"Абсолютно вилучено". Фото журналіста Семени з Криму, вцілілі від обшуку ФСБ

— 14 січня 2017, 10:30

Вцілілі знімки кримського журналіста й фотографа Миколи Семени можна побачити на виставці "Совершенно изъято" у Кримському домі у Києві.

Цей напис з'явилася відразу після анексії, знімок зроблений в травні 2015 року. Тривалий час боротьба йшла за риску між словами. Хтось регулярно чорною фарбою писав на ній слово "не", а хтось зафарбовував і писав поверх слово "це". Фото Миколи Семени

Ці світлини вдалося врятувати після того, як 19 квітня 2016 року російські силовики увірвалися до нього з обшуком і вилучили 900 гігабайт інформації, 80% із якої становив фотоархів за 20 років роботи.

Суперечки навколо збудованого владою скандального меморіалу на місці колишнього концтабору "Червоний" тимчасово вщухли, однак не припинилися. Причина в тому, що меморіал заснований на спотвореної історії - його концепція висвітлює тільки той період історії, коли в ньому був фашистський концтабір. Але кримчани знають, що фашисти успадкували концтабір від НКВС. Фото Миколи Семени

За підсумком, Кримському журналістові Миколі Семені висунули остаточне обвинувачення у публічних закликах до порушення територіальної цілісності Російської Федерації.За відповідною статтею Кримінального Кодексу РФ Миколі загрожує до 5 років позбавлення волі.

Микола Семена знімав траурні мітинги на честь Дня пам'яті жертв депортації. Цей знімок зроблений в 2013 році з балкону колишнього Українського театру і відображає масштаб жалоби кримських татар і масовість участі. На жаль, після 2014 року ці мітинги заборонені, і заходи 18 травня втратили колорит і значення

19 квітня російські силовики в окупованому Криму затримали журналіста Миколу Семену, звинувативши його в тому, що у своїх статтях він критикував анексію півострова.

"Я люблю знімати в музеях. На цій виставці в Музеї культурно-історичної спадщини кримськотатарського народу мене привабила смислова глибина експозиції. У пожовклих сторінках арабської в'язі, розділених чотками, здається, відбивається багатовікова мудрість і глибина Корану", - говорить Семена.

Під час Форуму громадянського суспільства Східного партнерства у Брюсселі його нагородили премією імені Павла Шеремета "на знак визнання того, що він не побоявся ризикувати своєю волею й безпекою, відстоюючи свободу слова в Криму". Премію за Семену отримав головний редактор "Крим.Реалії" Володимир Притула.

Художник Айдер Алієв створив монументи в Криму, Узбекистані та інших місцях, в тому числі "Меморіал подяки кримськотатарського народу народам Узбекистану і України" біля КІПУ в Сімферополі. На знімку Семени в грудні 2012 року він ділиться задумами з главою Меджлісу кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим

"Якщо в місті, а тим більше у лісі, з'являється людина з фотокамерою – це вже викликає підозру, і чим професійніша камера, тим більше. У мене кілька разів "ополчення" перевіряло знятий матеріал, але "крамоли", на щастя, не знайшли, а довести комусь, що такі перевірки є незаконними, неможливо, – розповідає Семена.

Не буває зйомки, щоб до тебе не підійшов якийсь "дядечко" і не запитав "А що це ви тут знімаєте, дайте я подивлюся, а раптом ви шпигун або диверсант якийсь?". Доводити, що ніякий закон не забороняє знімати в громадських місцях, і що він не має права це питати, марно".

"Свободу не спинити". Будинки і вишки, обліплені супутниковими тарілками, не рідкість в Криму, їх стає все більше. На півострові можна приймати тільки російські телеканали, а це багатьох не влаштовує. І тільки через супутник можна зловити телевізійні канали з України. Ця установка одного з будинків здалася мені символічною не тільки безліччю тарілок, але і загородженнями з колючого дроту. З'єдналися два антипода - символ свободи слова та символ ув'язнення, символ втрати будь-якої свободи. Фото Миколи Семени
Реклама:

Головне сьогодні