Голова Спілки письменників розповів про бюджет та кримське майно

— 2 лютого 2015, 13:45

Про це розповів новий голова НСПУ Михайло Сидоржевський в ефірі Радіо "Культура".

За його словами, "спадок надзвичайно непростий, бо в силу як об’єктивних, так і суб’єктивних причин Спілка перебуває у дуже складному становищі".

"По перше, значно скорочене бюджетне фінансування, по друге, за попередні каденції керування спілкою, особливо в часи керівництва Володимира Яворівського, було зроблено чимало кроків, які нашкодили Спілці: як її іміджу, так і її майновому статусу", - розповів Сидоржевський.

Він повідомив, що на 2015 рік бюджетне фінансування для НСПУ скоротили вдвічі в порівнянні з попереднім роком (у 2014 році фінансування НСПУ склало 1,63 мільйона гривень).

"На жаль, в Криму ми втратили два об’єкти: в Ялті і в Коктебелі, і зі зрозумілих причин не можемо звідти тепер отримати гроші. Але у Спілки є ще деякі об’єкти і на материковій частині України", - розповів він.

Щодо кримських Будинків творчості Сидоржевський повідомив, що Ялтинський будинок "націоналізувала" окупантська влада, а "в Коктебелі, там інша ситуація, у нас там кілька "орендаторів" і, за винятком однієї структури, яка має офіс у Києві, вони просто не платять нам".

"В Ірпені у нас близько 11 гектарів території. На частині із неї стоять будиночки, які потребують ремонту. Територія там теж вимагає догляду. Частину території, 4,8 гектара, ще за правління попереднього голови, був сформований тендерний комітет, було рішення правління Спілки, щоб передати право користування нею потенційному інвестору. Зараз ми повертаємось до цієї ідеї. Я доручив юристам готуватись до конкурсу, є й потенційні інвестори", - розповів Сидоржевський.

За його словами, у НСПУ зараз більше 2 тисяч членів по всій країні, які платять членські внески у 100 гривень на рік, або пільговий розмір – 30 гривень.

Сидордевський повідомив, що "є багато членів, для кого і такі гроші завеликі".

"При тому, з-поміж злісних неплатників є дуже популярні і відомі імена", - розповів глава НСПУ.

За його словами, у Спілці зараз думають як добитись погашення боргів від неплатників.

"Йдеться про можливий переоблік. Є люди, яким членство нецікаве, непотрібне, вони не збираються платити. І це зневага, як до спілки, так і до своїх колег. Не хочете, будь ласка, ми теж не проти, щоб ви розпрощалися зі спілкою", - розповів Сидоржевський.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні