"Прокинься і співай!" Учені з'ясували: забагато спати – шкідливо

— 14 грудня 2015, 17:42

Вони у чотири рази збільшують для себе вірогідність передчасної смерті.

Такі дані дало дослідження, проведене науковцями з Сіднейського університету, пише The Daily Mail.

Як пояснила автор дослідження, доктор Мелоді Дінг, науці й раніше було відомо, як шкодить здоров'ю сидячий спосіб життя. Але тепер вони вирішили дослідити, що трапляється, коли до нього негативного фактора додаються "пересипання" та брак фізичної активності. Зі слів науковця, виходить "потрійна лажа".

Дінг та її колеги спираються на дані наймасштабнішого австралійського дослідження на тему способу життя та його впливу на здоров'я "45 and Up Study", що охопило понад 230 осіб.

Учених цікавили різні комбінації факторів ризику, таких як паління, неправильне харчування, нестача сну або надлишок тощо, і те, які з них несуть у собі найбільшу небезпеку.[L]

У результаті "смертельним тріо" вони назвали надлишок сну (більше 9 годин на добу) в поєднанні з тривалим сидінням та браком фізичної активності.

Також дуже шкідливою виявилася така комбінація як нестача сну (менше 7 годин) плюс паління та зловживання алкоголем.

Як підкреслив співавтор дослідження, професор Адріен Боумен, серцеві захворювання, діабет та рак сьогодні убивають більше людей, ніж інфекційні хвороби. Тож краще розуміння того, які комбінації негативних моделей поведінки шкодять нам найбільше, допоможе суспільству знайти шлях до вирішання цієї гострої проблеми.

Нагадаємо, вчені все ж вважають, що навіть регулярними фізичними вправами не "знешкодити" вплив на здоров'я сидячого способу життя.

Реклама:

Головне сьогодні