В Україні кожен 9-й засуджений за зберігання наркотиків. Чому це погано

Катерина Хорощак — 26 червня 2020, 11:38

26 червня – Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом та Міжнародний день підтримки жертв катувань.

За останніми оціночними експертними підрахунками, на контрольованій території України сьогодні проживає близько 317 000 людей, які вживають наркотики ін’єкційно, переважна більшість з яких – хронічно залежні люди.

Про це повідомляє Альянс громадського здоров’я.

За їхніми даними, лише 13 тисяч наркозалежних (4%) мають можливість отримувати безкоштовне лікування в державних програмах замісної підтримувальної терапії.

Щорічно за усі кримінальні злочини, пов’язані з наркотиками, судами в Україні засуджується близько 10 тисяч осіб (у 2019 – 9,6 тис.).

Протягом останніх трьох років зберігається стабільна тенденція" – щонайменше 83% засуджених за "наркозлочини" отримують кримінальну судимість саме за незаконне зберігання наркотиків без мети збуту (ст. 309 Кримінального кодексу України, у 2019 р – 8 тисяч осіб, або кожен 9-ий з усіх 70,3 тис. засуджених в Україні).

Фото: aruba2000/Depositphotos

"Однак маловідомо, що кожен 11-й засуджений за кримінальні злочини (у 2019 – 6,2 тис. осіб) отримує судимість за те, що в більшості цивілізованих демократичних країн взагалі не вважається кримінальним правопорушенням/

А саме за ч.1 ст.309 КК України, оскільки "порогові розміри наркотиків", затверджені наказом МОЗ України № 188 від 2000 року, за найпоширенішими в нелегальному обігу наркотиками, у 200-600 разів нижчі, ніж у передових країнах Європейського Союзу", – зазначають в Альянсі громадського здоров’я України.

Російська Федерація також має у 100 разів менш репресивні "порогові кількості" по найбільш поширених в обігу наркотиках.

"Наша держава вирішила дуже своєрідно "декриміналізувати", точніше "депеналізувати", наркозалежних громадян вже з 1 липня 2020 року", – йдеться у повідомленні.

З 1 липня в Україні має вступити у дію новела законодавства, відповідно до якої незаконне зберігання наркотиків буде вважатися не "кримінальним злочином", а "кримінальним проступком".

Водночас зі зміною формулювання мінімальний розмір штрафу за тією самою частиною 1 ст. 309 КК України підвищується одразу у 20 разів (з 850 до 17 000 грн), а максимальний розмір збільшується у 30 разів (з 1700 до 51000 грн.), розповідають правозахисники.

"Якщо кожного оштрафувати по максимуму хоча б один раз на рік, то можна отримати близько 15 мільярдів гривень!

Проте, і фахівці і рідні наркозалежних людей добре розуміють, що так це не працює. Всі гроші ті вже давно винесли з дому наркобаригам та на хабарі корумпованим правоохоронцям", – обурються правозахисники.

Тому Альянс громадського здоров’я України закликає декриміналізувати наркозалежних людей.

Вас також може зацікавити:

Людей, які мають тютюнову чи наркотичну залежність, треба визнати хворими

Дядя Фёдор, Єшка та заїхати за порохом: навіщо у Нацполіції склали словник наркосленгу. ІНФОГРАФІКА

Що таке кабінет зниження шкоди від вживання наркотиків, і навіщо він з'явився в Україні

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя

Реклама:

Головне сьогодні