Підручники на принтері. Скільки ще чекати учням 4 і 7 класів?

Учням 4 і 7 класів цього року не пощастило – їм встигли змінити програму навчання, але не встигли надрукувати для неї підручники.

Тому сотні тисяч школярів по всій Україні досі ходять до школи без жодного підручника, який відповідає тій програмі, за якою вони навчаються.

Міністерство освіти з вересня обіцяє, що підручники от-от з'являться, але ситуація поки не змінюється.

Чому так сталося і скільки ще триватиме, розбиралась "Українська правда. Життя".

З ЧОГО ВСЕ ПОЧАЛОСЯ?

Підручники для 4 і 7 класів вирішили повністю передрукувати, щоб вони відповідали новій навчальній програмі. У травні пройшов конкурс, де кожна школа нібито могла вибрати ті підручники, які їй сподобалися більше.

"Вчителі країни матимуть можливість ознайомитися з конкурсними підручниками, обрати один із них, а школи – замовити підручники, які обрали їхні педагоги",повідомляла тоді прес-служба МОН.

Щоправда, потім виявилося, що вибір учителів був лише "рейтинговим голосуванням", а держзамовлення визначалося міністерством.

Але тут раптом з'ясувалося, що грошей на друк нових підручників у бюджеті немає. Бо в уряді планували зробити підручники платними для більшості школярів, окрім дітей, позбавлених батьківського піклування, сиріт, інвалідів та дітей з малозабезпечених родин.

Була навіть прийнята поправка до ст. 35 закону "Про освіту", згідно з якою держава гарантує безоплатне забезпечення підручниками тільки цих категорій учнів.

Але чи то побоялися народного гніву (бо забезпечення комплектом підручників одного школяра потягнуло б більш, ніж на тисячу гривень), чи то згадали, що в 2002 році Конституційний суд вже визнавав запровадження плати за підручники неконституційним, і пообіцяли таки безкоштовно забезпечити всіх.

В результаті довгих пошуків на друк підручників для 4 і 7 класів із держбюджету виділили, за інформацією МОН, 262 мільйони 304,7 тисяч гривень.

Та це лише половина потрібної суми.

Другу половину вирішили покласти на місцеві органи самоврядування, які мали закупити 50% від необхідної кількості підручників по своїх областях.

І якщо з "державною" половиною все хоч і затягнуто, але хоч якось рухається, то з "місцевою" – зовсім туманно.

КОЛИ БУДУТЬ ПЕРШІ ПІДРУЧНИКИ?

Здається, на це питання чіткої відповіді не може дати ніхто. На початку вересня міністр освіти й науки Сергій Квіт заявляв, що підручники надійдуть до шкіл із "невеликою затримкою".

Уже в кінці вересня прес-служба МОН повідомила: "Підручники почнуть надходити до шкіл уже в листопаді, а до кінця 2015 року всі замовлення шкіл будуть виконані".

27 листопада Сергій Квіт обіцяв, що вже з 1 грудня розпочнеться доставка підручників до областей.

"Міністерство здійснило всі необхідні організаційні заходи, щоб прискорити видання нових підручників. Зокрема, завершено тендерні процедури закупівлі підручників, укладено угоди з видавництвами на друк великотиражних видань для учнів 4 і 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською та російською мовами", - повідомив він, додавши, що "частина накладів підручників надрукована, інші друкуються".

Однак 7 грудня заявив, що підручники потраплять до шкіл "з нового року".

"Українська правда. Життя" обдзвонила департаменти (управління) освіти і науки всіх 24 обласних державних адміністрацій і з'ясувала, що, станом на 10 грудня, підручників не було ще в жодній області.

У департаментах говорили, що отримали листа від міністерства про те, що доставка підручників розпочнеться після 2 грудня, регіони готові до їх прийому, деякі отримали навіть відповідні рознарядки з переліком підручників і їх вартістю, однак конкретних термінів поставки не знає ніхто.

ЩО ВСТИГЛО ЗРОБИТИ МІНІСТЕРСТВО?

Як повідомляє прес-служба МОН, станом на 7 грудня для перевізників підготовлено рознарядки на доставку п’яти назв підручників для учнів четвертого класу ЗНЗ загальним накладом 15 634 примірники та 9 назв підручників для учнів сьомого класу загальним накладом 83 454 примірники.

За даними видавництв, на 8 грудня три видавництва: "Грамота", "Генеза" та Видавничий Дім "Освіта" документально підтверджують про видрук чотирьох назв багатотиражних видань.

Затверджені плани по обсягах тиражів і областях доставки підручників, визначені місця відвантаження та відповідальні особи на місцях; укладені угоди та направлені до казначейства, зазначають у міністерстві.

Разом з тим, на інформаційний запит "Української правди. Життя" директор Інституту модернізації змісту освіти Наталя Вяткіна відповіла, що державним бюджетом на видання 50 відсотків від потреби підручників для учнів 4 та 7 класів шкіл загальним накладом 6 051 010 примірників передбачено кошти в обсязі 245 059 600 гривень (без урахування вартості їх зберігання і доставки).

Станом на 2 грудня комітет з конкурсних торгів Інституту модернізації змісту освіти провів торги на закупівлю підручників загальним накладом 6 047 408 примірників на суму 167 960 803 гривень.

Укладено угоди на видання 220 найменувань підручників загальним накладом 5 573 800 примірників, що становить 92% від загального накладу на суму 148 936 053 гривень, в тому числі проавансовано 140 назв на суму 77 111 900 гривень та в органах Державної казначейської служби на авансуванні знаходилися 37 назв підручників на суму 12 569 377 гривень.

На той час проводилися підготовчі роботи щодо укладання договорів на видання 109 найменування підручників, що становить 8% від загального накладу. Як уточнили "Українській правді. Життя" в Інституті модернізації змісту освіти, ці 8% підручників матимуть значно вищу вартість, оскільки це підручники для спеціалізованих шкіл, а також для незрячих дітей.

У відповіді також зазначалося, що затримка з виданням нових підручників обумовлена двома основними причинами: "пошуком коштів для забезпечення у повному обсязі школярів підручниками та реорганізацією Державної наукової установи "Інститут модернізації змісту освіти", що відповідно до статутної діяльності займається питаннями забезпечення учнів загальноосвітніх навчальних закладів підручниками".

Слід зазначити, що "Українська правда. Життя" неодноразово просила Наталю Вяткіну про інтерв’ю, але вона погодилася лише на письмові відповіді на питання.

ЩО З ДРУГОЮ ПОЛОВИНОЮ КОШТІВ?

Тут починається найцікавіше. Як уже зазначалося, 50% підручників мають бути видані за рахунок місцевих бюджетів.

У разі відсутності коштів у місцевих бюджетах за погодженням з МОН для видання, придбання та доставки підручників і посібників можуть використовуватися кошти освітньої субвенції, йдеться у відповіді Вяткіної на запит "Української правди. Життя".

Там також повідомляється, що обласні та Київська міська державні адміністрації мали до 15 жовтня цього року забезпечити перерахування коштів на видання, придбання, зберігання та доставку підручників і посібників.

Зроблено це мало бути в обсягах, затверджених додатком 5 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік", за рахунок коштів місцевих бюджетів та/або освітньої субвенції на рахунок Інституту модернізації змісту освіти, відкритий в органах Державної казначейської служби.

Оскільки такий порядок видання, придбання та доставки підручників і посібників застосовується в країні вперше, на спільній нараді 20 жовтня за участю представників Мінфіну, МОН, Держказначейства та місцевих органів влади прийнято рішення щодо надання роз’яснення незрозумілих питань органам місцевої влади.

Відтак 27 жовтня такий лист з роз’ясненнями механізму перерахування коштів з місцевих бюджетів до державного бюджету на придбання підручників і посібників справді було надіслано.

Натисніть для збільшення, аби побачити весь документ
Клацніть на картинку для її збільшення

А Інститут відкрив рахунок спеціального фонду за кодом класифікації доходів "Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів".

Разом з тим, на початку грудня в інформаційному бюлетені міністерства освіти й науки №4 зазначається: "На жаль, процес узгодження та пошуки потрібного механізму для перерахування коштів з місцевих бюджетів зайняли тривалий період часу та спричинили затримку в забезпеченні школярів підручниками".

"Процедура виділення коштів на місцях вимагала від місцевих рад проведення сесій з ухваленням відповідних рішень. Цей період співпав з місцевими виборами та змінами у складі місцевих рад, що на деякий час призупинило і унеможливило процес виділення коштів для фінансування підручників", - йдеться в бюлетені.

Міністерство звернулося до місцевих органів влади "з проханням приділити особливу увагу цьому питанню та якомога скоріше здійснити всі необхідні процедури по забезпеченню школярів у всіх регіонах України підручниками".

Іншими словами, у МОН повністю поклали відповідальність за нестачу другої половини підручників на місцеву владу.

Разом з тим, у розмові з кореспондентом "Української правди. Життя" представники багатьох регіонів скаржилися на відсутність як чіткого механізму перерахування коштів за підручники, так і відповідного розпорядження з міністерства.

"Кошти зарезервовані, але механізму їх перерахування на міністерство у нас нема. Коли буде інструкція від міністерства, ми одразу перерахуємо", - сказали виданню в Сумському департаменті.

"В останньому листі нас просили зарезервувати кошти місцевих бюджетів. Ми їх зарезервували. Але ми не знаємо ані ціни підручників, ані процедури, як їх закуповувати. Чекаємо інструкцій з міністерства", - зазначили в Луганському департаменті.

На Херсонщині також повідомили, що гроші місцевих бюджетів на друк підручників є, але немає механізму їх сплати.

"Ми не можемо сплатити ці кошти, бо не бачимо вартості підручників. Коли міністерство доведе ціну, тоді ми будемо дивитися. Вони ж проводили тендерні процедури, встановлювали ціну", - сказали там.

Слід зазначити, що в листі міністерства від 28 липня, де йшлося про необхідність зарезервувати кошти для друку 50% підручників для 4 і 7 класів, вказувалася середня вартість одного підручника – 35 і 37 гривень для підручників відповідно для 4 і 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів із українською мовою навчання.

Очевидно, після цього докладних розцінок по кожному найменуванню підручників у регіони не надсилалося. Принаймні, не в усі і не одразу.

Разом з тим, конкретна вартість підручників у листопаді публікувалася у Віснику державних закупівель.

Наразі "Українській правді. Життя" невідомо про те, щоб хоч одна область перерахувала кошти на видання другої половини підручників.

ЯК ДІТИ НАВЧАЮТЬСЯ БЕЗ ПІДРУЧНИКІВ?

А поки тривають усі ці непорозуміння й суперечки, вчителі, батьки й діти викручуються, хто як може.

Ще перед початком навчального року МОН опублікувало методичні рекомендації щодо використання навчальної літератури у загальноосвітніх навчальних закладах при вивченні предметів інваріантної складової навчального плану у 4 та 7 класах 2015/2016 року.

Там по кожному предмету розписано, чи рекомендовано користуватися старими підручниками, чи потрібно шукати інформацію в електронному варіанті і т.д.

Як з'ясувала "Українська правда. Життя", школярам великих міст пощастило більше – у їх батьків і вчителів є доступ до інтернету, звідки можна скачати й роздрукувати нові підручники або їх фрагменти.

Невеликій кількості школярів пощастило ще більше – вони скачують електронні підручники на планшети або переглядають їх у класі на смарт-дошці.

Роздруковані підручники з англійської мови та інформатики

У селах же, як правило, користуються старими підручниками, які не завжди відповідають новій програмі.

"Трапляється, що додому задають прочитати 100 сторінок підручника з історії, бо матеріал розкиданий по них", - розповіли виданню в одній з сільських шкіл.

Загалом, більшість опитаних батьків і вчителів зазначили, що поєднують старі підручники з новим матеріалом, роздрукованим із електронної версії або надиктованим вчителем у школі.

Міністерство освіти неодноразово наголошувало, що ніхто не має права змушувати батьків купувати підручники за власний кошт. Однак деякі батьки вирішили не морочити собі голову й придбати нові підручники самостійно. З початку вересня це легко було зробити на великих книжкових ринках.

Питання викликає те, як підручники взагалі могли потрапити у вільний продаж до того, як були надруковані за дежзамовленням.

"Є така постанова Кабміну №181 від 11 березня 2009 року. Нею передбачено застосування штрафних санкцій за "невиконання або несвоєчасне виконання суб'єктом господарювання зобов'язань та за виготовлення комерційних тиражів до завершення строку виконання державного замовлення", - вказувала на своїй сторінці в Facebook журналіст і громадський активіст Іванна Коберник.

Однак у видавництві "Генеза" "Українській правді. Життя" пояснили, що на 1 вересня державного замовлення у видавництва не було і, відповідно, не було зобов'язання не друкувати комерційний наклад до державного. Тому видавництво надрукувало невеликий комерційний тираж, щоб дітям було чим користуватися за відсутності безкоштовних підручників.

Виходить, якщо всі підручники для 4 і 7 класів таки видадуть дітям безкоштовно, як обіцяли, то в деяких батьків лишаться зайві підручники, які вони купили раніше, а видавництва зароблять на цих підручниках двічі – спочатку продавши батькам, а потім державі.

Однак поки схоже на те, що про такий сценарій можна не дуже хвилюватися – просто тому, що у всіх чотирикласників і семикласників безкоштовні підручники будуть іще не скоро.

Текст написаний випускниками школи громадянської журналістики "Української правди", яка працює за підтримки посольства США в Україні

Реклама:

Головне сьогодні