Тест

У Нищука нарахували, що Росія "вкрала" 146 музеїв

Про це заявив начальник Управління музейної справи та культурних цінностей відомства Василь Рожко, повідомляє "Укрінформ".

"Міністерство не має прямого контакту з працівниками музеїв, людьми, які залишилися за лінією вогню. І не тільки тому, що люди бояться контактувати з нами", – зазначив він.

Рожко додав, що "зараз ведеться велика робота з упорядкування реєстрів".

Якщо раніше статистика показувала, що на непідконтрольній Україні території було близько 70 музеїв, по 35 в Криму і на Донбасі, то тепер цифри значно зросли.

[L]"Лише 82 музеї тільки на території Автономної Республіки Крим та 17 в самому Севастополі, всього 99 музеїв. І 23 і 24 відповідно (окупована територія – ред.) Донецька і Луганська область", – сказав представник Мінкульту.

За його словами, на даний час доля музейних експонатів в окупованому Криму залишається невідомою, тому він наполягає на необхідності моніторингових місій, які б могли контролювати ситуацію.

"Якщо ми знаємо, що по суходолу з Криму (музейні експонати – ред) не вивозяться, то що робиться через водні шляхи, ми не можемо судити. Коли Росія прийняла закон, яким надала українські культурні цінності, ми розуміємо, що під виглядом виставок, співробітництва можуть вивозитися українські культурні цінності. Тому дуже важливою є моніторингова місія, для того щоб з'ясувати наявність музейних експонатів", – зазначив Рожко.

Під виглядом виставок, співробітництва можуть вивозитися українські культурні цінності. Фото virtual-sevastopol.ru

Також він наголосив на важливості санкцій.

"Дуже важливими є санкції. А саме, не співпраця міжнародної спільноти з музеями, які вивозять цінності з Криму і намагаються їх експонувати", – підсумував Рожко.