Премія за боротьбу із весняними піроманами

Щоразу, їдучи потягом навесні будь-де в рівнинній частині України, ми бачимо що країна палає.

Жодна інша країна Європи не має такої проблеми як спалювання рослинності. Достатньо зазирнути на відомості космічного моніторингу пожеж fires.kosmosnimki.ru, щоб побачити – протягом всієї весни Україна весь час у вогні і завжди є унікальною у цьому.

Поряд із проблемою сміття, спалювання рослинності є екологічним лихом, що охоплює всі регіони України.

[L]Щороку тисячі гектарів сповнених життям луків та степів згорають саме тоді, коли молоді рослини лише починають рости.

Природа деградує.

З травою згорає маса сміття, вивільняючи в атмосферу шкідливі для здоров’я речовини.

Вогонь зі степових ділянок і луків перекидається на лісосмуги, ліси, населені пункти.

Щороку я наперед знаю: протягом весни буде купа дзвінків від журналістів. В радіоефіри телефонуватимуть схвильовані українці з усіх областей. Але Україна горітиме далі.

Спалювання рослинних залишків є порушенням, яке тягне відповідальність згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. В особливо тяжких випадках – згідно з Кримінальним кодексом України.

Зупиняти такі порушення має поліція, гасити пожежі – ясно, Держслужба з надзвичайних ситуацій.

Проте, всім нам зрозуміло, що система не працює, і хворі на піроманію українці створюють несумісні зі здоровим способом життя умови всім нам.

Кожен другий українець має алергію на дим. Щоосені ми кажемо, що у нас "пора хвороб", навесні – у нас "авітаміноз". Насправді ситуація така, що не у нас, а у інших людей в цей період загострюється синдром піроманії.

То що ж робити? Жоден рецепт як врятувати здоров’я всіх від безумства деяких поки не спрацював.

Я вирішив оголосити грошову премію для того, хто максимально ефектно або креативно, переконливо зможе побороти конкретні випадки спалювання сухої рослинності – луків, степів та очеретів.

Щоб прийняти участь у конкурсі натисніть на світлину та перейдіть за посиланням

Долучитись можна в двох подобах: викласти на сторінку події свідчення своєї ефективної діяльності проти паліїв природної рослинності, або збільшити ставку премії, додавши свої кошти до загальної суми премії.

Переможець буде визначений 15 квітня відкритим голосуванням у Facebook та отримає всю суму зібраних коштів.

При голосуванні, оскільки це буде соцмережа, очевидно, буде оцінюватись передусім сміливість, винахідливість учасників і видовищність поданих матеріалів.

Далекоглядним результатом, за задумом, має стати винайдення механізму як же успішно боротись з спалюванням рослинності та виховання негативного умовного рефлексу у піроманів.

Олексій Василюк, еколог Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина"

Реклама:

Головне сьогодні