Мауріціо Ліма і Сергій Пономарьов одержали "Пулітцера" за фоторепортажі про мігрантів

— 18 квітня 2016, 22:30

Лауреатів найпрестижнішої премії у світі журналістики оголосили ввечері 18 квітня у студії Колумбійського університету у Нью-Йорку.

Чотири переможці представляли видання The New York Times.

Вони одержали нагороду за репортажі про кризу мігрантів у Європі та страждання сирійських біженців дорогою до омріяного безпечного життя.

У лютому 2016 року росіянин Сергій Пономарьов взяв першу нагороду в категорії "Новини. Історії" премії World Press Photo 2016. Його світлина розповідає про міграційну кризу – на ній біженці у човні пливуть до берегів Європи.

Фото Сергія Пономарьова. Біженці прибули до Греції

У свою чергу, бразилець Мауріціо Ліма одержав тоді перший приз в категорії однієї світлини "Загальні новини".

Обгорілого бійця ІДІЛ лікують у курдському шпиталі. Сирія. Робота Мауріціо Ліма

Цього року присудили одразу дві Пулітцерівські премії за фоторепортажі. Друга дісталася команді агентства Thomson Reuters також за "захопливі фотографії, кожну зі своїм власним голосом, які стежать за мігрантами сотні миль через невизначені кордони у невідомому напрямку".

Премія у категорії "Індивідуальна фотографія" дісталася Джесіці Реналді з видання Boston Globe. Журі відзначило її роботу "про хлопця, скривдженого тими, кому він довіряв".

Премія за "Службу суспільству" вручили агентству Associated Press — за розслідування зловживання працею людей, котрі працювали на забезпечення США морепродуктами. Цей матеріал допоміг звільнити дві тисячі рабів.

У категорії "Термінові, сенсаційні новини" за виняткове висвітлення стрілянини у Сан-Бернардіно та за подальше розслідування нагородили співробітників видання Los Angeles Times.

Леонора ЛаПітер Антон та Ентоні Корм'єр з видання Tampa Bay Times і Майкл Брага з Sarasota Herald-Tribune мають золоту нагороду у номінації розслідування за матеріал про ескалацію насильства і відсуність піклування у психіатричних лікарнях Флориди та покладання відповідальності за це на владу штату.

Одна з фотографій-переможців агентства Thomson Reuters

У номінації "Пояснювальна журналістика" Пулітцерівську премію було вручено T. Крістіану Міллеру з ProPublica та Кенові Армстронгу з The Marshall Project. Пояснення журі було таким: "за вражаючу розповідь та викриття невдач співробітників правоохоронних органів у розслідуванні повідомлень про згвалтування та у розумінні травматичного впливу на жертв".

Нагороду у номінації "Драма" одержала Лін-Мануель Міранда за твір "Гамільтон". У категорії "Біографія" перемогла книжка Barbarian Days: A Surfing Life авторства Вільяма Фіннегана (Penguin Press). Це автопортрет і мемуари серфера та автора New Yorker.

Премію у нон-фікшн категорії вручили за серію Black Flags: The Rise of ISIS написану Джобі Варріком. Книга оповідає про створення ІДІЛ та хибні кроки, які сприяли посиленню "Ісламської держави".

Пулітцерівську премію за художню прозу одержав роман The Sympathizer Вієт Тан Нгуєн — розповідь про життя емігранта з В'єтнаму у США.

Реклама:

Головне сьогодні