Антидепресивні книжки

Восени після початку холодів і дощів легко накриває сезонна депресія.

Для подолання депресії людство придумало бабине літо, сонячно-жовте листя, котів і прогулянки з псом, смачний чай, теплий плед і щось смачненьке… але існує і більше безпечний для фігури спосіб – гарна розмова з цікавим співрозмовником.

Ідеальним співрозмовником є книга. Книга завжди розкриває нові світи, розширює горизонти. Містить прецікаві історії. Одним словом, "Українська правда. Життя" на своїх редакційних полицях знайшла декілька антидепресивних книжок.

Бруно Шульц. Цинамонові крамниці (А-ба-ба-га-ла-ма-га)

Бруно Шульц – письменник, який жив у Дрогобичі і писав польською мовою. Його зараз важко поділити між Україною та Польщею. Але світ Шульца - маленьке запилене містечко. Тут панує химерний світ спогадів, де все виглядає як "полум’яна краса світу".

Персонажі Бруно Шульца заговорили українською мовою у виконанні Юрія Андруховича. Так народився дивовижний естетський світ із запахами та кольорами, де нема однозначно хорошого чи поганого.

"Цинамонові крамниці" здатні прикрасити не один вечір повільного читання.

Оксана Забужко. З мапи книг і людей (Meridian Czernowitz)

"З мапи книг і людей" - це збірка есеїв, які вже колись були опубліковані. Ось ще один приклад того, як нову книжку можна зібрати зі старих текстів. З одного боку, це плідно: виходить нова книжка, де під однією обкладинкою є розпорошені по українським і закордонним ЗМІ тексти.

Оксана Забужко в передмові пояснює, що есеї подібні до віршів. І те, і те, мовляв, пишеться і тільки згодом виструнчується в певну внутрішню структуру, сюжет.

Тексти збірки стосуються низки важливих подій з життя України та світу – колективізація, Розстріляне Відродження, Перша та Друга світові війни, Хіросіма та Чорнобиль тощо.

Звісно, есеї стосуються дуже непростих сторінок історії України… але є в них і надзвичайно світлі тексти. Есей про досвід читання Вінні-Пуха, наповнений дивовижною любов’ю текст про Катерину Білокур, майже любовна проза про Соломію Павличко, згадки про дівочу закоханість на тлі "снігу" з неба під час Чорнобиля… і не тільки це.

Одним словом, гарна пожива для не порожнього вечора. Також можна читати в осінніх садах – головне не забути теплий шалик.

Богуміл Грабал. Я обслуговував англійського короля (А-ба-ба-га-ла-ма-га)

Богуміл Грабал – чеський письменник із неоднозначною творчою біографією. Роман "Я обслуговував англійського короля" такий самий.

Його герой з ранньої юності до старості переживає найцікавіші (читай – найстрашніші) події 20 століття.

Він бачить окупацію Чехословаччини німцями… і закохується в німкеню. Він сидить у в’язниці як мільйонер… і тільки гладшає. Він виходить на свободу – і його відправляють в далекі порожні після депортації корінних німців села.

Це шлях від переконаності у відокремленні "я" від життя країни до усвідомлення зв’язку всього з усім, значення будь-якої особистої долі для світової історії.

Дуже потрібне чтиво напередодні останнього вікенду жовтня.

Віктор Домонтович. Самотній мандрівник простує по самотній дорозі. Романізовані біографії (Спадщина-Інтеграл)

Віктор Домонтович першим створив в українській літературі жанр "романізована біографія". Дослідниця Віра Агеєва зібрала докупи ці тексти.

Відтак є можливість і стилем Домонтовича насолодитися, і дізнатися щось нове про Рільке, Гете, Ван Гога та інших цікавих митців.

Думаю, непогане читання для всіх знуджених шкільними хрестоматійними біографіями.

ДіБіСі П'єр. Світло згасло в Країні Див (Батрахоміомахія)

ДіБіСі П'єра до вересня читали в усьому світі, крім України. Але у вересні книжка букерівського лауреата вперше вийшла українською мовою.

"Світло згасло в Країні Див" - це історія Гербріела Броквела, котрий намагається накласти на себе руки. Перед кінцем він вирушає в мандри. І потраплляє на фантасмагоричний бенкет, який виявляється промовистою метафорою.

Він відображає ідеї, що їх регулярно озвучує сам ДіБіСі П'єр.

Крістофер Раєн. Касільда Джета. Світанок сексу (Темпора)

Детектив і розв'язування вузлів давньої неправди - що може бути цікавіше? Дослідники та автори книжки "Світанок сексу" намагаються розібратися, чому і як сучасні антропологи наосліп повторюють цнотливі вікторіанські судження Дарвіна про еволюцію сексуальності людини та типів родини.

Вони аналізують дані археології, антропології, біології та шукають вірогідного пояснення - чому люди живуть в ядерних сім'ях, і чи є альтернативи.

Їхні висновки не завжди комфортні, особливо для консервативного читача без відповідного досвіду читання. Одним словом - гарне щеплення від ханжества.

Таня Малярчук. Біографія випадкового чуда (КСД)

Дівчинка Лєна росте та мріє, що з неї виростуть великі люди. Вона виростає, але великі з люди все ніяк із неї не проростають. Тому Лєна вчиться міняти життя самотужки - не чекаючи на великих людей.

Її дії в абсурдному українському світі виглядають доволі смішно. Вона захищає права бездомних тварин, інвалідів, жінок, які страждають від домашнього насильства… Аж поки не вирішує стати чудотворцем і наблизитися до постаті чарівної жінки в червоній хустці, котра рятує сірих і убогих від усіх бід.

Таня Малярчук тут описує випадки з власної практики журналіста і вибирає тон, який підкреслює абсурдність цих дій в наявних умовах України. Наслідки подвійні – тут і смішно, і страшно.

Не випадково одні цей роман читають як дуже комедію, а інші – як трагедію. Одним словом, гарне читання для тих, хто не любить отримувати готові відповіді.

Катерина Білокур. Мистецтво народне, наївне, високе? (Родовід)

Взагалі видавництво "Родовід" видало вже не одну книжку про Катерину Білокур. Томик "Мистецтво народне, наївне, високе?" містить цікаві репродукції робіт Білокур, а також чимало текстів про неї та навколо неї.

Цю книжку можна полюбити за цінні паралелі живопису Катерини Білокур з… живописом голландців, Фріди, сучасним мистецтвом , гіперреалізмом, мультимедійними технологіями, китайським мистецтвом…

Ввечері прочитаєте книжку – а вдень ноги в руки і гайда дивитися на оригінали в Національний музей українського народного декоративного мистецтва.

Реклама:

Головне сьогодні