Головну премію PinchukArtCentre 2015 отримала "Відкрита група"

— 11 грудня 2015, 19:47

Лауреатом Головної премії стала "Відкрита група" зі Львова (Юрій Білей, Павло Ковач та Антон Варга), яка презентувала в PinchukArtCentre проект "Виключно для внутрішнього користування". Першу спеціальну премію отримала Анна Звягінцева (Київ, проект "Порядок речей"), другу Аліна Клейтман (Харків, проект "Супер-А. Поголи своє серце"). Переможцем у категорії "Приз громадськості" також стала Анна Звягінцева.

"Після довгих дискусій журі одностайно вирішило присудити Головну премію "Відкритій групі". Ми хочемо віддати належне тому, як гурти заявляють про себе на українській арт-сцені та разом із тим підкреслюють, що мистецтво не є індивідуалістичним, воно залучає суспільство в цілому", зазначив під час нагородження художників "Відкритої групи" голова міжнародного журі премії PinchukArtCentre 2015, директор Музею сучасного мистецтва в Антверпені Барт де Бар.

Члени журі і переможці Премії PinchukArtCentre 2015. Фото: PinchukArtCentre

Володарі Головної та двох спеціальних премій, окрім грошової винагороди в розмірі 250 000 гривень і 60 000 гривень відповідно, отримають можливість пройти місячне стажування в майстернях всесвітньовідомих художників. Також лауреат Головної премії PinchukArtCentre автоматично потрапляє у шорт-лист міжнародної премії арт-центру Future Generation Art Prize. Переможець у номінації "Приз громадськості" отримав премію в розмірі 25 000 гривень.

Проект "Відкритої групи" "Виключно для внутрішнього користування" Головна премія PinchukArtCentre 2015

Загальнонаціональна Премія PinchukArtCentre у сфері сучасного мистецтва присуджується українським художникам у віці до 35 років.

Цього року лауреатів премії визначило міжнародне журі у складі куратора польської галереї BWA SOKÓŁ в Новому Сончі Анни Смоляк, директора Музею сучасного мистецтва в Антверпені Барта де Бара, колишнього заступника арт-директора і куратора PinchukArtCentre, а нині художнього і стратегічного директора Центру сучасного мистецтва YARAT в Азербайджані Бйорна Гельдхофа, куратора відділу сучасного мистецтва в Луврі Мартіна Кіфера та українського художника Юрія Лейдермана.

Переможця в категорії "Приз громадськості" було визначено голосуванням відвідувачів PinchukArtCentre.

Проект Анни Звягінцевої "Порядок речей" Перша спеціальна премія PinchukArtCentre 2015 і переможець у категорії "Приз громадськості"

[L]Нагадаємо, що до шорт-листа четвертої премії PinchukArtCentre було відібрано 14 художників та дві арт-групи з-поміж більш ніж 800 заявок: Євгенія Бєлорусець (34, Київ), Даніїл Галкін (29, Дніпропетровськ), Микола Карабінович (26, Одеса), Аліна Клейтман (24, Харків), Дар'я Кольцова (27, Київ), Kinder Album (32, Львів), Сергій Мельниченко (23, Китай, Ченду), Роман Михайлов (25, Київ), Сергій Петлюк (34, Львів), Микола Рідний (30, Харків), Іван Світличний (26, Харків), Сергій Якименко (27, Харків), Катерина Єрмолаєва (30, Київ), Анна Звягінцева (28, Київ), група "Мельничук-Бурлака" (Іван Мельничук (33, Київ) та Олександр Бурлака (33, Київ)) та "Відкрита група" (Юрій Білей (27, Львів), Павло Ковач (27, Львів) та Антон Варга (25, Львів)).

Проект Аліни Клейтман "Супер-А. Поголи своє серце" друга спеціальна премія PinchukArtCentre 2015

Виставка номінантів премії PinchukArtCentre 2015 розпочалася 31 жовтня 2015 року і триватиме до 10 січня 2016 року. Всі роботи були зроблені художниками спеціально для експозиції в арт-центрі.

Перший конкурс PinchukArtCentre для молодих українських митців було проведено 2009 року. В попередні роки лауреатами премії стали Артем Волокітін (2009), Микита Кадан (2011) та Жанна Кадирова (2013).

Реклама:

Головне сьогодні