Куди поїхати на вихідні в Україні. 8 маршрутів 

Куди поїхати на вихідні в Україні. 8 маршрутів 

Довгі вихідні та відпустку не всі можуть собі дозволити, але це не означає, що потрібно відмовлятися від відпочинку.

Перезавантажитися та видихнути можна і за два-три дні. Головне, провести їх у хорошій компанії та правильному місці.

Місць, де можна чудово провести вікенд, в Україні вдосталь.

Ось вісім маршрутів від нашого досвідченого автора-мандрівника Захара Колісніченка, які надихнуть вас на цікаву подорож.

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ,

БАКОТА ТА ПОДІЛЬСЬКІ ТОВТРИ

Два пункти зі списку "Сім чудес України" плюс ще два зі списку "Сім природних чудес".

Дві області, два міста, дві величні фортеці, два каньйони, скельний монастир, затоплені поселення, заворожуючі ландшафти – і все це можна побачити та відчути за два вихідних дні.

У самому Кам’янці, звичайно, головною принадою є неприступна фортеця, яка чудово збереглась до наших днів.

У самому Кам’янці, звичайно, головною принадою є неприступна фортеця. Фото kp.net.ua

Проте відвідайте також затишний Смотрицький каньйон і рушайте до Бакоти.

До слова, обидва ці об`єкти – частини Національного природного парку "Подільські товтри" – першої позиції у списку інтернет-голосування "Сім природних чудес України".

Товтри – це місцева назва скелястої дугоподібної гряди, висота якої над оточуючою рівниною 60-65 м. Це залишки узбережних рифів древнього Сарматського моря, витягнених паралельно колишній береговій лінії. Ці рифи утворювались протягом середнього i верхнього міоцену (понад 10 млн років тому).

Завдяки скелям та затоці у Бакоті особливий клімат

На території парку перебуває під охороною 129 об'єктів природно-заповідного фонду. Серед яких є парки і садиби різного ступеня збереження і культурно-історичної цінності.

ЩО ЩЕ МОЖНА ПОБАЧИТИ ДОРОГОЮ, НА ЧОМУ КРАЩЕ ЇХАТИ ТА НА ЩО ПОТРІБНІ ГРОШІ

ЧИТАЙТЕ ТУТ

ЧИГИРИН ТА ХОЛОДНИЙ ЯР:

ГЕТЬМАНСЬКА СТОЛИЦЯ ТА ЗАМКОВА ГОРА

Неймовірне місце сили, – урочище площею майже 7 тис. гектарів, – з надзвичайно красивими ландшафтами та багатою історією.

За кількістю унікальних археологічних, історичних, наукових об’єктів Холодний Яр на першому місці в Україні.

На його території 46 видів дерев, 48 видів кущів та 150 видів трав’янистих рослин, чимало з яких занесені до Червоної книги України.

Ландшафт Холодного яру. Фото mandrivnic.livejournal.com

Археологи тут знаходили пам’ятки всіх археологічних культур, починаючи з трипільської. Скіфські городища, кургани та печери.

Двічі це місце ставало осередком визвольної боротьби українців – у часи гайдамаків та УНР.

Прямуючи у Холодний Яр, варто заїхати і до гетьманської столиці Богдана Хмельницького – міста Чигирин.

Тут збереглась Замкова гора з пам’ятником Богдану та реконструйованим бастіоном Дорошенка на вершині.

Резиденція гетьмана. Фото Захара Колісніченка

А біля її підніжжя – відтворений комплекс будівель резиденції гетьмана і музей з майже двома тисячами експонатів.

З гори відкривається гарна панорама на місто з околицями та на річку Тясмин. Також в Чигирині є археологічний музей.

ЩО ЩЕ МОЖНА ПОБАЧИТИ ДОРОГОЮ, НА ЧОМУ КРАЩЕ ЇХАТИ ТА НА ЩО ПОТРІБНІ ГРОШІ

ЧИТАЙТЕ ТУТ

ОДЕСА: МОРЕ, КАТАКОМБИ І ВИНО

"Перлину" зайвий раз представляти не потрібно. Одеса – одне з найколоритніших міст України: замки, собори, палаци, фортеці, люди; море, лимани, степ; виноробство, рибальство... Та! Є навіть своя Венеція.

Можна скласти сотні маршрутів на будь-який смак. І от один з них.

Розпочати варто з серця Одеси. Стандартна екскурсія включає погулянку центром міста: Дерибасівською, міським садом, Приморським бульваром до Тещиного мосту, а потім Потьомкінськими сходами до Морського вокзалу. Варто також пошукати місцевого колориту на Привозі чи Молдаванці.

Стандартна екскурсія часто закінчується біля Морського вокзалу. Фото bergamont/Depositphotos

Головна принада Одеси – море. Радимо екскурсію з морського вокзалу на Воронцовський маяк (з травня), чи ж спуститись канатною дорогою з Французького бульвару на пляж "Отрада", а ще можна піти на екскурсію морським портом.

Першого дня, окрім прогулянок до моря та екскурсій містом, варто вирушити до одеських катакомб.

Це чи не найдовші у світі (3000 км) та найзаплутаніші підземні лабіринти. Єдиний офіційний вхід у катакомби знаходиться в селі Нерубайське (15 км. від центру Одеси). А саме в Музеї партизанської слави.

Підземне місто ставало прихистком партизанів, бандитів, шляхом та складами для контрабандистів

Самостійно в катакомби ліпше не спускатись.

Ви не пробачите собі, якщо будучи у Білгороді не заїдете і до села Шабо (за 8 км), де знаходиться однойменний винний заводта виноробня "Маркіз де Лакарен", яку тримає французький винороб Крістоф Лакарен маркіз де Фаб`яні.

ЩО ЩЕ МОЖНА ПОБАЧИТИ ДОРОГОЮ, НА ЧОМУ КРАЩЕ ЇХАТИ ТА НА ЩО ПОТРІБНІ ГРОШІ

ЧИТАЙТЕ ТУТ

ВІННИЦЯ: СТАВКА WERWOLF

ТА ПЛАВУЧИЙ ФОНТАН

Ви вже бували у найкомфортнішому для проживання місті України?

Щоб сповна відчути його гостинність пропонуємо відвідати найбільший у Європі плавучий фонтан, парки, музеї, палаци та храми.

А за 8 кілометрів до Вінниці варто заїхати у село Стрижавка, де під час Другої Світової, у 1941-42 роках, збудували ставку Адольфа Гітлера "Werwolf"(Вовкулака).

Фюрер бував тут тричі. В сумі, 156 днів. І, як стверджують його біографи, на жодній зі свої ставок він не перебував довше.

Залишки бункерів на території ставки Werwolf. Фото з mir-mak.livejournal.com

Вже на самій Вінниці є цікаві "Авто-мото-вело-теле-фото-радіо-музей", де зібрана чимала колекція ретротехніки, та Музей вінницького трамваю, на екскурсію у який варто записатись заздалегідь.

У історичному центрі міста під назвою "Мури" варто побачити бароковий Спасо-Преображенський собор (1758), залишки колишніх фортифікацій та костел Святої Діви Марії (1746).

Музично-світлове шоу у виконанні фонтану "Roshen". Фото з fountainroshen.com

Найцікавішою для туристів атракцією нінішньої Вінниці все ж є плавучий фонтан на набережній.

Точний графік його роботи можна дізнатись на офіційному сайті. У вихідні дні ліпше прийти трохи завчасно і спробувати зайняти місце навпроти центру.

ЩО ЩЕ МОЖНА ПОБАЧИТИ В ОКОЛИЦЯХ, НА ЧОМУ ЇХАТИ ТА НА ЩО ПОТРІБНІ ГРОШІ

ЧИТАЙТЕ ТУТ

ЧЕРНІВЦІ: УНІВЕРСИТЕТ, ТРОЛЕЙБУСИ

За вихідні у мальовничій столиці Буковини, при бажанні, можна побачити понад 600 пам'яток.

Центр міста ­– це чудові архітектурні ансамблі, сотні пам’яток, бруківка, літні тераси кав’ярень, загадкові дворики, вінтажні тролейбуси "Skoda", написи на стінах, вуличні музиканти, крамнички сувенірів, назви вулиць (Бетховена, Міцкевича, Шіллера, Заньковецької тощо), простори та історії роблять атмосферу міста неповторною.

Пішохідна вулиця Ольги Кобилянської. Фото з sk-alla.livejournal.com

До слова, це все сприймається не як декорації, а дуже природньо. В Чернівецькому університеті, пам’ятці ЮНЕСКО, навчаються студенти, у тролейбусах їздять пенсіонери, на балконах вишуканих фасадів поливають квіти мешканці квартир, у церквах проходять служби.

Саме цією природністю на такому багатому фоні Чернівці і завойовують.

Чернівецький університет – український Хогвардс. Фото з iloveukraine.com.ua

Першого дня, ліпше погуляти без екскурсії. Просто споглядати і сприймати все таким, яким воно видається. Заглядати у дворики, фіксувати елементи архітектури, простору.

А вже другого дня гуляти з екскурсоводами. Вони звернуть вашу увагу на нові архітектурні чи художні деталі, оживлять простір, додадуть до нього історій і нових барв, відкриють деякі таємниці.

ЩО ЩЕ МОЖНА ПОБАЧИТИ, НА ЧОМУ ЇХАТИ ТА НА ЩО ПОТРІБНІ ГРОШІ

ЧИТАЙТЕ ТУТ

ФАСТІВ: ПИВОВАРНЯ ТА ФОНТАН З МАЙДАНУ

Невеличкий краєзнавчий маршрут Київщиною – і гарно, і недалеко.

Найяскравіші пам’ятки Фастова: найстаріша будівля міста – дерев’яна Покровська церква (1740 року) та неоготичний костел Воздвиження Святого Хреста (1911 року). Скульптором був італієць Еліо Саля, який, відомий оздобленням ряду архітектурних візитівок Києва, зокрема і Будинку з химерами.

Костел Воздвиження Святого Хреста. Фото з m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Також у Фастові є велика пивоварня виробничою потужністю 120 мільйонів літрів на рік. Там проводять екскурсії. Регулярні по четвергах, а у вихідні – лише для організованих груп за попередньою домовленістю. У фірмовий же магазин можна зайти без домовленостей.

Дорогою із Фастова варто заїхати у Буки, там є каньйон та цікавий ландшафтний парк з безліччю скульптур, альтанок, мостів, з водоспадами, фонтанами та годинниковою вежею. А ще маєток, модерновий храм та приватний зоопарк.

Фонтан з Майдану. Фото з zorge-richard.livejournal.com

Однією із фішок парку є фонтан "Дружби народів" біля входу. Це саме той водограй, який прикрашав Майдан Незалежності у столиці до його реконструкції і мав 1500 струменів, що на той час символізували 1500 років Києву.

ЩО ЩЕ МОЖНА ПОБАЧИТИ ДОРОГОЮ, НА ЧОМУ КРАЩЕ ЇХАТИ ТА НА ЩО ПОТРІБНІ ГРОШІ

ЧИТАЙТЕ ТУТ

ТРАХТЕМИРІВ ТА КАНІВ: ТАРАСОВА ГОРА,

МУЗЕЙ КОСМОСУ В ЦЕРКВІ

Про магічний Трахтемирівський півострів існує стільки історій, чуток, легенд, та вірувань, що тепер важко розібратись де правда, а де видумка, де факт, а де міф.

Нині тут панує природа. Є ландшафтний парк, але пейзажі почнуть вражати щойно ви звернете з траси: зелені поля, ліси, глибокі балки.

Пейзаж Трахтемирівського півострова. Фото з altr.livejournal.com

Зараз тут залишились лиш поодинокі старі хатки аборигенів, а у літній час тут проживають дачники, бджолярі, рибалки, екопоселенці та всілякі творчі особистості.

Півострів, як місце сили, облюбували також езотерики й послідовники різноманітних духовних, чи містичних практик.

З Трахтемиріва варто їхати до Канева, до Шевченківських місць.

Могила Тараса Шевченка на Чернечій горі. Фото з lyoshko.livejournal.com

Біля могили Кобзаря є оглядовий майданчик, сучасний музей, хата-музей ХІХ ст. Тарасова світлиця, а навколо розбитий чудовий затишний парк.

Але не менш цікавим об’єктом також є Канівська ГЕС. Тут можна пройтись самою греблею, відвідати машинне відділення, зблизька побачити деякі механізми станції, послухати гул турбін.

ЩО ЩЕ МОЖНА ПОБАЧИТИ ДОРОГОЮ, НА ЧОМУ КРАЩЕ ЇХАТИ ТА НА ЩО ПОТРІБНІ ГРОШІ

ЧИТАЙТЕ ТУТ

ЖИТОМИР ТА БЕРДИЧІВ: КАЗКОВА ХАТКА,

СТАВКА ВЕРМАХТУ ТА КОСТЬОЛИ

Ліси, річки, гранітні кар’єри, монастирі, численні храми, палаци та багате історичне минуле роблять Житомирщину вельми привабливою для туристів.

Краєм можна скласти чимало маршрутів, ми ж пропонуємо лише один.

Дорогою до Житомира варто заїхати у Старий Солотвин, де на острові серед річки Кодянка причаївся казковий мисливський будиночок.

Острів створений штучним шляхом у 1970-тому році, а хатку звели у 85-тому. Ще пізніше поклали місток. Будиночок призначався для рибалок і мисливців, проте нині зачинений і пустий. Та це не відбирає його мальовничості.

Мисливський будиночок у Старому Солотвині. Фото з zorge-richard.livejournal.com

Майже біля Житомира, у селі Гуйва зберігся цікавий об’єкт - одна з 16-ти в Європі і одна з трьох в Україні ставок вищих чинів Вермахту. А саме командний пункт рейхсфюрера СС Генріха Гіммлера "Гегевальд".

Саме тут, на одній з великих нарад вищих чинів СС, він зачитав сумнозвісний план "Ост", який передбачав колонізацію східних територій. І навіть почав його втілювати навколо резиденції.

Один із наземних бункерів ставки знаходиться на території військової частини, а до іншого (праворуч від траси, якщо їхати з Бердичева) доступ вільний.

Центральна площа Житомира. Фото sevsovet.com.ua

У самому Житомирі чимало парків, храмів, музеїв, цікавої архітектури і пам’яток. Тут є ботанічний сад, галерея, дамба на річці, красива водонапірна вежа, пожежна каланча, ретро-трамвай та багато іншого. Тож можна просто гуляти містом, час від часу зупиняючись біля пам’яток та напитуючи у місцевих дорогу до нових.

ЩО ЩЕ МОЖНА ПОБАЧИТИ ДОРОГОЮ, НА ЧОМУ КРАЩЕ ЇХАТИ ТА НА ЩО ПОТРІБНІ ГРОШІ

ЧИТАЙТЕ ТУТ

Приємних вам подорожей!

"Українська правда. Життя"

Також вас можуть зацікавити ці маршрути:

Вирватися з міста. Національні болота Черкащини

Вирватися з міста. Пора вже їхати в Карпати

Вирватися з міста. Від "Сатани" пустелею на море

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні