Кіно на мільйони: на які фільми Україна витрачає державні кошти

Олена Парфенюк — 12 вересня 2017, 07:45

Навесні 2017 року набрав чинності Закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні". Згідно з ним, представники вітчизняної кіноіндустрії зможуть отримати вагоме державне фінансування.

Його розмір залежатиме від категорії продукції, яку вони створюватимуть. Така підтримка покликана дати відчутний поштовх збільшенню кількості та якості фільмів українського виробництва.

Уже зараз вітчизняний кінематограф може похвалитися новими помітними досягненнями.

Так, стрічка "Рівень чорного" цього року претендуватиме на премію "Оскар" в номінації "Найкращий фільм іноземною мовою".

Окрім того, Україна вперше представляє власний стенд на Міжнародному кінофестивалі в Торонто, котрий стартував 7 вересня. Також в рамках заходу відбуваються Дні українського кіно.

Цікаво, що участь нашої країни в фестивалі (організаційні витрати) коштувала 450 тис. грн. Саме на таку суму Державне агентство України з питань кіно (Держкіно) в кінці серпня провело відповідну закупівлю.

Кадр із фільму "Ріень чорного" Валентина Васяновича

Згідно з даними Системи публічних електронних закупівель ProZorro, зібраними експертами торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua, Держкіно протягом останнього року (вересень 2016 – вересень 2017 рр.) провело 66 закупівель, загальна вартість яких склала понад 520 млн грн. При чому договори були підписані з 43 постачальниками. Всі закупівлі проходили за переговорною процедурою*.

Зокрема агентство закуповувало послуги з організації та проведення ХІV Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини "Docudays UA" (за майже 300 тис.), послуги з організації Українського павільйону в рамках 70-го Міжнародного кінофестивалю в Каннах (за 300 тис.), послуги з організації та проведення Одеського міжнародного кінофестивалю з 14 по 22 липня 2017 (за 1 млн грн).

Однак найчастіше Держкіно закуповувало створення фільмів – у вигляді держзамовлення чи фінансової підтримки стрічок.

Перший варіант гарантує до 100% відшкодування на їхнє виробництво. Під держзамовлення потрапляє створення документальних, просвітницьких, анімаційних фільмів, фільмів для дитячої аудиторії (з урахуванням художньої та культурної значущості), авторських фільмів та фільмів-дебютів.

Другий варіант – фінансова підтримка – гарантує надання субсидії у розмірі не більше 80% від вартості стрічок. Він поширюється на всі інші категорії фільмів. Тут також проводиться офіційна закупівля, в якій вказано, що кошти будуть виділені саме як фінансова підтримка.

Найдорожчі фільми за держзамовленням

Найдорожчим фільмом, виробництво якого підтримало Держкіно, виявилася стрічка "Гав-Рик". Сума, яку на це витратило агентство – 38 млн грн. Зйомками буде займатися компанія "Пронто Фільм".

Проект "Гав-Рик" став переможцем 8-го конкурсного відбору Держкіно, за що Держкіно надало виробникам 90% від необхідних коштів. Це буде повнометражний фільм для дітей з елементами фантастики.

А от компанія "Анімаград" отримала від Держкіно 24,5 млн грн на створення анімаційної стрічки в форматі 3D з назвою "Мавка. Лісова пісня".

Глядачі зможуть побачити мультфільм аж у 2019 році, але вже після презентації тизеру про нього заговорили не лише в нашій країні, а й у світі.

Кадр із фільму "Мавка. Лісова пісня"

"Анімаград" отримав держзамовлення ще на одну анімаційну картину – "Викрадена принцеса". Держкіно виділило компанії 19,5 млн грн.

У мультфільмі, події якого відбуватимуться у давньому Києві, йтиметься про двох закоханих – принцесу та вуличного актора. Їхні пригоди глядачі зможуть побачити в кіно в березні 2018 року.

Фільми з найбільшою фінансовою підтримкою від Держкіно

30 млн грн – саме таку, найбільшу серед інших, фінансову підтримку надало Держкіно компанії "Студія Кінороб", яка взялась за зйомки стрічки "Захар Беркут". Зазначимо, що ця сума – трохи більша за третину від загальної вартості виробництва фільму, яка становить 75 млн грн. Зйомки стартують 2018 року.

Компанія "Гуд Монінг Дістрібьюшн" отримала від держави 26 млн грн фінансової підтримки. Це рівно половина коштів, необхідних на створення історичної драми "Крути 1918. Захист" вартістю 52 млн грн.

Команда планує завершити виробництво фільму у травні 2018 року – тобто до 100-ї річниці сумнозвісного бою за участі студентів.

Леонід Перфецький "Бій під Крутами", акварель

Трохи менше – 24 млн грн – але також 50% від повної вартості Держкіно надало "Кінокомпанії Гагарін Медіа" на створення мюзиклу "Гуцулка Ксеня". Як стверджує режисер стрічки, "це буде не етнографічний фільм, а модернова мелодрама в стилі українського танго".

[L]Дія розгортатиметься у карпатському селі. За основу взяте лібрето з однойменної оперети українського композитора Ярослава Барнича.

Загалом, значна кількість фільмів за державний кошт або розповідають про знакові історичні події в нашій країні, або знайомлять глядачів з нашою культурою та мистецьким спадком.

Ще частина демонструє готовність українських кіновиробників бути на сучасній хвилі і створювати конкурентний продукт у світовій кіноіндустрії.

*Згідно із Закону України "Про публічні закупівлі", переговорна процедура закупівлі - це процедура, що використовується замовником як виняток і відповідно до якої замовник укладає договір про закупівлю з учасником після проведення переговорів з одним або кількома учасниками.

Олена Парфенюк, керівник департаменту розвитку державних закупівель торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua

Реклама:

Головне сьогодні