Корупційні схеми головних лікарів "Укрзалізниці"

Корупційні схеми головних лікарів Укрзалізниці

Через погрози, прямі і непрямі, я не можу більше мовчати.

Я вирішила розповісти про корупційну діяльність головних лікарів закладів "Центру охорони здоров’я" АТ "Укрзалізниця".

Щоб виконати своє завдання від Кабміну і побудувати ефективну медико-економічну діяльність лікарень "Укрзалізниці", та захистити людську і професійну гідність.

Після того, як я очолила "Центр охорони здоров'я" моє життя майже одразу змінилося.

Точніше одразу після того, як я "розворушила осине гніздо" і дійшла висновку, що на базі залізничних лікарень діють приватні структури.

Мені стала зрозуміла причина збитковості восьми клінічних лікарень, що сягає понад 800 млн грн на рік.

Мені надходили погрози прямі та непрямі, мовляв, хочете жити спокійно, облиште цю тему.

Але саме після них я більше не можу мовчати й розкажу про повстання головних лікарів та профспілок проти мене.

Отже: "Центр охорони здоров’я" АТ "Укрзалізниця" надає медичні послуги залізничникам, членам їхніх родин, пасажирам залізничного транспорту та всім громадянам України.

До його складу входять 8 клінічних лікарень в Києві, Харкові, Одесі, Львові та Дніпрі.

З березня 2020 року я стала керівником Центру, й одразу отримала завдання від акціонерів підприємства, зокрема Кабміну, розібратися в причині збитковості лікарень, вивести їх менеджмент на належний рівень та побудувати ефективну медико-економічну діяльність "Центру охорони здоров’я" АТ "Укрзалізниця".

Одним із головних умов в рамках реформування непрофільних активів є зобов’язання щодо збереження робочих місць!

[BANNER1]

Причини збитковості

Дорожня клінічна лікарня в Дніпрі. Вона призначена для лікування залізничників Придніпровської залізниці.

Одразу на старті перевірки, перше, що впало мені в око, так це збитковість популярних відділень, а саме пластичної хірургії, гінекологічного, стоматологічного, хірургічного та ортопедичного. Цього просто не може бути.

Другий момент, що викликав занепокоєння, це саботаж роботи власної лабораторії лікарні. На постійне прохання Центру зробити замовлення на необхідні реактиви, з листопада 2019 року співробітники закладу так і не змогли за 7 місяців підготувати документ форматом 2 листа А-4.

Навіщо вони зупиняли власну роботу, запитаєте ви?

Після нетривалого аналізу, стало зрозуміло, що лабораторні дослідження, замість власної лабораторії (7 співробітників) робили приватні структури, а саме лабораторія "Байєр-Ейнджи".

Належить остання ТОВ "Ейнджи", 50% якого, за дивним збігом обставин, у власності голови профспілки цієї лікарні Натели Васильєвої.

От така звичайна, на перший погляд, недбалість, привела мене до розкриття схеми.

Ще у 2018 році головний лікар Сергій Мунтян (посаду головного лікаря обіймає з 1987 року – 30 років) видав розпорядження, всім лікарям без винятку направляти хворих до приватної лабораторії через відсутність можливості зробити аналізи у власній залізничній лікарні.

Тобто саботаж підготовки заявки на необхідні реактиви відбувався спеціально.

Розпорядження всім лікарям направляти хворих до приватної лабораторії

Ідемо далі.

Аналіз платіжних документів показав, що переважна кількість досліджень, надання низки послуг, тобто те, чим має займатися лікарня, проводиться у приватній лабораторії.

І тут увага! Цей медичний центр, як вони себе позиціонують, розміщується на 30 кв.м. і там надають гінекологічні послуги, роблять рентгени та маммографії тощо.

Надавати всі ці та інші медпослуги на такій малій квадратурі неможливо без порушення санітарних норм.

Також цікаві розцінки. Наприклад, вартість рентгену сягає 500 грн.

Згідно із документами, лабораторія закуповує медпослуги у клініки і перераховує їй гроші за надані послуги.

З 500 гривень 200 надходять до бюджету медзакладу. А от де залишаються 300 грн?

Думаю, ви самі дасте відповідь на це запитання.

Далі: операція оформлена через лабораторію (хоча як можна здійснювати хірургічне втручання на 30 квадратних метрах, це ще те питання!) коштує 20 тис. грн.

До бюджету лікарні надходить 10%, тобто 2 тис. грн.

У лікарні для співробітників "Укрзалізниці" ці послуги були б безкоштовні, але керівництво вирішило направляти пацієнтів за платними послугами!

Зауважу, що "Байєр-Ейнджі" орендує свої 30 кв. м. за символічні 2,5 тис. грн. Цей договір оренди було підписано ще з Фондом держмайна.

Щоб захистити "інтереси" цього "медичного центру" лікарня веде судові спори, щоб договір оренди був дійсним і вони мали можливість і надалі здійснювати свою, приватну діяльність.

Керівництво вирішило направляти пацієнтів за платними послугами до приватного медцентру,
який орендує площу в лікарні

І така ситуація з лабораторіями, на жаль, не тільки в Дніпрі, в цьому переліку і Одеса, і Харків. Але діють вони не так відверто нагло і намагаються приховувати свої джерела "заробітку".

Варто розуміти, що переважна кількість пацієнтів є співробітниками залізничної станції. 60% з 250 тис. залізничників мають страховку, яка гарантує їм право безкоштовного медобслуговування. Але і цим деякі лікарі нехтують і вимагають гроші!

Нещодавно до мене у Facebook звернувся співробітник залізниці Дмитро Тищенко, якому в грубій формі було відмовлено у наданні медпослуг на підставі страховки.

Замість неї уролог Одеської лікарні Дмитро Малярчук попросив винагороду у доларовому еквіваленті.

І це тільки один приклад, який співробітник "Укрзалізниці" наважився винести у суспільну площину.

Уявіть який відсоток людей про таке не наважується сказати.

Співробітник залізниці Дмитро Тищенко наважився повідомити про корупцію

Усвідомлюючи складну ситуацію і ризики для співробітників "Укрзалізниці", я прийняла рішення щодо введення нового формату страхування, де УЗ нестиме 100% відповідальність за людей і отримає право моніторити страховиків щодо належного виконання своїх прямих обов’язків.

Задля цього проаналізувала всі проблеми наявної ситуації і пропонуватиму оголошення тендеру на майданчику Prozorro.

Таким чином люди гарантовано отримають належне медичне обслуговування.

Львів. Тут корупційні складова у наступному: на території лікарні зберігається/функціонує дороговартісне обладнання.

На момент моєї особистої перевірки головний лікар Ольга Палій не змогла пояснити походження рентгеноскопічного обладнання, договору про відповідальне зберігання просто не знайшлося.

І тільки за один тиждень роботи, гендиректор (це нововведена посада, в рамках створення ефективної медико-економічної системи УЗ) виявив аппарат високоточної ретгендіагностики.

Це обладнання не знаходилося ані на балансі лікарні, ані "Центру охорони здоров’я".

Головний лікар проігнорувала всі накази правління "Укрзалізниці" і впродовж 5 років приховувала цю установку у відділенні урології. Навіть київську комісію з інвентаризації не допустили до нього.

Зрозуміло, що бухгалтерія щодо роботи цього обладнання була "чорною".

[BANNER2]

Одеса. Головний лікар тамтешнього відділення Андрій Гурьєв довго упирався і не хотів позбутися пральні, де собівартість послуги за 1 кг білизни складала 50 грн.

Це при тому, що в Києві ця сума коливалася від 15 до 23 грн (за складне прання реанімаційної білизни).

А наразі головний лікар Гурьєв та голова профспілки Галина Власенко не хочуть залишати лікарню в структурі "Укрзалізниці".

Протистояння настільки потужне, що новопризначеного гендиректора Інну Тімчик фізично не пускають на територію лікарні.

В своєму зверненні профспілка просить президента України Володимира Зеленського вивести лікарню з підпорядкування "Укрзалізниці".

Продовжувати перелік серйозних порушень і корупційних дій можу ще довго.

І про дорого вартісний ремонт, що було розпочато без відома керівництва Центру.

І про гроші, які взялися з невідомих (офіційно) джерел відповідно ніхто не звітував.

Наразі триває розслідування.

Тому, якщо мені не припинять погрожувати і чинити опір моїй професійній діяльності, яка визначена стратегією АТ "Укрзалізниця" на п’ятирічний період 2019-2023 років, що затверджена Кабінетом міністрів, я буду змушена продовжувати називати імена та прізвища людей, які здійснюють корупційні дії, перешкоджають діяльності "Укрзалізниці" з втілення збалансованої ефективної медико-економічної моделі охорони здоров’я своїх співробітників.

Щодо погроз. На форумі залізничників є два адміністратора. Один з них Олексій Довгаль, це колишній співробітник "Укрзалізниці", якого було звільнено через зловживання алкоголем.

За моєї інформації, до погроз і шантажу Довгалюк, був "заохочений" Андрієм Гур’євим, головним лікарем Одеської лікарні. Текст шантажу дивіться на скріні.

Погрози адміністратора форуму залізничників

Чому головні лікарі "повстали"?

Вихід із зони комфорту – складне завдання, тим паче, якщо потрібно відмовлятися від схеми заробітку грошей, яка тривала роками, а іноді десятиліттями.

Наразі триває реформування непрофільних активів, тобто клінічних лікарень "Укрзалізниці", у тому числі це передбачає введення нової посади – генерального директора закладу, який має відповідати за господарський сектор.

Головні ж лікарі будуть займатися суто медичною складовою і це розумно.

Іноді головні лікарі можуть обіймати посаду гендиректора, а на їх посаду тоді обирається інша людина.

Таким шляхом "Центр охорони здоров’я" може піти у випадку власного бажання лікаря, або за результатами перевірки і за відсутності корупційних махінацій.

Такий приклад відбувся у Харкові, коли головному лікарю була запропонована посада гендиректора. Але, на жаль, він поодинокий.

[BANNER3]

Також, реформування непрофільних активів, а саме цю задачу поставив Кабмін перед "Укрзалізницею", передбачає пошук інвесторів і продаж лікарень як бізнес-проект, що гарантує продовження роботи медзакладів, підняття зарплати щонайменше в 2,5 рази, медико-технологічне вдосконалення, бо пандемія СOVID-19 ще раз нагадала нам, що медицина – це високотехнологічні можливості.

Важливо те, що всі, ще раз ВСІ робочі місця будуть збережені.

Буде введене страхування класу "Супер" і так далі, і так далі.

Про свої кроки та пропозиції, що передбачає реформування детально звітуватиму, особисто спілкуюся з колективами лікарень, бо завжди відкрита до запитань.

І дуже прошу головних лікарів не залякувати наших медиків. Змінюватися не завжди легко, але це завжди дає прогрес.

Наталія Бєлінська, виконавчий директор "Центр Охорони Здоров'я" акціонерного товариства "Укрзалізниця", спеціально для УП.Життя

Титульна світлина OlenaPavlovich/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Корупціовірус в Інституті раку: як заробляють на онкохворих під носом у міністерки

Корупція чи недолугість: що відбувається із закупівлею ліків для важкохворих пацієнтів

Невігластво шкодить більше, ніж корупція: Олександр Лінчевський про роботу заступником міністра в МОЗ

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні