Науковці та освітяни звернулися до влади та СБУ через призначення Шкарлета

Катерина Хорощак — 1 липня 2020, 11:11

Представники наукової і освітянської спільноти звернулися до президента, прем’єр-міністра та голови служби безпеки України з двох причин.

Про це повідомив науковець Сергій Шарапов у Facebook.

Перша причина звернення - це призначення Серія Шкарлета в.о. міністра освіти і науки.

Що відомо про Сергія Шкарлета?

Наприклад, у січні 2020-го Чернігівський технологічний університет придбав за державні гроші білий пікап Volkswagen Amarok VOLCANO вартістю більше 1,5 млн грн.

"Згадане вище призначення, яке, як це не дивно, без сорому перед тисячами сумлінних науковців і викладачів, виправдав сам Прем’єр-міністр, неможливо не тільки прийняти, а треба категорично засудити — бо мова йде про виховання майбутніх поколінь України, розвиток наукового забезпечення її економіки і культури.

Пан же Д.А. Шмигаль, всупереч нормальному розумінню, вважає, що запропонована ним кандидатура і виявлені її "чесноти" є підходящими для посади міністра освіти", йдеться у зверненні.

Сергій Шкарлет

Друга причина - у навідуванні представника СБУ до науковця та активіста Антона Сененка, який брав участь в акції проти призначення Шкарлета очільником МОН.

"Можна було б сподіватися, що СБУ зі свого боку вживатиме заходів щодо попередження сумнівного рішення з призначення на посаду заступника та одночасно в.о. Міністра освіти і науки України — важливого, стратегічного підрозділу Уряду — порушника правил академічної доброчесності.

Натомість, ми є свідками, що представники Служби, прямо порушуючи гарантоване конституційне право громадян на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, демонструють готовність стати на захист вкрай неприйнятних рішень урядовців у спосіб, який нагадав часи, коли звичною була практика переслідування за відкрите і чесне висловлювання своєї громадської позиції", - пишуть у зверненні.

Нагадаємо, Кабмін призначив колишнього "регіонала", ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета заступником міністра освіти та науки.

Також Шкарлет не проти скасувати ЗНО для заочників.

Попри те, що група науковців виявила у роботі Шкарлета значний обсяг плагіату, під час співбесіди кандидат це заперечив.

"Кандидат у міністри також заплутався у законодавчому регулюванні питання щодо мови викладання у закладах освіти, коли сказав, що з 1 вересня буде повністю заборонено навчання російською мовою у школах (а це не так – воно буде просто скорочене)", – пише народна депутатка Інна Совсун про те, як проходила співбесіда новоспеченого міністра.

У результаті комітет не підтримав кандидатуру Сергія Шкарлета на посаду очільника МОН, але рекомендував ВР визначитися щодо кандидатури Шкарлета шляхом голосування.

Освітяни, науковці та інші небайдужі 18 червня вийшли на протест під Верховну Раду проти призначення Сергія Шкарлета очільником МОН.

Громадські освітні організації, батьки та небайдужі звернулися до народних депутатів, президента та прем’єра, щоб ті призначили кваліфікованого очільника Міністерства освіти і науки.

Також вони назвали критерії, яким мав би відповідати міністр.

Зокрема, освітяни вимагають людину з бездоганною професійною репутацією, системним баченням та розумінням і відданістю цінностям реформ.

Також вони склали список фаворитів, які, на їхню думку, відповідають цим критеріям:

  • заступниця директора з наукової роботи Інституту математики Національної академії наук України Олександра Антонюк,
  • ректор Київського університету ім. Бориса Гринченка Віктор Огнев’юк,
  • директорка Київського ліцею бізнесу Людмила Паращенко.

Представники ініціативної групи "Дисергейт", які борються із плагіатом та відстоюють академічну доброчесність, також опублікували звернення до влади.

Вас також може зацікавити:

Випускників шкіл звільнили від підсумкової атестації у 2020 році, але не скасували ЗНО

Від 6 до 47 тис грн: МОН оприлюднило вартість контракту у вишах та профтехах на 2020 рік

Як проходитиме ЗНО-2020: за яких умов впустять з температурою 37,3°C, як сидітимуть учасники та як пити воду в масках

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні