Літо з дітьми у місті: позитивний досвід Гельсінкі

Літні канікули в місті – це не обов’язково пекло на асфальті або задуха в квартирі. Якщо підійти до організації урбаністичного простору відповідально і з думкою про наступні покоління, то і міські канікули можуть стати темою для традиційного твору "Як я провів літо".

Одна із фішок Гельсінкі – це ігрові парки. Фіни настільки ними пишаються, що навіть внесли центральні у перелік must see для туристів.

Такі парки знаходяться у зеленій зоні (принаймні ті, де ми гуляли), тому крім традиційних гірок, пісочниць, гойдалок, там є ще достатньо місця повалятися на травичці, поганяти на велосипедах (власність парку), а також поплескатися у невеличкому басейні.

"Минулого року гельсінські парки святкували ювілей – 100 років", - гордо заявляє Аня Віролайнен, директор одного з таких майданчиків у центральному районі Töölo.

Зелена зона для пікніків

Сучасні ігрові парки також мають приміщення з усіма зручностями: кухню, де за символічну плату батьки можуть зробити собі каву, мікрохвильову для розігріву їжі для малечі, їдальню зі стільчиками для годування включно, ігрові кімнати з книжками та іграшками, а також туалети (з горщиками та дитячими унітазами).

Працюють такі майданчики п’ять днів на тиждень із 9 до 16 год. Для дітей тут заплановані різні активності: спортивні змагання або творчі заняття.

Басейн
Працівники майданчика наповнюють невеличкі басейни для малюків

Ще одна особливість дитячих парків – літні обіди. Щороку з початком шкільних канікул у червні і до їх закінчення у серпні тут можна підкріпитися ланчем.

Неймовірно, але уперше годувати своїх дітей гельсінська влада додумалася 73 роки тому, то було літо 1942 року. Тоді обіди подавали виключно маленьким школярам із сімей, де обоє батьків були зайняті протягом цілого робочого дня.

"Тоді міська влада надала майданчикам невеликі кошти на їжу та напої. Зрозуміло, що під час війни такі обіди були найбажаніші. Тоді готували переважно супи та каші. З часом меню урізноманітнилося", - каже Аня.

У черзі за безкоштовними дитячими обідами

Сьогодні на майданчиках годують усіх дітей до 16 років включно (хоча я не бачила, щоби перевіряли свідоцтво про народження) і незалежно від місця проживання (тобто нерезиденти міста також мають право на обід).

Ініціатива, до слова, варта уваги дійсних та майбутніх керівників великих і маленьких міст України.

Меню на щодень (ланчі подають у будні дні о 12 год) публікують на сайті міста hel.fi. Тут бувають рибні (особливо нам смакують супи з лосося), м’ясні, вегетаріанські та молочні дні. Єдина вимога – мати із собою тарілку, ложку і склянку для води.

Хто і яким чином планує літні обіди для дітей від 6 місяців і до 16 років?

"Літні ланчі планують представник відділу раннього навчання та опіки, а також представник від муніципальної центральної кухні Palmia. До слова, саме Palmia є постачальником їжі в такі заклади як школи, садочки, муніципальні будинки для старих тощо", - пояснює Аня Віролайнен і запевняє, що меню складаються з урахуванням потреб різних груп.

Наприклад, для алергіків важливо, що кожна страва позначається абревіатурою, що читається – "без молока", "без лактози", "трохи лактози", "без глютену", "без телятини", "без свинини", "без яєць". До слова, свинину цього літа готували лише раз – я так розумію, враховуючи релігійні побажання мусульман. Водночас у меню обов’язково мають бути овочі.

Місце для обіду зарезервоване

І наостанок трохи цифр. Видатки на літні обіди входять до бюджету раннього навчання та опіки міста Гельсінкі.

Минулого року понад два місяці підгодовування дітлахів коштувало 210 244 євро при тому, що загальний бюджет міста становив 4,7 млрд євро.

Тобто годувати своїх дітей не таке вже й дороге задоволення.

Реклама:

Головне сьогодні