Підтримай нас, щоб ми без обмежень могли продовжувати роботу – долучайся до Клубу УП!
Підтримай роботу журналістів

Як обрати вино та як його подавати. Поради від сомельє

Як обрати вино та як його подавати. Поради від сомельє

Як правильно обрати вино – чи не найголовніше питання у відвідуванні ресторану. Адже саме вино стає важливим акомпанементом до страви, дозволяє повною мірою нею насолодитися.

Особливої ​​поваги тут заслуговують ресторани з об'ємною винною картою, які не тільки дозволяють знову спробувати улюблені напої, а й оцінити нові, вдало підібрані професійними сомельє.

У постійному оновленні винної карти допомагають пряме спілкування з власниками винних будинків, відвідування світових спеціалізованих виставок, а також винний туризм в глобальному сенсі – подорожі до знаменитих терруарів та маленьких маловідомих сімейних виноробень.

Поєднання ексклюзиву, модних новинок, раритетного вінтажа і приємної класики стає успішною запорукою гарного настрою гостя в ресторані.

Шеф-сомельє сімейного ресторану Veranda on the river Олексій Олексієнко розповість про те, як не помилитися у виборі вина та отримати максимальне задоволення.

Увага до знань та бажань

Дуже часто гість приходить до ресторану, ознайомившись з його кухнею. Це і впливає на його вибір вина.

Як показує статистика, більшість гостей воліє відразу поспілкуватися з сомельє.

Винна карта, навіть невелика за мірками сомельє, для звичайного гостя все одно є великим документом, в якому легко загубитися.

Професіонал відразу підкаже гостю той чи інший напій, що найбільш підходить до обраної страви, нагоди, атмосфери.

Хоча є й гості, які чітко знають, що хочуть сьогодні спробувати. Тут роль грає їх власний досвід і бажання. Вони багато подорожують, п'ють вино і точно мають свої улюблені напої.

Більше ніяких помилок

21-е століття диктує свої правила. Ми відходимо від класичних канонів вживання вина: якщо обрали м'ясо – то тільки червоне, якщо замовили рибу – то тільки біле вино.

В першу чергу, вино повинно приносити радість і задоволення. Не так важливо, з чим ви будете його поєднувати, головне – фінальний ефект.

В цьому випадку варто спиратися лише на власні смаки та побажання.

Світ вина, як і світ людей – неосяжний. Якісна винна карта в ресторані повинна містити вина з різних частин світу, постійно оновлюватися.

За цим, зазвичай, стежить команда професійних сомельє. Приємно дивувати гостя – їхнє завдання.

Легкі, складні, середньої насиченості, більш насичені – можна підібрати будь-яке вино під будь-яку страву.

Основні правила

1

Аперитив

Почніть з аперитиву. Саме він відповідає за появу апетиту, поліпшення настрою. Як аперитив ідеально підійде будь-який ігристе, шампанське, кава, просекко.

Це не важкі, ненасичені вина. Для старту – саме те.

2

Червоне / біле

Свою трапезу ви можете продовжити як червоним, так і білим вином. Іноді варто вибрати рожеве. Вони також діляться на більш важкі та легкі.

3

Орієнтація на вибір страви

Шанувальникам класики присвячується: любите рибу – поєднуйте її з білим вином, обрали м'ясо – підберіть червоне.

4

Вибір з улюблених регіонів

Швидше за все, у вас вже є улюблене вино з якогось регіону. Але можна трохи й експериментувати.

Наприклад, якщо ви шанувальник Франції, Бордо, ви можете вибрати подібне вино з Італії або США. Ці напої будуть схожі за стилем, але у вас з'являється можливість їх порівняти і відкрити для себе нових фаворитів.

Ви не тільки отримаєте задоволення, але і станете більше розбиратися в стилістиці улюбленої класики і наймодніших новинок, вивчите на смак відмінності французького та каліфорнійського вина, подібного за нотами та відтінками.

5

Правильна подача

Правильна подача – одне з найголовніших і невід'ємних правил. Від правильної подачі залежить все. По-перше, вино має зберігатись за оптимальної температури. По-друге, подаватися за температури, яка розкриє його якнайкраще.

6

Правильно підібраний келих

До кожного вина – свій келих. Це зберігає канони подачі напою гостям і служить ознакою хорошого тону.

6

Правильно підібраний келих

До кожного вина – свій келих. Це зберігає канони подачі напою гостям і служить ознакою хорошого тону.

5

Правильна подача

Правильна подача – одне з найголовніших і невід'ємних правил. Від правильної подачі залежить все. По-перше, вино має зберігатись за оптимальної температури. По-друге, подаватися за температури, яка розкриє його якнайкраще.

4

Вибір з улюблених регіонів

Швидше за все, у вас вже є улюблене вино з якогось регіону. Але можна трохи й експериментувати.

Наприклад, якщо ви шанувальник Франції, Бордо, ви можете вибрати подібне вино з Італії або США. Ці напої будуть схожі за стилем, але у вас з'являється можливість їх порівняти і відкрити для себе нових фаворитів.

Ви не тільки отримаєте задоволення, але і станете більше розбиратися в стилістиці улюбленої класики і наймодніших новинок, вивчите на смак відмінності французького та каліфорнійського вина, подібного за нотами та відтінками.

3

Орієнтація на вибір страви

Шанувальникам класики присвячується: любите рибу – поєднуйте її з білим вином, обрали м'ясо – підберіть червоне.

2

Червоне / біле

Свою трапезу ви можете продовжити як червоним, так і білим вином. Іноді варто вибрати рожеве. Вони також діляться на більш важкі та легкі.

1

Аперитив

Почніть з аперитиву. Саме він відповідає за появу апетиту, поліпшення настрою. Як аперитив ідеально підійде будь-який ігристе, шампанське, кава, просекко.

Це не важкі, ненасичені вина. Для старту – саме те.

1

1. Аперитив.

Почніть з аперитиву. Саме він відповідає за появу апетиту, поліпшення настрою. Як аперитив ідеально підійде будь-який ігристе, шампанське, кава, просекко.

Це не важкі, ненасичені вина. Для старту – саме те.

Про класику поєднань

Обираючи вино, зверніть увагу на меню та власні побажання.

Головне сьогодні