Парадокси Шевченка

Я зростав коло одного з найгарніших пам'ятників Тарасу Шевченку - того, що в Донецьку. А потім завів собі традицію в усіх подорожах обов'язково знайти час і віднайти місцевий пам'ятник Тарасу Шевченку, щоб покласти коло нього квіти і просто постояти.

Місце зустрічі теж було чітко обумовлено - коло Шевченка і ніде інше.

Під час навчання у Тернополі, однак, мене не полишало відчуття чогось незрозумілого, якогось дисонансу. Я вже не можу пригадати, скільки років минуло, аж я помітив, що на пам'ятнику відсутній надпис. Більше того, на пам'ятнику в Тернополі немає взагалі жодної вказівки на авторство й інші вихідні дані - нема нічого.

Коли я став розпитувати про цей казус місцевих тернопільських людей (включно з дотичними до влади), то зіткнувся з повним нерозумінням проблеми цими людьми: "Та всі знають, що то є пам'ятник Тарасові Шевченку! Дурниця, є чи нема підпису!"

Оскільки я вже давно перебрався жити до королівського міста Львова, де немає подібних казусів, то якось втратив цікавість до проблеми.

Та, на жаль, до цього часу у славному Тернополі і не менш славному Кременці пам'ятники Тарасу Шевченку стоять таки без підпису.

Та, як на мене, зміст пам'ятника якраз у тому і є, що він вказує на конкретну людину чи подію, а не "хай кожен здогадається хто це з трьох раз чи більше... або попитає у когось з перехожих, що то за дядько сидить (або стоїть)".

Пам'ятники без підписів

Корець, Рівенська область

Фігура Шевченка в незвичній "ленінський" позі. Пам'ятник установлено 1964 року

Луцьк

Пам'ятник Т. Г. Шевченку в Луцьку перед будівлею Волинського національного університету було відкрито в 181-у річницю дня народження великого українця - 9 березня 1995 року.

Автори - скульптор Едгар Кунцевич та архітектори Олег Стукалов і Андрош Бідзіля.

Тернопіль

Візитівкою Тернополя став пам'ятник Т. Шевченку (скульптор Микола Невеселий), встановлений 1982 року біля обласного драмтеатру його імені.

Кременець, Тернопільська область

Пам'ятник Тарасові Шевченку у Кременці

Прилуки, Чернігівська область

Тут є 4 ось такі постаменти і всі без підпису - рекорд! Ось фото лише 2 з них:

В центрі міста
Погруддя Шевченка на території ЗОШ № 7 у Прилуках (серпень 2010 року)

Пам'ятник Т. Г. Шевченку в Прилуках на вул. Київській та Погруддя Шевченка на вул. Пирятинській теж без підпису...

Тож я пропоную всім не байдужим до теми вшанування наших минулих провідних постатей, зробити дві речі:

1. Привести до ладу всі місцеві пам'ятки, а особливо підписати належно пам'ятник Тарасу Шевченку і викласти це у Вікіпендії;

2. 24 серпня 2011 року провести спільну урочисту ходу по всіх цих місцевих пам'ятках або окремі акції коло цих пам'яток.

Реклама:

Головне сьогодні