За час своєї роботи керівник Інституту Раку звільнив 117 фахівців високого рівня – Мусій

— 1 липня 2014, 21:19

Про це на брифінгу у вівторок розповів міністр охорони здоров’я Олег Мусій, якого цитує прес-служба відомства.

Раніше в інтерв’ю "Українській правді. Життя" Олег Мусій розповідав, що Ігоря Щепотіна відсторонено від посади керівника Інституту раку, однак звільнити його наразі неможливо – він на лікарняном.

Перевіркою, яка проходила з 2 червня до 13 червня 2014 року зафіксовано 43 порушення, які мають бути терміново усунуті.

Комісія рекомендувала МОЗ здійснити заходи з негайного розірвання контракту з директором Національного інституту раку Щепотіним та передати матеріали перевірки до правоохоронних органів.

"У листі ми попросили слідче управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у місті Києві сприяти у ознайомленні Ігоря Щепотіна з висновками комісії і відібрати у нього письмові пояснення. Це є обов’язковою умовою для розірвання контракту з ним", - сказав Олег Мусій.

Міністр також повідомив, що за результатами перевірки звертатиметься до прокуратури.

"В Інституті не введено в експлуатацію обладнання вартістю 42 мільйони гривень, придбане за бюджетні кошти у 2011 році. "До сьогодні це високоточне обладнання не встановлене. Воно пилиться на складах, гарантійний термін минув. Це персональна відповідальність керівника інституту", - сказав міністр.

Олег Мусій підкреслив, що Інститут вже протягом трьох місяців не акредитований як заклад охорони здоров’я, без ліцензії здійснювалася діяльність за 8 спеціальностями, не оформлено право власності на будівлю і земельну ділянку Інституту.

В Інституті незадовільний рівень поточного контролю якості надання медичної допомоги пацієнтам, про що свідчить відсутність підтверджень впровадження та застосування локальних протоколів надання медичної допомоги.

Локальні протоколи надання медичної допомоги в Інституті розроблені не по всіх локалізаціях.

Є порушення під час проведення клінічних досліджень.

Ангіографічні дослідження проводяться на апараті "Сlinomat" 2011 року випуску, який не сертифікований на предмет виконання такого дослідження. На неналежному рівні метрологічне забезпечення.

Встановлені порушення Правил зберігання та проведення контролю якості лікарських засобів у лікувально-профілактичних закладах в частині не забезпечення відповідного температурного режиму зберігання лікарських засобів, що ставить під сумнів їх придатність та безпеку застосування, виявлено лікарський засіб з простроченим терміном придатності.

Відділення управління якістю медичної допомоги онкологічним хворим представляє єдиний працівник, старший науковий співробітник науково-дослідного відділення, яка має освіту за спеціальністю технологія хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів.

Було виявлено, що деяким хворим доводилось купувати дороговартісні ліки, попри те, що вони були закуплені за бюджетні кошти і були в наявності.

Встановлено відсутність дієвого контролю за кадровим забезпеченням. З часу призначення директором Ігоря Щепотіна і до моменту проведення перевірки було втрачено кадровий потенціал – звільнено 117 фахівців високого рівня.

Також виявлено порушення проведених державних закупівель лікарських засобів та медичних виробів. Суттєво завищено вартість робіт з реконструкції клініки №1 і №2.

"Система, побудована Ігорем Щепотіним, повинна піти в небуття. У цивілізованому світі не існує онкологічних диспансерів, працює єдиний інститут раку, який, по своїй суті, є методичним і забезпечує державну політику у цій царині. У світі увага онкологічної служби спрямована на первинну ланку, на виявлення захворювання на першій-другій стадії, коли людям ще можна допомогти", - сказав міністр охорони здоров’я.

Як відомо, в Національному Інституті Раку створено ініціативну групу, яка вимагає відсторонення від будь-яких посад нинішнього директора НІР Ігоря Щепотіна та детальної перевірки діяльності Інституту і його реорганізації.

20 травня, лікарі та родичі пацієнтів мітингували під стінами МОЗу з цими вимогами та передали відомству листа до міністра охорони здоров'я.

У коментарі УП.Життя наприкінці травня Олег Мусій розповів, що МОЗ ініціює перевірку Інституту раку, бо на керівника є багато скарг і виявлені численні порушення.

"Окрім того, наскільки мені відомо, вже порушені кримінальні справи проти пана Щепотіна за зловживання службовим становищем і так далі", - додав Олег Мусій у травні.

Реклама:

Головне сьогодні