"Поболить і мине"? Або чому мігрень – це не просто головний біль

Поболить і мине? Або чому мігрень – це не просто головний біль

Як би ви відреагували на те, що людина відмовляється від народження другої дитини через головний біль? Або не йде на спокусливу фултайм пропозицію в офісі через ту саму причину?

Або не завершує університет, попри високий потенціал та здібності?

А якщо замінити фразу "головний біль" на слово "мігрень"? Чи зміниться для вас значення всього вищезгаданого?

Якщо так, то ваша обізнаність щодо мігрені – дуже висока, адже уявлення про те, який драматичний вплив вона чинить на якість життя та працездатність людини, розуміють далеко не всі.

Компанія "Дарниця" як один із лідерів фармацевтичного ринку України, сферою терапевтичних інтересів якого є неврологічні розлади і мігрень зокрема, має на меті покращити ситуацію із розумінням проблем пацієнтів з мігренню серед суспільства та сприяти подоланню соціальної стигми, пов'язаної з цим захворюванням.

Саме соціальна стигма болю і спричинила появу в компанії такого проєкту як "Знеболь", покликаного поширювати інформацію щодо болю серед українців.

На жаль, з початком пандемії, ситуація лише погіршилася – фокус уваги змістився від багатьох хвороб, і мігрень не стала виключенням. Про головний біль почали здебільшого говорити в розрізі захворювання на COVID-19, хоча для багатьох пацієнтів з мігренню нова реальність принесла свої випробування. Пандемія підвищила випадки стрес-індукованих атак мігрені, тобто таких, які провокує стресова ситуація, – розповідає заступник медичного директора компанії Дарниця, к.м.н. Лідія Гончар-Чердаклі.

Так, опитування 163,176 дорослих людей з мігренню в США показало, що стресу додавали такі фактори як самоізоляція, передозування інформацією, неможливість легко купити продукти.

Тобто якість життя пацієнтів з мігренню, яка і до того була досить низькою, ще більше погіршилася. Щоб зрозуміти, наскільки мігрень серйозне захворювання і як вона може змінювати життя людей, досить навести декілька фактів.

Зокрема за даними дослідження, яке було опубліковано в Journal of Head pain and Face Pain (Науковий журнал Болю голови та обличчя), мігрень погіршувала стосунки людей з їхніми романтичними партнерами і була однією з причин рішення !не народжувати більше дітей.

А тому спробуймо з'ясувати, чому мігрень не варто ототожнювати зі звичайним головним болем? Що це за проблема і чи можна тримати її під контролем?

Не просто головний біль

– Випий парацетамол! У всіх болить голова!

На свої скарги про головний біль Марія Кравченка чує цю фразу все життя.

Головний біль дійсно є у всіх, але в Марії він може тривати тижнями і погано піддається контролю звичайними анальгетиками.

"Коли я вчилась в школі і головний біль мучив лише на вихідні, то навчанню це не дуже заважало. Тепер, коли я доросла, біль триває днями. Іноді тижнями. Раніше я могла "передбачити" напад, наприклад, починала відчувати запах квітів за декілька годин до початку болю", – розповідає Марія.

Напад болю у неї може спровокувати багато факторів. Вчасно не поїла, мало поспала, перенервувала. Через це Марія боїться братися за якісь довгострокові проєкти – а що як мігрень знову накриє і вона підведе команду?

За даними досліджень, жінки страждають на мігрень вдвічі, а то й втричі частіше за чоловіків, йдеться в статті журналу Nature.

Найважчі прояви можуть траплятися у віці близько 30 років.

Це саме випадок Марії.

Драматизму цій ситуації додає той факт, що саме вік 30+ років – це розквіт людини, період, коли ми найбільш продуктивно працюємо над кар'єрою, професійним розвитком, народжуємо та доглядаємо дітей.

Саме мігрень вважають основною причиною непрацездатності у людей віком до 50 років. І саме в жінок мігрень часто знецінюють.

Головний біль та мігрень давно стали героями народного гумору про небажання виконувати шлюбний обов'язок.

Це, своєю чергою, за словами психотерапевтки та сексологині Тасі Осадчої часто призводить до самостигми та замовчування проблеми в родині.

Жінки настільки не хочуть бути схожою на героїню з анекдоту, що просто терплять і нічого не кажуть партнеру, каже лікарка.

Але окрема проблема, коли на мігрень страждають самі чоловіки:

"Головний біль настільки асоціюється з жінками, особливо, коли йдеться про сексуальні стосунки, що самостигма чоловіків в цьому сенсі може бути дуже потужною", – каже психотерапевтка.

Про те, що жінки частіше страждають на мігрень, було відомо давно, але відносно нещодавно причини цього явища почали вивчати ретельніше.

"Якби мігрень діагностували у чоловіків з такою самою частотою як і у жінок, то ми б знали набагато більше про це захворювання. Багато стигми та упереджень щодо цієї хвороби пов'язано саме з тим, що мігрень вважається саме "жіночим захворюванням", – каже Хелена Павловіц, експертка з питань мігрені.

Звичайно, чоловіки не винні в тому, що мігрень більше зачіпає жінок. Проблема в тому, що біль в жінок частіше знецінюється суспільством. Деякі дані показують, що жінки, які страждають на хронічний біль, мають нижчі шанси отримати необхідне лікування.

У Марії мігрень, проте її оточення, як і оточення багатьох інших людей з цією проблемою, не розрізняють "головний біль напруження" (найпоширеніший тип головного болю, "звичайний головний біль") та саме "мігрень".

Але різниця доволі серйозна.

Які прояви дозволяють запідозрити саме мігрень?

Мігрень – це в більшості випадків клінічний діагноз. Іншими словами, для того, щоб його поставити, не потрібно робити специфічні аналізи, а спеціалісту достатньо розуміти симптоматику та перебіг захворювання у людини.

Як пояснює невролог та експертка з питань головного болю Олександра Щебет, на мігрень можуть вказувати такі ознаки:

А от головний біль напруги – біль, що нагадує "шолом" чи "обруч" – переважно в лобно-скронево-потиличних ділянках, є стискаючим, тиснучим, монотонним, може тривати досить довго, якщо не приймати знеболювальні.

Виникає або посилюється в другій половині дня, особливо після перевтоми, стресу, недосипання, пояснює лікарка.

Мігрень буває з аурою і без аури. "Аура" – це сенсорні відчуття – спалахи світла, поява сліпих точок чи інші зорові, слухові або чутливі явища. Наприклад, оніміння обличчя чи руки.

Зазвичай аура виникає за годину до появи головного болю. У деяких людей може бути аура без болю. Лікування мігрені з аурою чи без особливо не відрізняються.

Важливо пам'ятати, що правильний діагноз може встановити лише лікар, то ж за схожих симптомів варто не зволікаючи звернутися до фахівця і не займатися самодіагностикою та самолікуванням.

Як лікувати мігрень

В Україні великою проблемою залишається велика кількість недіагностованих пацієнтів, і як наслідок – недостатній рівень лікування мігрені.

"Загалом мігрень важливо диференціювати з головним болем напруги та уникати міфічних діагнозів, як, наприклад, "вегето-судинна дистонія"", – каже Щебет.

Невролог пояснює, що є дві тактики: лікування гострого болю в період атаки мігрені та при високій частоті нападів – підбір профілактичної терапії.

"При нападі спочатку рекомендують все ж пробувати приймання звичайних знеболювальних, дозу яких узгоджують з лікарем. У великій кількості випадків цього достатньо.

За неефективності (або вже якщо людина знає, що звичайний анальгетик не працює) можуть бути рекомендовані спеціальні препарати від мігрені, що призначаються виключно лікарем та відпускаються за рецептом – триптани, наприклад елетриптан.

Важливо не зловживати застосуванням анальгетиків та триптанів, оскільки це може в свою чергу викликати головний біль, але уже – пов‘язаний з надмірним вживанням протимігренозних засобів.

Для триптанів кількість днів застосування не повинна перевищувати 10 днів на місяць, з частотою не більше 2 днів на тиждень, звичайні анальгетики важливо не приймати частіше 2-3 разів на тиждень", – каже Щебет.

Проте є і опції профілактичного лікування, які можуть застосовуватися з метою зниження кількості та тривалості атак. Це в першу чергу препарати з групи:

  • антидепресантів;
  • антиконвульсантів;
  • бета-блокаторів;
  • препаратів ботулотоксину і нової групи препаратів гепантів (CGRP-блокатори) та мноноклональних антитіл до CGRP - пептиду кодованого геном кальцитоніну .

Хронічна мігрень потужніша в плані тимчасової непрацездатності:

"Вона інтенсивніша, після неї може бути ще більш виражений період постдрому: явища, які спостерігаються кілька днів після нападу – як-то втомлюваність, слабкість, нудота, запаморочення", – додає невролог.

Проте навіть цю форму мігрені можна контролювати.

На жаль, в Україні, ще також й досі сильні радянські традиції, де був популярний підхід "поболить та мине".

Зміна ставлення до себе дуже багато змінить і в ефективності лікування мігрені.

Лікування та профілактика – це також і відвідування психотерапії, і вміння казати "ні" на справи, які важко тягнути, а ще – здорова фізична активність та сон.

В сучасному світі є багато інструментів, які допоможуть, подолати біль та не підлаштовувати під нього все своє життя.

* Наведена в матеріалі інформація щодо симптомів та лікування захворювання носить виключно ознайомчий характер та не призначена для самодіагностики та самолікування.

Головне сьогодні