Акули почали рідше кусати людей. Чому? Розповідає Discovery

— 27 липня 2019, 10:00

А ви любите акул чи боїтеся їх?

А може ви просто недостатньо добре знайомі з цими загадковими і небезпечними хрящовими рибами?

Акули почали рідше кусати людей. Фото furzyk73/Depositphotos

Протягом 60 років кожен випадок нападу акул на людей реєструвався в базі даних, відомій як "Міжнародний файл атак акул".

Вчені Музею природної історії Флориди, де знаходиться ця база даних, помітили разючі зміни: різке і раптове зменшення числа нападів акул по всьому світу, розповідає Discovery Channel, який з 1988 року щоліта, у липні (цього року з 29 липня, за часом по Києву), показує "Тиждень Акул".

Дослідників зненацька застав той факт, що кількість нападів знизилася, оскільки протягом багатьох років їхня кількість неухильно зростала разом з чисельністю людей на пляжі.

У 2018 році було 66 неспровокованих нападів акул на людину – цифра, яка не враховує 34 випадки, коли акули кусали людей, які намагалися заподіяти їм шкоду або переслідувати їх, як рибалки або надмірно захоплені дайвери.

Це значне зниження в порівнянні з 88 неспровокованими атаками, які мали місце роком раніше.

Чотири з цих 66 нападів в 2018 році виявилися смертельними: акули забрали людські життя на берегах Австралії, Єгипту, Бразилії та США.

"Якщо дивитися на статистику, то це явна аномалія. Напрошується питання про те, чи ми бачимо менше нападів, тільки тому, що знизилася чисельність акул?зазначає директор дослідницької програми музею Гевін Нейлор.

Або це може бути результатом того, що широка публіка почала прислухатися до порад про те, як правильно поводитися на пляжі, щоб уникнути нападу акул.

Я сподіваюся, що зменшення числа є наслідком того, що люди стають більш обізнаними і приймають той факт, що вони ділять океан з цими хижими тваринами".

Чому акули нападають на людей?

Згідно з однією поширеною теорією, акули нападають на людей не навмисно, а випадково. Наприклад, коли серфери ловлять хвилі, розмахуючи руками на дошках, акули помилково сприймають людей за морських левів і тому атакують їх.

Що ж стосується нападів акул на людей в прибережних зонах, то це найчастіше відбувається через каламутну воду, в якій акули можуть переплутати ноги людей з невеликою рибою, яка є їхньою основною здобиччю.

Акула інстинктивно реагує і атакує те, що може бути схожим на рибу. У більшості випадків, після одного укусу акула розуміє, що напала не "на того" і тікає з місця злочину.

Існує й інше пояснення особливої ​​уваги акул до людини.

З огляду на силу, з якою ці істоти здатні атакувати, акули нападають на людей з почуття цікавості. Оскільки вони є домінуючими хижаками в більшості океанських екосистем, вони не бояться досліджувати навколишні об'єкти.

До того ж, рот акули виконує функцію налагодженого сенсорного органу, який змушує їх "рвати на частини" незнайомі предмети з метою їхнього дослідження.

Discovery поспішає заспокоїти наполоханих: у США середньорічна кількість потонулих становить 3306 осіб, а загиблих від акул – 1. Будьте уважні та обережні, але й не переймайтеся через дрібниці.

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні