відсвяткувати, на одній сцені зіграють сім найцікавіших молодих метал-гуртів, а авторитетне журі визначить, хто з них вартий гран-прі.

Компанію молодим складуть переможці минулого року – Morphine Suffering.

Everything Everything
13 грудня, Київ
Sentrum (вул. Шота Руставелі, 11)
350 грн

Карколомна динаміка, насичені тексти й швидкісний фальцет лідера гурту – недарма музику цих британців називають "заколотом на фабриці мелодій".

На думку видання Pitchfork, у новому альбомі Get To Heaven вони пропонують "тонке розуміння нашого зламаного світу". Вперше в Києві актуальні, глибокі, драйвові Everything Everything.

"Аквариум"
15 грудня, Київ
Stereo Plaza (Червонозоряний просп., 119)
400 грн

Борис Гребенщиков не потребує додаткового представлення і може собі дозволити концерт у Stereo Plaza без анонсування деталей.

Старі пісні, нові пісні – байдуже, у гості до БГ ходять просто побачити БГ. А там як вийде.

Pur:Pur
16–17 грудня, Харків
"Корова" (Петровського, 37)
100–150 грн

Харківський гурт влаштує у рідному місті два різні концерти за два вечори: на першому представить нову програму, на другому – зіграє свої старі найкращі пісні. Буде казково.

Soweto Kinch Trio
17 грудня, Київ
Closer (вул. Нижньоюрківська, 31)
300–400 грн

Про лондонського альт-саксофоніста і репера Соуето Кінче пишуть як про "найбільш неординарного і різностороннього музиканта у британському джазі й хіп-хопі".

Він писав музику для театральних постановок і кіно, танцювальних перформансів, у яких і сам брав участь, отримував нагороди "Нова зірка британського джазу" і "Найкращий інструменталіст" BBC. А ще в його жилах тече кров Барбадосу і Ямайки, тож чекайте шаленства.

BRUTTO
19 грудня, Київ
Палац Спорту (пл. Спортивна, 1)
299 грн

Після розпаду гурту "Ляпис Трубецкой" вічний революціонер Сергій Міхалок і BRUTTO збирали різні майданчики по всій Україні, але на столичний Палац Спорту замахнуться вперше. З альбомом "Родны край!"

"Серебряная свадьба"
18 грудня, Харків
19 грудня, Київ

За 10 років білоруський гурт виріс із балаганчика, що виконує вигаданий "приміський шансон" під час подорожей, у рухомий музичний театр, який порушує у своїй творчості серйозні екзистенційні проблеми.

Тепер "Серебряная свадьба" запрошує відсвяткувати цей ювілей разом, розпрощатися зі старими піснями і підготуватися до нового десятиріччя.

"Тартак"
20 грудня, Київ
Sentrum (вул. Шота Руставелі, 11)
150 грн

Улітку Сашко Положинський і "Тартак" виконали нові пісні на Zaxidfest, перевірили, чи качає, і тепер представлять їх на великому сольнику в Києві. На презентації альбому "Ввічність".

"ДахаБраха"
23 грудня, Київ
ДК КПІ (просп. Перемоги, 37)
200–500 грн

Наша головна музична гордість вкотре проїхалася по всьому світу і нарешті виступить удома.

"ДахаБраха" представить пісні з нового альбому з робочою назвою "Дорога". Це степовий блюз за мотивами народних пісень, зібраних у найрізноманітніших куточках нашої країни. Старі речі теж будуть.

Noize MC
24 грудня, Харків
25 грудня, Київ
26 грудня, Дніпропетровськ

Чесний – а тому, на думку багатьох, провокативний – російський репер довго наважувався на нові концерти в Україні. Ну, і раз уже їде, значить, викладеться на повну, як він уміє.

Реклама:

Головне сьогодні