Учені попереджають: нездоровий спосіб життя "закарбовується" в чоловічих генах

— 4 грудня 2015, 14:51

Вагітних жінок і тих, хто лише планує вагітність, лікарі вже давно попереджали про те, що варто кинути вживати алкоголь та палити, а ще слідкувати за вагою, щоб дитинка народилася здоровою.

А от нещодавнє дослідження, проведене в Данії, вказує на те, що чоловіки теж мають тримати себе в руках: їхні нездорові звички "записуються" у сперматозоїдах, і вони можуть передати їх нащадкам.

Про це пише The Telegraph.

Порівнявши сперматозоїди струнких добровольців і тих, хто мав зайву вагу, вчені помітили відмінність гену, пов’язаного з апетитом.

"Результатом нашого дослідження може стати зміна поведінки чоловіків, особливо поведінки перед зачаттям", - сподівається ад’юнкт-професор Копенгагенського університету Ромейн Баррес.

"Загальновідомо, що коли жінка вагітна, вона має про себе дбати – не вживати алкоголю, триматися подалі від шкідливих речовин, але якщо висновок із нашого дослідження вірний, ці рекомендації мають поширюватися і на чоловіків", - зазначає він.[L]

Науковці й до цього знали, що певні події та процеси, що відбуваються з людським тілом, можуть призводити до того, що гени набувають певних "позначок", котрі або знижують їхню активність, або, навпаки, посилюють.

Так наприклад було встановлено, що діти та навіть онуки жінок, котрі під час вагітності пережили голод, мають більшу схильність до діабету, серцево-судинних хвороб та ожиріння.

Проте науковці вперше переконалися в тому, що такі речі можуть передаватися й по чоловічій лінії. На думку дослідників, це може бути поясненням тому, що діти повних татусів і самі часто мають зайву вагу.

Датські вчені вирішили з'ясувати, чи відбуваються якісь зміни на генетичному рівні, коли чоловік, у котрого було ожиріння, худне. Вони узяли зразки сперми добровольців до того, як ті пройшли через операцію зі зменшення шлунку, та через деякий час після того. Науковці нарахували 5 тисяч структурних змін у ДНК, що відбулися після схуднення піддослідних.

На думку Барреса, все це є виправданим із точки зору еволюції. Адже порівняно нещодавно людство почало розглядати зайву вагу як негативну якість. Раніше ж здатність зберігати енергію в вигляді жиру була, навпаки, перевагою, адже тоді людині не так загрожував голод та інфекції.

Тепер датські вчені хочуть продовжити свої експерименти, але вже з ембріонами, створеними зі сперматозоїдів чоловіків із різною вагою.

Нагадаємо, науковці нещодавно заявили, що навіть помірна кількість алкоголю під час вагітності може завдати шкоди.

Реклама:

Головне сьогодні