Україна – єдина держава Європи, де можна побачити степи. Куди і як їхати цього літа?

Україна – єдина держава Європи, де можна побачити степи. Куди і як їхати цього літа?

Південь України. Коли заходить про нього мова, що ми уявляємо?

Море, пляжі, набережні в Одесі чи Миколаєві. Згадуємо Залізний Порт, Скадовськ, Чорноморськ.

Але ж південна частина нашої країни – не тільки море, а й неймовірної краси каньйони, заповідники, урочища, острови і…степ.

"Україна – єдина держава Європи, де можна побачити степи. Багато європейських дослідників їдуть в Україну, щоб побачити степ.

В Швейцарії можна побачити Альпи, в Норвегії інші гори, але степи можна побачити тільки тут.

Із Європи навряд чи хтось поїде за Урал, щоб побачити степи. Для України ж це потенціал, який поки що не розкритий", – інтригує еколог Олексій Василюк.

Фото: wikipedia

Чому степ важливий для людства і що там можна побачити?

Степ – унікальна екосистема, одна з найважливіших на планеті.

"Всі чорноземи планети утворені степами. Якби не було степу, не було б землеробства на нашій планеті.

Якби не було степу, у нас, можливо, не було би і людства.

Тому що весь клімат на землі залежить від того, скільки атмосферного вуглецю парникових газів забрав у себе степ, утворивши чорноземи. Це – найбагатший тип природи, який тільки можна побачити", – пояснює еколог.

Звучить фантастично, але на одному квадратному метрі степу можна знайти до 120 видів рослин. Якщо любите фотографувати квіти та рослини, вам дорога саме в степ.

А тим, хто любить фотографувати тварин або стежити за ними, дорога до біосферного заповідника "Асканія Нова".

Фото: wikimedia

Дістатися туди просто, говорить наш співрозмовник. Треба доїхати до Херсона, а далі на залізничному вокзалі можна з’ясувати, як за лічені десятки хвилин дістатися "Асканії".

Заповідник живе тим, що проводить екскурсії, тож доступ туди необмежений. За останні півтора століття, розповідає Василюк, там працює зоопарк з дикими тваринами з усіх континентів, які населяють степові зони і на інших континентах.

В тому числі побачити в "Асканії Новій" можна і африканських тварин.

Після степу – на каньйон!

"Всі річки на Півдні України мають каньйони. Найбільший – на Південному Бузі. Сам Південний Буг, і річки, які в нього впадають, утворюють найбільш масштабні каньйони ,які є тільки в Україні. Сам Південний Буг, річка Мертвовод", – говорить еколог.

trikraty.blogspot.com

За словами Олексія Василюка, у пошуках скелі не обов’язково їхати до Карпат – це ще не гарантує, що ви її там знайдете:

"Хто хоче побачити скелі, тим дорога на Південний Буг. Поїхати на Миколаївщину, наприклад, у район Первомайська, зовсім нескладно. Це Одеська траса, якщо їхати автомобілем. У Миколаєва є сполучення не тільки з Києвом, а й з багатьма містами".

Хочете подалі від людей? Вам на Джарилгач

Тим, хто хоче побути на самоті, або подалі від людей, радимо з’їздити на Джарилгач.

Там є кілька місць, обладнаних для туристів з мінімальними послугами: є шезлонги, навіси від спеки.

Джарилгач розташований за 7 км від Скадовська.

Якщо ви не збираєтеся ночувати на півострові, а хочете лише ним прогулятися, можете зупинитися в одному з готелів цього міста.

Острів частково затоплений морем. В різну пору доби тут можна йти або по сухій землі, або по коліна у воді. На острові відбуваються припливи і відпливи.

"На території острова є цікаве місце. Немає на карті Європи більш цікавого місця, ніж урочище Пиндики.

wikipedia

Це озера ідеально круглої форми – близько двохсот озер. Якщо уявити борщ, в якому плавають бульбашки олії, ось так само виглядає урочище Пиндики.

Це озера діаметром від кількох метрів до двох кілометрів, які ідеально прилягають одне до одного і сладені з намивів моря. Ніхто не знає, яким чином утворилася саме такої форми урочище, чому воно роками не міняє форму", – продовжує Олексій Василюк.

Джарилгач – найбільший в Європі незаселений острів, пояснює еколог. Близько десяти тисяч гектарів займає національний парк.

"На ньому живе велика кількість копитних тварин – муфлонів – невеличкі копитні, схожі на гірських баранів. На острові вони прижилися в степових умовах. Є також олені та лані. Острів ідеально плоський. Є невеликі дерева, які здалеку видно", – додає він.

Останнім часом на острові почали з’являтися рожеві пелікани.

nppd.com.ua

На острові два маяка. Автор одного з них – Ейфель – автор відомої паризької вежі. Засновник міста Сергій Скадовський замовив маяк у 1902 році.

Відтоді він допомагав не наскочити на мілину човнам.

Зараз маяк в аварійному стані, його періодично хочуть переносити з острова на материкову частину, але далі слів справа поки не просунулася.

nppd.com.ua

Коробка сірників як порятунок від смертельного укусу

Мандруючи півднем України, обов’язково треба мати при собі суху коробку сірників, підкреслює еколог:

"Тому що у нас в природі через зміну клімату поширився каракурт – маленький павучок зі сріблястими або жовтими цяточками. Це єдина тварина в Україні, від якої реально можна померти".

Щороку в другій половині літа і на початку осені збільшується кількість випадків ураження людей каракуртами.

Укус каракурта не сплутаєш з укусом бджоли чи оси – дуже пече. Укус дійсно може бути смертельним, але:

"Жодної загрози для життя та здоров’я не з’явиться, якщо за пару хвилин кілька сірників прикласти до ранки і підпалити ще одним сірником. Буде невеликий опік, пару днів поболить, але тієї температури, яка буде від загоряння сірки, достатньо, щоб знищити всю отруту каракурту", – запевняє Василюк.

pxhere.com

Матеріал підготовлений у рамках програми "Путівник" на Громадському радіо.

Реклама:

Головне сьогодні