Мусій: МОЗ ініціює перевірку Інституту раку, бо на керівника є багато скарг і виявлені численні порушення

— 26 травня 2014, 11:30

Про це в коментарі "Українській правді. Життя" розповів міністр охорони здоров’я Олег Мусій.

"Міністерство вчинило правильно, коли перший раз перевірило Інститут раку і є заключення комісії про численні порушення з боку пана Щепотіна (Ігор Щепотін – керівник НІР –ред.", - розповів Мусій.

На уточнююче запитання, коли проводилась ця перевірка, міністр відповів, що "акт був покладений мені на стіл у четвер".

Він також додав, що цю комісію було не допущено до багатьох підрозділів НІР, хоча нею "уже виявлені численні порушення"

А саме тому, у понеділок буде створено нову комісію, яка має провести комплексну детальну перевірку.

"Окрім того, наскільки мені відомо, вже порушені кримінальні справи проти пана Щепотіна за зловживання службовим становищем і так далі", - додав Олег Мусій.

На уточнююче запитання, про які саме зловживання йдеться, міністр додав, що не знайомився з актами перевірок правоохоронних органів, "але мені повідомили з компетентних органів про те, що такі кримінальні справи відкриті уже і провадяться".

"Тому для того, аби вирішити, розривати чи не розривати контракт (з Ігорем Щепотіним – ред..), має бути завершена ця перевірка, яка розпочнеться з понеділка", - додав Мусій.

[L]За його словами, комісії дано час 2 тижні на роботу на перевірку від економічної, господарської діяльності та бухгалтерії НІР до звільнень з роботи співробітників установи.

"Якщо раніше будуть розслідувані ці кримінальні справи і буде прийнято слідчими органами, що він винуватий, то тоді це буде підставою раніше розірвати цей контракт з паном Щепотіним", - додав Олег Мусій.

Він також додав, що на Інститут Раку приходить багато скарг до МОЗ.

"За мої три місяці перебування на посаді міністра охорони здоров’я, було близько десятка звернень від людей, інстанцій, медиків про те, що в (НІР- ред..) вимагали кошти за оперативні втручання", - розповів Мусій.

Як відомо, в Національному Інституті Раку створено ініціативну групу, яка вимагає відсторонення від будь-яких посад нинішнього директора НІР Ігоря Щепотіна та детальної перевірки діяльності Інституту і його реорганізації.

20 травня, лікарі та родичі пацієнтів мітингували під стінами МОЗу з цими вимогами та передали відомству листа до міністра охорони здоров'я.

У листі до Олега Мусія зокрема зазначається: "...з боку директора Інституту Щепотіна І. Б. здійснюється постійний тиск на його співробітників з особистих мотивів. Через постійні утиски зі сторони керівництва багато фахівців йде працювати до інших лікувальних закладів".

"Ми вважаємо директора нашого Інституту, Ігоря Щепотіна, правовим і моральним нігілістом, маргіналом і взагалі не тим спеціалістом, який повинен керувати закладом такого рівня", - розповів Андрій Семиволос, лікар-хірург Інституту, який очолює протест проти Щепотіна.

Андрій Семиволос каже, що його самого відсторонили на місяць від операцій за критику директора.

Додає: "Зараз Щепотін залякує лікарів, що, якщо він піде з Інституту, то і їм доведеться піти. Лікарі бояться протестувати, але загалом його не підтримує, мабуть, 80% працівників".

Лист на ім'я Міністра охорони здоров'я від ініціативної групи НІР

Сам Ігор Щепотін у коментарі "Українській правді. Життя" розповідав, що бунт в НІР влаштували десять людей, які "відносяться до найгірших співробітників Інституту".

"І вони дійсно активізувались і поширюють оцю неправдиву інформацію про мене", - сказав Щепотін.

"Таким чином йде хвиля компрометації не тільки на мене особисто, але й Інституту", - вважає він.

"За останні 6 років в Інституті було більше ніж 50 різних перевірок, в тому числі Генеральна прокуратура, КРУ, рахункова палата, Міністерство освіти, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство соцполітики, праці і так далі, і так далі... І ніхто з цих комісій, включаючи рахункову палату і КРУ, не знайшов будь-яких порушень законодавства в плані і закупівель, і трати бюджетних коштів. Думаю, що, якщо дійсно люди про це говорять, якщо в них є якісь докази, значить, це треба обговорювати з правоохоронними органами, направляти інформацію до прокуратури, до міліції, і хай вони з'ясовують", - прокоментув Щепотін.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні