Прогулянки і катання на велосипедах корисні навіть у містах з поганою якістю повітря

— 5 травня 2016, 15:32

До такого висновку дійшли вчені з Центру вивчення дієт та активого способу життя (Centre for Diet and Activity Research (CEDAR) та Медичного дослідного центру в Кембриджському Університеті (Велика Британія), пише The Huffington Post.

Фото ua.depositphotos.com (© william87)

Дослідники з CEDAR шляхом комп'ютерних симуляцій порівняли ризики та користь активних подорожей у різних місцях по всьому світові.

Для цього вони використати інформацію з міжнародних епідеміологічних досліджень та мета-аналіз.

Відтак дослідники виявили, що ризики від вдихання забрудненого повітря не переважують корисні наслідки від прогулянок чи катання на велосипеді у більшості країн світу.

Не рекомендується це робити лише в 1% міст з бази даних міст з шкідливим повітрям ВООЗ — тут ризики нашкодити здоров'ю починають превалювати після півгодини катання на велосипеді.

Карта міст забрудненого повітря (дані ВООЗ)

Навіть у столиці Індії Делі, одному з міст з найгіршими показниками якості повітря, людям треба крутити педалі більше 5 годин на тиждень, аби ризики почали переважати корисність.

Науковці вказують, що їхнє дослідження не враховує особливості якості повітря в певних районах міста, які і короткотермінові сплески забруднення повітря. Воно лише підтверджує тезу про те, що активний спосіб життя потрібно вести навіть у містах з не дуже хорошою екологією.

Результати дослідження були опубліковані у журналі Preventive Medicine.

Реклама:

Головне сьогодні