Книгарні знімають з продажу книжки, на яких намальована цигарка

— 23 жовтня 2012, 13:05

Цю інформацію підтвердила у коментарі "Українській правді. Життя" директор мережі ТОВ "Книгарня Є" Катерина Федоренко.

"Пішли перевірки з боку податкової, органів захисту прав споживачів. Щоб уникнути цих штрафних санкцій ми справді знімаємо з продажу книжки, де є фотографії з цигарками", - сказала Федоренко.

Зокрема, знімається з продажу у мережі книжка Василя Шкляра "Залишенець", бо "там є фотографія Василя Шкляра, де він з цигаркою".

Як пояснила Катерина Федоренко, причинами перевірки книгарень є Закон про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів. Як відомо, він набрав чинності 16 вересня цього року.

"Але якби були якісь чіткі роз’яснення до нього… Потрібно наповнювати бюджет і тепер пішли перевірки. Це як на мою думку", - сказала Федоренко.

За її совами, "вже є деякі точки, які постраждали, на які накладено штрафи. Це не наша мережа книгарень".

"Крім Шкляра, таких книжок дуже – дуже багато. Це і класика. "Енеїда", наприклад, зображення на її головній сторінці. Всі ж козаки завжди були з люльками. Навіть Максим Кідрук, і то попадає в цей перелік ("Навіжені в Мексиці", у книжці один з намальованих героїв тримає цигарку- ред..)", - додала директор мережі ТОВ "Книгарня Є".

На уточнююче питання, за яким саме критерієм книгарня знімає з продажу книжки, вона пояснила: "Або автор з цигаркою, або якийсь персонаж з цигаркою. От ми і мусимо знімати".

"Я вважаю це повним абсурдом, тому що якщо Еней з люлькю – це ж не є на правах реклами", - додала Федоренко.

Водночас директор з розвитку книгарні "Читайка" Вікторія Руденюк розповіла, що стосовно них ніяких дій не було.

"На зараз не маю жодної інформації. В магазині наші адміністратори також чули про це (що знімають з продажу книжки з зображеннями цигарок), але ніяких вказівок чи претензій від адміністрації ринку ("Читайка" знаходиться Петрівці – ред..) до них не було".

Керуючий магазином "Читай город" на Богдана Хмельницького (Київ) Ярослав Волошин теж повідомив, що нічого не знає про штрафи: "Я вперше про це чую".

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні