Натхнення водою. Чому потрібно пити, якщо займаєшся бігом

9 жовтня у столиці України відбудеться сьомий за ліком Міжнародний Київський марафон Wizz Air Kyiv City Marathon. До цієї події BonAqua започатувала проект "Натхнення водою", присвячений природній воді і тому фізіологічному й емоційному впливу, на кожного з нас. А особливо - на спортсменів, яким без неї не обійтись, щоб успішно подолати дистанцію майбутнього забігу. На маршруті вона необхідна, як повітря, і має завжди бути поруч. І байдуже, хто буде бігти вулицями Києва – керівник дипломатичного представництва чи успішний банкір, професійний спортсмен чи початківець – 42 195 м однакові для всіх.

Загальноприйнято вважати, що добова потреба людського організму в воді становить близько 2,5 л. Це узагальнено, адже для кожної людини цей показник індивідуальний залежно від віку, статі, ваги, способу життя і навіть погоди за вікном. З водою та напоями (крім алкогольних) ми забезпечуємо десь близько 1,5 – 2 л. Звичайно, під час інтенсивної фізичної активності, до якої відноситься і біг, потреба організму у воді істотно зростає. Адже значно більше вологи, ніж зазвичай, втрачається з потовиділенням та диханням. Висновок простий: під час бігу, особливо тривалого, потрібно пити! І навіть не заради кращого результату, а хоча б для хорошого самопочуття.

При цьому вода не лише насичує організм вологою, тобто гідратує його. Виявляється, її вплив на нас значно різноманітніший, ніж забезпечення суто фізіологічної потреби. Вода ще й наповнює нас емоціями, відчуттями. Пити – величезна емоція радості. Втамовувати відчуття спраги – одне з найбільших задоволень. Джерело цього відчуття знаходиться в особливостях людського організму. Особливо - за екстремальних фізичних навантажень.

Дослідники зі всесвітньовідомого Університету Тафта, який знаходиться в Бостоні (Масачусетс), ще у 2009 році в ході вивчення впливу зневоднення на спортсменів університетського коледжу, отримали цьому підтвердження. Вони виявили, що спортсмени, які займаються інтенсивнми аеробними вправами протягом 60-75 хвилин і при цьому не мають достатньої гідратації, більшою мірою відчувають втому, втрату концентрації, гнів, депресію і нервове напруження, ніж ті, що при цьому вживають вдосталь рідини. Йдеться про більшість видів спорту: футбол та інші ігрові види, біг на довгі дистанції, аеробіка, тощо.

Олександра Азарова, офіційний тренер Wizz Air Kyiv City Marathon, чемпіонка світу з марафону для поліцейських

Існує тісний взаємозв’язок між настроєм спортсмена та балансом рідини в організмі. Це чітко засвідчили добровольці чоловічої та жіночої університетських команд з лакросу, які брали участь у науковому експерименті. Вони також дали підстави припустити, що такий само зв'язок існує між здатністю думати й зневодненням. Дефіцит води провокує погіршення процесів мислення! Хоча ця залежність і не така чітка, як у випадку зі зневодненням та негативними емоціями. Також науковці переконалися в тому, що індивідуальні відчуття спортсмена щодо насиченості організму вологою можуть бути оманливими.

Тому, якщо ви зібрались на пробіжку, майте за правило брати з собою пляшечку питної води. Вона знадобиться як під час, так і після бігу. А щоб відчувати впевненість, мати достатньо емоційних сил для подолання марафонської дистанції, вкрай важливо користуватися пунктами гідратації. На Wizz Air Kyiv City Marathon 2016 такі пункти з BonAqua будуть рівномірно розміщені на шляху бігунів.

І пити треба навіть тоді, коли начебто немає відчуття спраги. Адже під час таких стресових фізичних навантажень організм може вчасно не подати сигнал про потребу у воді. Але про це може сигналізувати погіршення настрою. Просто випийте води і відчуйте віру у свої сили та мить задоволення, яке вона дарує!

Реклама:

Головне сьогодні