Найкращі зображення українських пам'яток за версією Вікіпедії. Фото

В Столичному Шоколадному будиночку, суботнім ранком відбулася церемонія нагородження найкращих фотографів, за версією "Вікімедіа Україна". Їхнім основним завданням було сфотографувати українські пам'ятки, які на сьогоднішній день охороняються державою.

Мета конкурсу "Вікі любить пам'ятки 2013" - зібрати якомога більше світлин пам'яток України, поповнити ними фонд Вікіпедії та сприяти охороні сфотографованих місць. Зазначимо, що переможці української частини конкурсу зможуть взяти участь у міжнародному змаганні "Wiki loves monuments", який проходитиме уже втретє.

Українська ж частина конкурсу, цього року відбулася вдруге. Всього на змагання було надіслано 35 тис. фотографій. Автори зображень змагалися у чотирьох номінаціях.

Так, у номінації "Найкраще фото області" демонстрували світлини різних об'єктів, які знаходяться в різних областях України. Для кожної області обиралося найкраще зображення. Деякі автори фотографій нагороджувалися одразу у кількох категоріях.

У категорії "Найбільша кількість сфотографованих пам’яток області", оцінювалася не лише якість зображення, а і кількість знятих об'єктів. Деякі автори, отримуючи нагороду, говорили про різноманіття пам’яток і про те, що є такі об'єкти, про які ніхто не знає, які є забутими, хоча й мають велику історичну цінність.

Ще в одній номінації, переможців обирали за кількістю зроблених фотографій пам'яток. Переможець у цій номінації відзняв більше 2 тисяч українських пам'яток. За його словами, він почав знімати об'єкти з 2006-го року, і що їх насправді, набагато більше. "Я би відсканував ще ті архіви, які я маю на плівці. Однак в мене не вистачило часу на це", - каже автор Сергій Криниця.

В ході вручення нагород, один із членів журі Олег Жарій обурився, що серед величезної кількості пам'яток не знайшлося деяких відомих усім місць.

В свою чергу, ще один суддя, Олег Маконько зазначив, що фото треба робити. "Треба фотографувати, малювати, фільмувати. Знімайте! Тоді ви будете пам'ятати те, що ви побачили. Не залишайте бажання на потім. Побачили - знімайте", - каже він.

Мабуть, найголовнішою номінацією була категорія "Найкраще фото". До неї потрапило 16 фотографій.

Зокрема, серед пам'яток тут опинилася: Надставна церква в Тернополі, Мечеть Джума-Джамі (Євпаторія), Замок у Меджибожі, Церква в Кугаєві (Львівська область) та інші.

Нині, всі ці зображення будуть використовуватися для ілюстрації статей Вікіпедії, а їхні автори, за бажанням, зможуть взяти участь у міжнародній версії конкурсу та познайомити світ із пам'ятками України.

Топ-10 за версією "Вікімедії":

Надставна церква в Тернополі. Автор - Дмитро Ващенко
Дубенський замок князiв Острозьких-Любомирських (Рівненська область). Автор - Катерина Байдужа
Мечеть Джума-Джамі (Євпаторія). Автор - Євген та Ольга Махоньки
Миколаївська церква у Святогірську. Автор - Дмитро Балховітін
Замок у Меджибожі. Автор - Вадим Постернак
Церква в Кугаєві (Львівська область). Автор - Катерина Байдужа
Комплекс Герренгассе (Чернівці). Автор - Максим Присяжнюк
Царський курган (Керч). Автор - Анатолій Щербак
Зала Одеського оперного театру. Автор - Олександр Левицький та Дмитро Шаматажі
Римо-католицький костел "Серце Ісуса" (Чернівці). Автор - Юлія Шкварчук

Всі фото надані прес-службою ГО "Вікімедія".

Реклама:

Головне сьогодні