Українська модна премія: незмінний Анісімов і Джамала як натхнення. Фото

Черговий модний сезон розпочався з гучної церемонії вручення української премії із закрученою іноземною назвою BEST FASHION AWARDS – вітчизняної відзнаки за досягнення в царині моди.

Премія BEST FASHION AWARDS вручається у шести офіційних номінаціях: "Найкращий дизайнер жіночого одягу", "Найкращий дизайнер чоловічого одягу", "Найкращий дизайнер аксесуарів", премія "За найкращу fashion-постановку", "Відкриття року" та "За визначний внесок у розвиток української моди".

Нагадаємо, що премія визначається щорічно та оцінює дизайнерські колекції двох попередніх сезонів. Вирішує долю нагород група запрошених експертів з 30 осіб, до складу якої входять журналісти та fashion-журналісти, модні критики, байєри та дехто із селебрітіс. Їх перелік щороку несуттєво корегується.

Модних "слонів" роздають вже втретє і щоразу в новому приміщенні та з новим форматом. Першу церемонію влаштували в помпезному приміщенні Мистецького Арсеналу, де було створено дивовижне світлове дійство і представлені не менш вражаючі розважальні номери, серед яких всім запам’ятались вершниці на конях. Вдруге на вручення відзнак модний бомонд покликали до Національної опери України.

Цього року обмежились бенкетною залою одного з київських готелів. Та й власне саму церемонію перенесли на осінь, хоча до цього вручення відбувалось навесні – у розпал модного сезону.

Цього року BFA відбувався в бенкетній залі на 200 осіб

"Мені такий формат імпонує більше," – розповідає співзасновниця премії та за сумісництвом організатор Українського Тижня Моди Ірина Данилевська. "Я люблю, коли гості сидять за столиками, обмінюються думками та враженнями, звучить дзвін келихів шампанського, оплески, жарти та улюлюкання!"

Через обмеженість зали "поцокатись" та "погомоніти" було запрошено всього близько двохсот осіб. Обіцяли, що випадкових людей на врученні не буде. Так само, як не буде людей, що не мають стосунку до модної індустрії. Відмовились і від зайвої розважальної програми, ведуча вечора Ольга Фреймут одну за одною оголошувала номінації.

"Мама" української моди Ірина Данилевська обрала чорну сукню та аксесуари від дизайнерського дуету Каменська/Кононова. На фото вона з письменником Андрієм Курковим

Українських модних "Оскарів" роздають втретє, але вперше і церемонія, і сама нагорода виглядали як справді вагома та цінна відзнака. Можливо, через дійсно об’єктивне суддівство журі; можливо, через камерність заходу та вузьке професійне коло запрошених гостей та відсутність "тусовки".

На додачу, BFA можна назвати чи не єдиною модною подією, де публіка намагається дотримуватись заявленого дрес-коду. В цьому сезоні на оголошений creative black tie дами відгукнулись довгими сукнями чорних та бежевих кольорів, окремі модниці були у суцільно червоних строях, декілька панянок – у синіх сукнях. Чоловіки ж не встояли перед спокусою приміряти креативні метелики.

Червоні строї – серед цьогорічних фаворитів світських заходів

Найпершими за традицією отримують свою премію молоді дизайнери, які представлені на національних чи міжнародних подіумах не більше п’яти сезонів, що є основною умовою нагороди "Відкриття року".

Премію BFA "Відкриття року" отримала випускниця Інституту дизайну та моди Маранґоні (Instituto Marangoni) Марія Бех, відома своїми ніжними колекціями, складним кроєм і тонким відчуттям кольору. Та журі відзначило дизайнерку не лише як творчу особистостість, а й як успішного маркетолога, якому вдалося так швидко "розкрутити" свій бренд. Перша повна колекція Маші Бех була представлена у жовтні 2010 року.

Марія номінувалась на дану відзнаку ще минулого року, але нарешті дівчині пощастило, хоча свою крайню "школярсько-бібліотечну" колекцію для власної марки BEKh дизайнерка представляла зовсім не в рамках Українського Тижня Моди.

Марія Бех отримувала почесну для себе нагороду із рук Олега Скрипки, який "впав на коліна"перед талантом дівчини

В номінантах на дану премію опинилися також Олена Бурба, Надія Дзяк, Володимир Подолян та Олена Пржонська. Загалом же початковий список кандидатур складався аж з 28 претендентів.

У слові подяки Маша відзначила, що така відзнака дуже важлива для початківців, тому що при всіх складнощах це вселяє натхнення і поштовх працювати далі.

До Марії премію "Відкриття року" отримуали Саша Каневський та Артем Климчук.

За премією "Найкращий дизайнер аксесуарів" на невеличку сцену піднімалося одразу три дівчини – це творчий дует Наталії Каменської та Олесі Кононової, який працює над аксесуарами в тандемі з Катериною Булах. І саме вона найбільше знітилася і зворушилась вибором журі.

Катерина Булах вже декілька сезонів працює з креативним тандемом, створюючи масивні прикраси з цільних порід каменю, масивні текстильні та бісерні оздоби.

Катерина Булах виборола для Каменської/Кононової премію за найкращі аксесуари

Нагородження стало доволі неочікуваним для дівчат, тому що два попередніх роки завзято тримала позиції Ірина Каравай з її самобутніми аксесуарами: рукавичками, сумочками та прикрасами.

Номінацію "За найкращу fashion-постановку" не отримав цього року інший "мастодонт" української моди – Олексій Залевський. Експертам прийшлося до смаку феєричне світлове шоу від Володимира Подоляна. Ідею своєї колекції дизайнер побудував на ілюзорності та складному візуальному сприйнятті, згодом шоу PODOLYAN викликало небувале обговорення у соцмережах.

Володимирові Подоляну присудили премію "За найкращу fashion-постановку" за світлові спецефекти

Окрім молодого та перспективного дизайнера, за нагороду боролися також Світлана Бевза, відома любов’ю влаштовувати дефіле поза основним подіумом, а саме в чудернацькій атмосфері Шоколадного будиночку, Артем Климчук, який став торішнім "Відкриттям", та Ольга Громова, яка феєрично розпрощалась з кар’єрою дизайнерки у доволі дивний спосіб, влаштувавши справжній перформанс зі спаленням нарядів.

[L]Додаткову творчу премія "Натхнення" традиційно вручають особі, яка за думкою самих дизайнерів надихає їх на створення колекцій та є уособленням смаку та стилю. В даній премії, як виключення, саме дизайнери і висувають лауреатів.

Особливу відзнаку "від дизайнерів" отримала співачка Джамала, для якої, за її власним визначенням, це все одно, що отримати Греммі. А після короткої промови експресивна співачка, як і годиться, затягнула куплет чуттєвої пісні.

Премію Джамала отримувала із рук Ірини Данилевської та шанованого письменника та кіносценариста Андрія Куркова.

Дизайнери обрали співачку Джамалу "Натхненням" року

Найбільш шанована за інші премія "За визначний внесок у розвиток української моди" дісталася метру чоловічої моди Михаїлу Вороніну, на жаль, посмертно. За нагородою вийшла його дочка і послідовниця батькової справи Лариса Вороніна. Цього сезону саме вона представлятиме наступну колекцію концерну "Voronin" на національному подіумі.

Зала аплодувала метру та його творчості стоячи. Це був найбільш зворушливий момент вечора, дехто навіть пустив сльозу.

Для вручення запросили телеведучу Машу Єфросиніну, яка пригадала власну історію спілкування з майстром: "Коли мене ще вперше запросили ведучою світської події, я звернулася з проханням до Михаїла Львовича, як до самого відомого дизайнера, зшити мені сукню, яка б зробила мене стрункішою," – в ті часи Маша зовсім не була такою тендітною. "І він відповів: "Що ж, тоді – чоловічий костюм." Так, завдяки Михаїлу Вороніну моя перша вечірня сукня була чоловічим костюмом."

Замість легендарного батька премію "За визначний внесок у розвиток української моди" вручили доньці Михаїла Вороніна Ларисі Вороніній

Нарешті, в номінації "Найкращий дизайнер чоловічого одягу" справжній хет-трік зробив Віктор Анісімов. Він третій рік поспіль отримує заповідну статуетку, не підпускаючи до олімпу чоловічої моди виважено-стильного Сержа Смоліна, Михаїла Ліпакова з елегантним стилем для VULDI, креативного Сашу Каневського та двох маленьких жіночок – трикотажниць з особливим неформальним та дещо бунтарським стилем – Наталію Соболєву та Людмилу Вронську.

Стиль же Віктора Анісімова завжди свіжий та впізнаваний, носибельний і дещо по-юнацьки легковажний, як і сам дизайнер. Він нікого не наслідує, а наче грається у власне відчуття моди.

За третім разом дизайнер був небагатослівним, хоча публіка його радо вітає і завжди очікує від Анісімова теплих неформальних промов.

Віктор Анісімов вже втретє стає кращим дизайнером чоловічого одягу

Головну премію "Найкращий дизайнер жіночого одягу" цього року цілком заслужено отримав молодий дизайнерський дует Каменська/Кононова. Вдруге дівчата піднімались на сцену за нагородою – і це була абсолютна перемога "молодої крові" в українській моді. Раніше тільки "хедлайнерові української моди" Лілії Пустовіт вдавалося піти з нагородження з двома відзнаками.

Бренд KAMENSKAYAKONONOVA був створений Наталією Каменською та Олесею Кононовою у 2008 році. Того ж року молодий дует посів призове місце у Всеукраїнському конкурсі молодих дизайнерів "Погляд у майбутнє". Стиль дівчат відзначений вдалим поєднанням мінімалізму, складного крою, деталізованої проробки та чіткого відчуття модних тенденцій. Інтелектуальний одяг від творчого тандему створюється з новою інтерпретацією елегантності.

Свої колекції дівчата вже представляли на російських подіумах (Mercedes-Benz Fashion Week Russia та Aurora Fashion Week), про молодий дует згадує Vogue Італія.

Творчий дует Наталії Каменської та Олесі Кононової пішов того вечора з двома нагородами: "Найкращий дизайнер аксесуарів" та "Найкращий дизайнер жіночого одягу"

Залишилися без омріяної кришталевої статуетки у формі обточеної брили з лазерним гравіруванням Вікторія Гресь, висунута в номінації "Найкращий дизайнер аксесуарів", молодий та амбітний Артем Климчук, який став номінантом одразу на дві премії – "Найкращий дизайнер аксесуарів" та "За найкращу fashion-постановку", та рекордсменка висувань цього року, авторка "маленької білої сукні" Світлана Бевза, номінована одразу на три нагороди як кращий дизайнер, за аксесуари та fashion-постановку.

Олексій Залевський "майже за дрес-кодом" - у строкатій сорочці

Олексій Залевський, який торік все ж таки виборов нагороду, також зостався без "брили", як і володарка минулорічної головної премії Лілія Літковська. Не потрапила до жодної номінації Лілія Пустовіт.

Найкращий дизайнер минулого року за версією BFA Лілія Літковська цьогоріч аплодувала із зали

Лілія Пустовіт після церемонії одразу на літак – робота кипить, не дивлячись на Премії

Скромний та сором’язливий дизайнер Федір Возіянов цього року не потрапив до переліку номінантів

Світлана Бевза, висунута цього року одразу в трьох номінаціях, залишилась без премії BFA
Дизайнер Вікторія Гресь
"Капелюшниця" Марта Холод
Дизайнер Юлія Айсіна в мереживі та чоловічому товаристві
Скромний та сором’язливий дизайнер Федір Возіянов цього року не потрапив до переліку номінантів

Усі фото Дмитра Ларіна

Організатори премії: Ukrainian Fashion Week та журнал ZЕФИР


Реклама:

Головне сьогодні