Тест

Алкоголь вбиває більше, ніж СНІД, туберкульоз та війни - ВООЗ

Зростання доходів у країнах Азії та Африки веде до збільшення алкоголізму, у розвинутих країнах усе частіше відзначається пияцтво з запоями.

Найвищий рівень смертності в результаті вживання алкоголю зафіксований у Росії та країнах СНД. Там кожна п'ята смерть пов'язана з вживанням спиртного.

Усього ж у світі з причин, що пов'язані з вживанням спиртного, щорічно помирає близько 2,5 мільйонів осіб, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Як зазначають автори першої з 2004 року доповіді ВООЗ щодо алкоголю, споживання спиртного дуже варіюється в залежності від країни.

У західних країнах рівень споживання, як правило, значно вищий, ніж у Північній Африці та країнах південніше Сахари, а також - ніж у Південній Азії, де проживає переважно мусульманське населення.

Таке явище, як пияцтво з запоєм, усе частіше спостерігається в Бразилії, Мексиці, Південній Африці, Казахстані й Україні. Цей феномен набуває усе більшого поширення й у Великобританії, причому деякі експерти відносять це на рахунок дурного впливу Східної Європи.

При цьому у Франції та інших європейських країнах з давніми традиціями виноробства при загальному високому споживанні спиртного на душу населення важкі запої спостерігаються порівняно рідко.

У доповіді зазначається, що вживання спиртного призводить до 60 типів різних захворювань і травм. Серед найбільш розповсюджених - цироз печінки, отруєння, епілепсія, численні види раку, а також дорожньо-транспортні пригоди з вини п'яних водіїв.

Величезну шкоду завдають спиртні напої, вироблені нелегально, оскільки часто вони можуть бути отруйними, і на них не поширюється державний контроль. Тим часом саме такі напої складають до третини світового споживання алкоголю.

"Особливу небезпеку алкоголь представляє для підлітків та чоловіків віком від 15 до 59 років, - вважають автори доповіді ВООЗ. - Близько 11% населення, що випиває, йдуть в тижневі запої, причому в усьому світі чоловіки п'ють значно більше за жінок".

Автори доповіді визнають, що помірне споживання алкоголю може давати позитивний ефект, зміцнюючи серцево-судинну систему і запобігаючи інсультам, однак усі плюси зводяться нанівець, коли споживання стає надмірним.