Поради дієтолога. Відновне харчування після хвороб та лікування ліками

Якщо цієї зими ваше здоров’я давало збої у вигляді частих застуд, грипу, проблем зі спиною та загострень хвороб органів травлення і супроводжувалося жменями пігулок з ін’єкціями, варто змінити свій раціон та звернути увагу на продукти, що мають антигіпоксичні та антиоксидантні властивості.

Таке харчування допоможе клітинам організму отримувати достатню кількість кисню та необхідних речовин, мобілізувати резерви організму та ефективно відновити сили.

Коли ми хворіємо, в організмі відбувається цілий каскад змін та порушень, зокрема, виникає дефіцит доставки кисню до тканин (гіпоксія) та руйнування клітин надмірною кількістю вільних радикалів (оксидантний стрес).

Цей стан посилюють інтоксикації, тривале лежання в ліжку, лікуванння деякими ліками, наприклад, протизапальними та анальгетиками.

Тому для відновлення організму потрібно вибирати їжу з антигіпоксантними та антиоксидантними властивостями: це збільшує адаптаційні можливості організму, розумову та фізичну працездатність.

Продукти, що містять:

Вітамін Е та фосфоліпіди. Захищають клітини від впливу токсичних речовин, вітамін Е активує утворення інтерферону та імуноглобулінів в організмі.

Джерела: яйця, зварені нам’яко, тріска, скумбрія, суміш нерафінованих олій (соняшникової, оливкової, кунжутної). Найбільше фосфоліпідів в олії - на дні пляшки у вигляді мутного осаду.

Вітамін С. Аскорбінова кислота допомагає імунним клітинам знешкоджувати токсини, віруси та бактерії, має протизапальну та антиалергічну дію.

Джерела: настій шипшини, морожена чорна смородина та вишня, зелень петрушки, свіжа та квашена капуста.

Фото Stacy Spensley

Каротиноїди. Мають виражені протизапальні, епітелізуючі та ранозагоювальні властивості, покращують стан слизової шлунка, кишечника, органів дихання.

Джерела: морква, гарбуз, перець червоний та жовтий, курага, горобина чорна, обліпиха, якісна томатна паста.

Фото Amazing Almonds

Вітаміни групи В - активізують синтез гемоглобіну, покращують стан крові та здатність печінки до детоксикації, відновлюють роботу нервових клітин, нейтралізують вільні радикали (ліпоєва кислота).

Джерела: В1 (рисові, пшеничні висівки), В2 (печінка, яйця, шпинат, броколі), В5 (субпродукти, горох, квасоля), В6 (печінка, горіхи волоські, фундук, крупи), ліпоєва кислота (серце, кисломолочні, шпинат, капуста, зелень).

Амінокислоти - сприяють утворенню імунних клітин, видаленню вірусів та бактерій, відновлюють організм після виснажливої втоми, захищають клітини печінки та головного мозку від інтоксикації.

Джерела:

- глутамін - бульйон на курятині або телятині, молочна сироватка, жирні кисломолочний сир та 30% сметана;

- аспарагінова - спаржа, соєві ростки та соєві продукти, птиця, яйця;

- цистеїн нежирна свинина, цибуля, часник, броколі;

- метіонін - яйця.

Коензим Q10 зменшує наслідки гіпоксії, дає енергію клітинам та відновлює м’язеву силу та стан нервової системи (зменшує безсоння, в’ялість, апатію).

Джерела: субпродукти (найбільше - у серці, багато - у печінці, менше - у шпинаті, арахісі).

Рослини, ягоди, коренеплоди, завдяки біологічно активним речовинам, також мають антигіпоксантні та антиоксидантні властивості - гінкго білоба, розторопша плямиста, аїр болотяний, арніка гірська, астрагал, кропива, липа, овес, горобина, листя чорної смородини, материнка, імбир, калина звичайна, кардамон, куркума, селера, чорниця, хміль, цикорій.

Їх можна вживати у вігляді дієтичних добавок, готувати чаї та додавати до страв.

Фото Kool Cats Photography ove

Приклад триденного раціону для відновлення організму

День перший

Сніданок. Яйце, зварене нам’яко, салат із капусти з олією та зеленню, какао.
Перекус. 100 г жирного кисломолочного сиру з ягодами, настій шипшини.
Обід. Суп-пюре з моркви, гарбуза та селери, зварений на курячому бульйоні (в блендері разом із овочами змолоти і шматочок вареного м’яса з бульйону).
Перекус. Два волоські горіхи та 2 розмочені шматочки кураги; чай з лимоном.
Вечеря. Тушковані серця з морквою та томатною пастою, чай з калини та липи.
Перед сном. Склянка кефіру.

День другий

Сніданок. Каша вівсяна з висівками, горіхами та вершками (1-2 ст.ложки), чай з лимоном.
Перекус. Мандарин, настій шипшини.
Обід. Суп-пюре зі шпинату; тост із паштетом з печінки та моркви; чай з лимоном.
Перекус. Печиво вівсяне, кисіль із смородини або вишень.
Вечеря. Ліниві вареники (або запіканка) із сметаною, чай з калини та липи.
Перед сном. Склянка кефіру.

День третій

Сніданок. Омлет зі шпинатом, какао.
Перекус. Чашка йогурту з ягодами, настій шипшини
Обід. Суп з різних овочів з гречкою, зварений на курячому бульйоні (зі шматочком м’яса).
Перекус. Яблуко терте (або печене) з корицею та горіхами; чай з лимоном.
Вечеря. Запіканка з броколі та яйцем, чай з калини та липи.
Перед сном. Склянка кефіру.

Оздоровчі полівітаміннні напої:

Висівковий. 3 повні столові ложки суміші пшеничних та вівсяних висівок засипають у 1 літр гарячої води, томлять під кришкою на клабкому вогні протягом 30 хв, дають настоятися до охолодження, проціджують, доливають настоєм шипшини. Вживати теплим 2-3 склянки в день.

Каротиновий кисіль. Жменю (10 штук) урюка промити, залити літром води, томити на слабкому вогні протягом 10 хв, додати жменю пом’ятої обілпихи, процідити, до процідженого відвару влити суміш 1 столової ложки води та картопляного крохмалю, довести до кипіння, зняти з вогню. Вживати теплим 2-3 склянки в день.

Харчуватися невеликими порціями, у відвареному, подрібненому вигляді, при відсутності апетиту обмежуватися декількома ложками страви. Багато пити.

Їжа має велику цілющу силу: про це знали ще лікарі древності, які вважали, що "дія дієтичних засобів тривала, а дія ліків скороминуща". Будьте здорові!

Оксана Скиталінська, дієтолог, 100rokiv.com, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні