Відчуй Литву кінчиками пальців. Чому треба відірватися від екрану та відчути країну по-справжньому

Наскільки б гарна картинка не була на вашому FullHD екрані з 4К зйомкою, до неї не можна доторкнутися.

Ти бачиш красу лісу з висоти пташиного польоту, але не чуєш аромату хвої або не можеш доторкнутися до кори дерева.

При підтримці ЄС ми відкриваємо для вас незвичні види туризму. Сьогодні ми розкажемо як запам’ятати країну на дотик.

Від занурених ніг в солену прохолодну морську воду до м’якої шерсті альпак. Литва - це місце, яке хочеться відчути. Прокладіть свій маршрут на сайті Литви.

Поринути в місто можна не тільки візуально, але і на дотик та слух. Відкрий для себе різноманітність органів почуттів, які може дати лише взаємодія з реальним світом.

Відчуй вітерець, коли він танцює крізь листя. Куди б ви не пішли у Вільнюсі, вас будуть оточувати міські оазиси.

В соковитій зелені саду Бернардинів або парку Вінгіс можна загубитися серед тінистих дерев, через які не проступає шум міста. Глибоко дихайте та відпочивайте в одній із найзеленіших європейських столиць.

Автор Laimonas Ciūnys


Дінь-дінь. Ні, це не чергове дратівливе сповіщення. Це твій палець дзеленчить у дзвінок на велосипеді!

Оренда двоколісного обов’язкова під час відвідування мегаполісів Литви, оскільки міста добре облаштовані для екологічного транспорту, і це робить і без того маленькі відстані ще коротшими.

Тим паче на велосипеді можна легко об’їхати всі знакові будівлі Каунаського модернізму. В міжвоєнний період це місто слугувало для Литви тимчасовою столицею.

А молоді та амбіційні архітектори, що навчалися в головних євройпеських столицях, втілювали свої сміливі ідеї в рідній Литві, поєднуючи з національними традиціями та особливостями.

Так народилася нова архітектурна школа. Несподівані форми, шалені вигини і строгі прямі лінії формують місто і змушують його танцювати.

Автор Andrius Gailiūnas

Занурте пальці у воду та пливіть за течією. Покатайтеся на каное міськими водними артеріями (Неріс у Вільнюсі, Немунас у Каунасі чи Дане у Клайпеді).

Зупиніться на хвилину, і поки ваш друг веслує, опустіть пальці у річку. Не бійтеся, можете занурити і ноги - це розбудить вас краще, ніж потрійний еспресо.


А якщо річка здалася вам недостатньо холодною, занурьте руки у Балтійське море та тримайте їх там допоки не знайдете шматочок бурштину.

На відміну від українського, який видобувають в землі, в Литві його можна знайти на пляжі. Швидше за все, ви знайдете бурштин у водоростях, що залишилися на березі після шторму, або серед щіпок або сколів черепашок.

Після освіжаючої річки та ще більш бадьорої морської прогулянки відпочиньте в литовській лазні. Для литовця це традиційна і важлива частина життя.

Крім звичайних лазень ви знайдете їх на дереві та млині, і навіть оздоблену справжнім бурштином. Це медитативний досвід, коли час і стрес зникають.

Тепло допомагає позбавити тіло і розум від напруги, а заспокійливий аромат трав’яного чаю допоможе вам відпочити. За тактильними відчуттями в сауні слід спробувати традиційний масаж з віником.

Автор Monika Dombrauskytė

А наймиліше до чого слід доторкнутися у Литві - це Альпаки. Білі, коричневі та золотисті. Все, що ви хочете - це обійняти їх, погладити або побігати разом з м’якошерстими пухнастими звірами.

Кажуть, альпака була однією з перших тварин, яких людина одомашнила. Вони одягали і годували жителів Південної Америки тисячі років, і зараз роблять те саме для литовців.

Селекціонери альпак прагнуть показати відвідувачам своїх тварин та вироби з їхньої вовни. Їхні заводчики стверджують, що ці тварини обрізають траву краще газонокосарки, а шерсть м’яка, тепла і довговічна.

В Литві вони не живуть в стандартних зоопарках, а мешкають у просторих фермах, на яких гуманно ставляться до тварин.

І от ви доторкнулися до головних місцин Литви. Відчути вітер крізь дерева, занурити пальці в холодну річку, спробувати на собі удар трав’яного віника,

відчути шершавість архітектури та погладити альпаку - це всього лише маленька частинка вражень, що відкрита для вас. Литва багатогранна та незвична.

В ній поєднується затишок європейського міста та неперевершеність прибалтійської природи, що так бережно зберігає країна в незайманому стані. Це все і є справжня Литва.

І якщо вам набридлі сповіщення телефону, відчуйте справжні вібрації подорожі. Відчуйте Литву кінчиками пальців.

За підтримки ЄС.
Програма інвестиційних заходів фондів Європейського Союзу на 2014-2020 роки.

Головне сьогодні