Митець як борець. Нова сотня Майдану

Нещодавно на Майдані з'явилася "Мистецька сотня" - координаційний штаб, який планує об'єднати активних творців із різних культурних сфер.

Поки що кількість тих, хто приєдналися до ініціативи художників, далеко від сотні, але організатори сподіваються, що скоро це зміниться.

Ідея "Мистецької сотні" прийшла в голову випускниці естрадно-цирковій академії і педуніверситету Марині Матильді, вона за освітою - мім.

Коли активісти захопили "Український дім", дівчина вирішила, що це якраз те місце, яке може прийняти всіх творчих людей, адже їм теж хочеться проявитися себе в "революції".

"Інформаційне поле у мистецькому середовищі досить вузьке, ми так мало один про одного знаємо, як ніби живемо в різних світах! - журиться Марина. - У Києві навчається багато студентів творчого профілю, але в нашій державі не так просто знайти собі належне місце. Багатьом доводиться їхати з країни туди, де їхня праця реально цінується. Я сама довгий час їздила по закордонах, бо тут влаштуватися дуже складно".

Марина Матильда. Автор фото - Дмитро Кобець

Незабаром після взяття Укрдому Марина опублікувала повідомлення у Фейсбуці із закликом до студентів і випускників творчих вузів об'єднуватися і разом робити цікаві акції на Майдані.

На її клич відразу відгукнулися небайдужі, і 29 січня в Укрдомі з'явився майданчик, названий "Мистецької сотнею".

Там стоїть піаніно, на якому музиканти виконують мелодії класиків та зарубіжної фортепіанної музики, там можна побачити картини різних авторів, присвячені революції, і кожен день проходять зустрічі з потенційними активістами "Сотні".

Піаніно в Укрдомі. Автор фото - Дмитро Кобець

"Ми хочемо, щоб кожна творча людина прийшла сюди зі своєю ідеєю і привела людей зі свого кола.. На днях я думала сходити в театр "Дах" і запропонувати придумати щось разом, а сьогодні до нас прийшов сам актор театру. Це дивно, як швидко творці активізуються, так і треба! Нехай всі дізнаються, що на Майдані не тільки самооборона, а й художники, які теж можуть бути корисними", - мрійливо каже Марина.

І додає, що художники вже активно допомагають "Студентській асамблеї", яка проводить свої заходи в тому числі і за межами Майдану (завтра студенти збираються пікетувати Міністерство освіти).

"Мистецька сотня" вже провела дві акції, одна з них – фотосесія на барикадах Грушевського "Митець = борець".

Суть акції організатори описали таким чином: "Щоб вплинути на політичні процеси, митець використовує доступні йому засоби: фарбу і пензлі, вірші і музику, об’єктив камери та софт для монтажу. Наш протест проти беззаконня – культурний спротив. Наша зброя – мистецтво!"

А під час віче 2 лютого "Сотня" організувала акцію "Тату Клейноди", в рамках якої татуювальники безкоштовно наносили всім бажаючим тату з українською символікою за своїми ескізами.

Цю акцію хлопці планують повторити в цю неділю.

Художниця Марія Діордичук

Ще в найближчих планах Марини - організувати перформанс "Щит або честь".

"Я хочу зібрати десять художників і десять бійців самооборони, - натхненно розповідає Марина. - Сотник розповість художнику про те, заради чого він стоїть на Майдані, що для нього важливо, передасть свої історії емоції, а художник по підсумку розмови зобразить своє враження від діалогу на щиті".

Також ініціатори хочуть проводити "круглі столи" з питань культури, робити театральні постановки і надавати "візуальну допомогу" самообороні.

Підготовка до акції "Мистецької сотні"

За словами Марини, поки що "Мистецька сотня" базується в Українському домі.

"Хтозна, скільки ми тут будемо, але важливо - продовжувати триматися разом", - підсумовує вона.

Реклама:

Головне сьогодні