Тест

Ще одна перемога активістів: держава вперше дасть гроші на лікування гепатиту С

Згідно з цим документом, уряд виділить 33,2 млн. гривень вже цього року на лікування хворих на гепатит. Більшість із цих коштів підуть на закупівлю ліків для людей, які терміново їх потребують за медичними показниками, йдеться у повідомленні пацієнтської організації ЮКАБ.

"Пацієнти перемогли! Це прецедент для України, адже раніше сам факт епідемії гепатиту в Україні приховувався. За всю історію не було виділено жодної копійки на лікування людей, що помирали від цієї хвороби. Тепер же, вперше в Україні люди з таким діагнозом не будуть приречені на смерть, а зможуть отримати безкоштовне лікування в лікарнях", - каже Дмитро Шерембей, голова ЮКАБ

"Радий, що документ, над яким ми так багато працювали і проштовхували, підписано, за що окрема вдячність громадським організаціям, за підтримку наших зусиль та наполегливість. Це гарний результат і досвід взаємодії влади і громадськості", - написав Віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко у своєму твіттері.

Слід відмітити, що наразі МОЗ в особі Державного експертного центру України розробляє медичні стандарти для лікування гепатиту С – документи, за якими лікарі повинні будуть лікувати хворих. Саме від них залежать процедури та схеми лікування, а отже їх затвердження в найкоротші терміни є критично важливим.

"Ми закликаємо українців, яким терміново необхідне лікування та яким донині відмовляли в лікуванні через відсутність ліків у лікарнях – звертатися до своїх лікарів, вимагаючи медикаментів, на які держава виділила кошти", - додає Ольга Стефанишина, виконавчий директор пацієнтської організації ЮКАБ.

Як відомо, 28 грудня 2012 р. президент Віктор Янукович видав Доручення Кабміну та особисто прем'єрові Миколі Азарову забезпечити виділення додаткових коштів на лікування смертельно-хворих українців.

Пацієнтські та громадські організації, зі свого боку, у будь-який спосіб протягом останнього року намагалися привернути увагу резидента, народних депутатів, уряду та громадськості до цієї потреби, оскільки аж до середини квітня у попередніх документах Кабміну не було і згадки про фінансування хворих.

Нагадуємо, що саме після пацієнтської акції "Приречені", яка відбулася під стінами Кабміну в квітні, прем’єр-міністр Микола Азаров видав Доручення Юрію Колобову та Раїсі Богатирьовій під час підготовки змін до Закону України "Про державний бюджет України на 2013 рік" передбачити видатки, необхідні для закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення для лікування хворих на ВІЛ/СНІД та туберкульоз, та подати для розгляду на засіданні уряду проект Державної програми лікування та діагностики вірусних гепатитів на період до 2016 року.

Слід зазначити, що на сьогодні середній курс лікування гепатиту С в Україні коштує майже 100 000 грн., що робить лікування майже недоступним для українців. Саме через прийняття державної програми та гуртові закупівлі препаратів можливо досягти зниження цін та більшої доступності ліків для тих пацієнтів, яким вони потрібні.

Так, наприклад, завдяки домовленостям уряду з фармацевтичними компаніями, курс лікування від гепатиту С в Єгипті коштує до 2000 доларів, тобто вдесятеро дешевше, ніж в Україні.

Гепатит С – найбільш поширена епідемія в Україні. Приблизно 3,5 мільйони українців страждають на вірусні гепатити. Захворювання небезпечне тим, що інфікуватися ним можна в лікарні при маніпуляціях з кров’ю, у стоматолога та навіть у манікюрному салоні. Лікування – недоступне для більшості українців через високу вартість. Один курс лікування коштує 15 тис. доларів на рік. За державні кошти ліки від гепатиту С для дорослих ніколи не закуповувались.