Тест

Етнографія в моді

Наскільки часто з’являються національні мотиви у світовій моді, аналізує Оленка Мартинюк.

Серед 70-ти одностроїв, представлених на експозиції мультикультурної виставки "Вікна", були такі, які своєю технікою візуально перегукувались з останньою кутюрною колекцією дому моди Christian Dior.

Плісе, схоже на те, яким всі захоплювались на паризьких подіумах, спокійнісінько собі зберігається у київському музеї Гончара.

Адже саме звідти на виставку передали ці костюми.

І ще одна цікава історія пов’язана з останнім паризьким тижнем haute couture. Колекція італійського дому моди Valentino багатьом видалась такою, яка має українські мотиви. На перший погляд, і справді, однак, як виявилось, дизайнери марки черпали натхнення у творчості білоруського художника Марка Шагала.

Дизайнери Valentino черпали натхнення у творчості білоруського художника Марка Шагала.

Схожі настрої лунали і після показу осінньо-зимової колекції Gucci 2008-го року. На той час дизайнерка марки Фріда Джаніні була інспірована одягом гусарів, а також узбекськими та туркменськими мотивами.

Колекція "Gucci" осінь-зима 2008

А ось кілька яскравих прикладів справжніх наших "слідів" в моді можна відшукати у осінній кутюрній колекції французького кутюрье Жана-Поля Готьє 2005-го року, яка була натхненна Україною після Помаранчевої революції.

Тоді на його показ була запрошена на той час перша леді Катерина Ющенко, а моделі одягу француз назвав іменами українок або ж частинами нашої країни. Наприклад, можна було побачити сукню "Буковину" чи таку, яка має назву "Крим".

Сукня "Буковина" (ліворуч) і "Крим" (праворуч) від Жана-Поля Готьє (2005 рік)
Сукні Готьє 2005 року

Ще один поціновувач етно-мотивів в моді Джон Гальяно дав такі настанови візажистам, коли ті робили макіяж моделям для його осінньо-зимової колекціі 2009-го року: дівчата мають бути схожі на "замерзлих українських наречених".

І справді, бачимо мотиви вишиванок та червоно-біло-чорну кольорову гамму ансамблів на подіумі у цього митця моди.

Колекція Гальяно "осінь-зима" 2009

Нешироко відому історію так званої "Асгарди", лицарського мистецтва жінок України, яке практикують в Карпатах, представив разом зі своєю осінньо-зимовою колекцією 2013 американський дизайнер Прабал Гурунг.

Він просто знайшов інформацію про сміливих українок в Інтернеті.

Колекція Прабала Гурунга
Колекція Прабала Гурунга
Колекція Прабала Гурунга
Колекція Прабала Гурунга

Як правило, етнічні мотиви в моди – це часто-густо стилізація, тобто використання певних національних елементів у сучасних фасонах одягу. Іншим шляхом пішла українська дизайнерка Віта Кін, котра зробила модними ті самі вишиванки, перетворивши їх на спокусливі сукні.

Вишиванки Віти Кін

Ще одна цікава варіація на українські національні мотиви у сучасному прочитанні – у весняно-літній колекції 2015 київської дизайнерки Ксенії Шнайдер.

"Ми просто взяли традиційні орнаменти та розтягнули їх, зробивши так званий глітч-принт", розповідає дівчина. Виглядає свіжо та небанально.

Сукні від Ксенії Шнайдер

Таку тенденцію аналізує історик моди Зоя Звиняцьківська: "Переосмислення нашої культурної спадщини, переказ її сучасною мовою, інтеграція в актуальну моду – це набагато складніше, ніж робити вишиванки або нашивати на сучасний одяг стрічки з національним орнаментом. Але ця робота вже йде".

Звісно, якщо залишити осторонь наші патріотичні замилування, у світі моди існує кілька видів національних мотивів, до котрих дизайнери час-від-часу повертаються.

Наприклад, це малюнок "ікат", який у нас переважно асоціюється з одягом Середньої Азії, однак бере своє походження в Індонезії. Такий принт можна побачити, приміром, на сукнях Gucci весняно-літньої колекції 2010 року чи на брюках колекції бельгійського дизайнера Дріса ван Нотена того ж сезону.

Останній, власне, славиться своєю роботою з принтами.

Окрему когорту складають так звані "трайбал", або ж африканські принти.

Переважно це крупні малюнки, які дизайнери використовують для весняно-літніх колекцій.

Особливо запам’яталися образи з колекції британської марки Burberry сезону весна-літо 2012, де такі принти були використані навіть для верхнього одягу.

Burberry

Чільне місце їм відвели і у капсульній колекції італійської марки Marni для H&M того ж сезону.

Marni