На сайті МОЗ з'явився проект наказу про відкриті дитячі реанімації

— 14 квітня 2016, 18:49

Документ має назву "Про дотримання прав пацієнтів та забезпечення доступу членів сім'ї до пацієнтів, що перебувають на стаціонарному лікуванні у відділеннях інтенсивної терапії".

Його розміщено на сайті МОЗу.

Якщо проект ухвалять, батькам дозволять цілодобовий допуск у реанімацію до дитини "у будь-який день тижня, згідно до правил, визначених даним Порядком та підписаною ними інформованою згодою на лікування та обстеження дитини".

"Поняття "батьки", окрім матері і батька, включає інших законних представників дитини, таких як опікун, піклувальник, усиновлювач, мачуха, вітчим, які проживають однією сім'єю з малолітніми або неповнолітніми пасинком, падчеркою, та батьки-вихователі", —йдеться у проекті наказу.

Окрім того, одному з батьків дозволять перебувати з дитиною у відділенні інтенсивної терапії без часових обмежень, інших родичів допускатимуть лише у години відвідувань.

Проект наказу про дозвіл батькам бути у реанімації потребує громадського обговорення і затвердження. Фото openlabresearch.com

Тим часом на появу проекту наказу у Facebook відреагував фонд "Таблеточки".

"Друзі, наша боротьба за відкриті дитячі реанімації в Україні просунулася ще на півкроку. Чи можна вважати це проміжною перемогою? Подивимося. Поки у нас і, підкреслюємо, у вас є місяць, щоб внести свої пропозиції до цього проекту наказу. Важливо, щоб всі зацікавлені у цьому питанні особи (в тому числі і приватні, тобто батьки) висловили свої побажання та пропозиції.

Важливо, щоб цей проект документа отримав громадську підтримку та увагу. Зміни в уряді України можуть відсунути прийняття найважливішого документа на невизначений термін, а цього не можна допустити. Громадська думка і тиск повинні зіграти свою роль", — йдеться у заяві благодійного фонду.

У фонді також зауважили, що проект наказу прописаний з урахуванням пропозицій "Таблеточок", однак і сам фонд, і його партнери-юристи мають намір найближчим часом проаналізувати документ і висловити зауваження та побажання.

Про закриті для батьків реанімації і трагедії останніх днів життя маленьких невиліковно хворих пацієнтів писала "Українська правда. Життя".

Реклама:

Головне сьогодні