Чи можуть навушники погіршити ваш слух і як не варто слухати музику

Денис Карловський — 2 жовтня 2021, 10:00

Навушники ми використовуємо для роботи й навчання, для спілкування з рідними онлайн, але найчастіше – для слухання музики чи перегляду фільмів. Підлітки й молодь слухають музику в навушниках особливо часто.

І справа не лише в гучності, а й тривалості щоденного прослуховування музики в навушниках.

За підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожна друга молода людина у віці від 12 до 35 років ризикує мати часткову втрату слуху. Причина – в надмірній шкоді звуку через навушники, смартфони, стереоситеми тощо.

На ресурсах Healthline та Національної служби здоров’я Великої Британії ми знайшли поради, як уникнути втрати слуху.

Фото: stokkete/Depositphotos

Притримуйтесь рівня гучності в 70 децибел

Гучність звуку з навушників створює сильний тиск на наші органи слуху всередині вух. До того ж, упродовж дня ми зазнаємо впливу шуму з інших джерел, як-то транспортного шуму на вулиці, розмов у супермакетах чи офісах тощо.

Тому важливо не перевищувати певну верхню межу звуку при використанні навушників для відпочинку. Більшість фахівців погоджується із показником у 70 Децибел.

Такий верхній поріг гучності рекомендують в Національних інститутах охорони здоров’я США. Загалом тривалий вплив будь-якого звуку понад 85 Дб є шкідливим.

Для порівняння такими є приблизні розрахунки для звичних нам звуків:

  • шепіт – 30 Дб;
  • спокійна розмова – 60 Дб;
  • шум транспорту – від 70 до 85 Дб;
  • шум мотоциклу – 90 Дб;
  • повна гучність у навушниках – 100-110 Дб;
  • злет літака – 120 Дб.

Фахівці кажуть, що більш зрозумілим засобом виміряти, чи ви перевищили межу в 70 Дб, буде спроба почути голос людини, яка до вас звертається. Якщо людині потрібно кричати чи взагалі зняти з вас навушники, то, очевидно, ви перевищили межу в 70 Дб.

Використовуйте додаткові запобіжники у ваших пристроях

Існує чимала кількість додатків, які слідкують за рівнем гучності на вашому пристрої та під’єднаних навушниках.

До того ж, у налаштуваннях смартфона чи іншого пристрою можна встановити ліміт підвищення звуку, який блокуватиме автоматичні спроби збільшити гучність або ж попереджатиме, що ви перевищуєте межу.

Слухати музику на помірній гучність у навушниках з якісною звуковою ізоляцією є кращим варіантом, ніж збільшувати гучність на звичайних навушниках.

Обмежуйте тривалість використання навушників

Варто уникати надмірного слухання музики в навушниках – не більше однієї години за один раз. Навіть перерва завдовжки 5 хвилин може суттєво знизити ваш ризик часткової втрати слуху.

Використовуйте професійний захист для слуху

Якщо для вас важлива якість музики в навушниках, через що збільшуєте гучність, подумайте про використання професійних вушних затичок.

Музиканти використовують спеціальні знешумники у вухах на концертах чи під час репетицій, що зберігають якість звуку, але захищають органи слуху від шкоди шуму.

Перевірте ваш рівень слуху в разі дискомфорту

Якщо ви помітили будь-який дискомфорт чи незвичні відчуття, варто перевірити ваш рівень слуху. Зокрема, якщо відчуваєте немов у вас дзвенить у вухах, або важко зрозуміти, що говорить людина, коли її мовлення відбувається на тлі інших джерел звуку.

Ви можете звернутися до сімейного лікаря, і вас скерують до фахівця, або ж звернутися до приватних клінік з аудіології та слухопротезування.

Якщо ви музикант чи працюєте в шумному робочому середовищі, вам варто перевіряти рівень слуху регулярно, наприклад, один раз на рік.

Вас також може зацікавити:

Найкраща музика для бігу 2021: українці номінують улюблені треки

Музика та її вплив: чому нам подобається різна, як виникають "мурашки" та зміна настрою. Пояснює наука

Прийом, як мене чути! Коли слід перевірити слух і як його зберегти

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні