Майже у кожному дитячому закладі є порушення якості харчування – ГПУ

— 7 червня 2013, 15:59

Про це повідомив начальник Головного управління захисту прав і свобод дітей Володимир Вишинський, повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

"Так, у травні цього року з гострою кишковою інфекцією доставлено до лікарні 6 дітей із садочка м. Житомира, причинами якої стали грубі порушення санітарно-гігієнічного режиму. За результатами лабораторного дослідження виявлено бактерії групи кишкової палички на руках кухаря, у готовій страві, яку споживали малюки", - розповів Вишинський.

Прокуратурою Житомира за цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 367 КК України (Службова недбалість).

За словами Вишинського, практично в кожному з перевірених закладів виявлено використання продуктів після закінчення терміну їх реалізації або без супровідної документації та сертифікатів відповідності, приготування їжі особами, які не пройшли медичного огляду, без дотримання санітарних норм.

"Як приклади таких правопорушень можу навести такі: у Севастопольській гімназії виявлено м’ясо, термін придатності якого минув ще у грудні минулого року, в школі Миколаївської області використовувалися продукти, прострочені на півроку. У навчальних закладах міста Харкова виявлено 150 кілограмів масла з бактеріями групи кишкової палички. У всіх цих випадках, на вимогу прокурорів, неякісну продукцію вилучено та знищено", - зазначив начальник управління.

За його словами, перевірки засвідчили, що діти споживають закордонні продукти сумнівної якості. Зокрема більшість шкільного приладдя, одягу, взуття виготовлено в Китаї, м’ясо для закладів освіти імпортується з Бразилії та Угорщини.

Водночас прокурорами цих регіонів установлено непоодинокі факти надходження до шкіл та дитячих садків низькосортних товарів. За їх втручання припинено більше 100 фактів використання товарів, які становили ризики для споживання дітьми.

За неналежне виконання службових обов’язків на вимогу прокурорів притягнуто до відповідальності понад 400 посадових осіб, майже половина з яких – органів контролю.

"Як засвідчили прокурорські перевірки, органи виконавчої влади, контролюючі органи не вживають дієвих заходів для створення безпечних умов розвитку дітей, їх раціонального харчування, не запобігають надходженню на споживчий ринок недоброякісних товарів та не вилучають їх з обігу", - сказав Вишинський.

"Зокрема у третині регіонів залишилися безрезультативними проведені органами СЕС перевірки суб’єктів господарювання, які постачають продукти до навчальних та оздоровчих закладів, виробляють дитяче харчування, одяг, взуття. Держспоживінспекціями Київської, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської областей, міст Києва та Севастополя не прийнято жодного рішення щодо заборони, а інспекціями Київської, Хмельницької областей та міста Севастополя – жодного рішення про припинення реалізації та виробництва недоброякісної дитячої продукції", - сказав він.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні