Харчуватись правильно: 8 психологічних трюків, як облаштувати кухню

— 17 квітня 2016, 10:40

Ще важче обмежити розмір порції, коли всі поряд насолоджуються обідом, ні про що не хвилюючись.

Саме тому фахівці радять користуватись психологічними секретами, які допоможуть їсти менше та споживати зелень і овочі, не задумуючись про свій вибір, пише видання Reader’s Digest.

Приберіть снеки подалі від очей

Жінки, які тримають коробки з хрусткими смаколиками у кухні на видноті, мають більший індекс маси тіла, ніж ті, хто ховає їх у шафки.

Те ж саме трапляється з чоловіками, якщо печиво і кекси опиняються перед ними постійно.

Зберігання здорової їжі перед очима дослідники, навпаки, асоціюють зі схудненням.

Так, якщо фрукти часто траплялися жінкам на кухні, індекс маси тіла у них був нижчим.

"Ідея полягає у тому, щоб подумки люди харчувались правильно – не тягнулися за чіпсами тільки тому, що вони лежать на столі", – каже Ендрю Хенкс, професор споживчих наук в університеті Огайо і співавтор дослідження, опублікованого у журналі Health Education & Behavior.

Фото Khongkitwiriyachan/Depositphotos

Обирайте менші тарілки

"Якщо ви їсте вечерю з салатної тарілки, то можете зменшити кількість з’їденого аж на 33%", – розповідає професор прикладної економіки та менеджменту в університеті Корнуолла Девід Джаст.

Він радить спробувати подавати до столу тарілки на 5 см менші, ніж зазвичай.

Якщо ви зменшите розмір тарілки з 30 до 15 см, то все закінчиться проханнями другої і третьої добавки. Якщо ж зменшити діаметр не так кардинально, ви просто з'їсте менше, не компенсуючи нестачу.

Тримайте каструлі і сковорідки з вечерею подалі від кухонного столу

Лишіть на столі здоровий зелений салатик. Картопля, м’ясо і решта важкої їжі нехай лишається на плиті. Коли вам кортітиме взяти добавки, доведеться вставати і йти за нею. Ці зусилля незручні, тому є шанс, що перехочеться.

[L]

Ігноруйте дизайн свого холодильника

"Холодильники так спроектовані, щоб першими продуктами, які ви побачите, коли відкриєте їх, були високі пляшки чи м’ясо та сир на другій поличці, тоді як овочі і здорова їжа лишаються нижче", – переконаний лікар Джаст з університету Корнуолла.

Перекладіть їх на рівень очей, звідки ви ймовірніше їх візьмете.

Ще краще – зробіть вибір здорової їжі зручним, наприклад, купуючи готову до вживання малу моркву, чи поріжте перці та яблука до того, як покладете їх до холодильника. Це те, що завжди кладуть туди дієтологи.

Фото Irin717/Depositphotos

Створіть правильну атмосферу

"Слухаючи приємну, класичну інструментальну музику під час обіду чи вечері, ви з’їдаєте менше, адже темп поглинання страв підлаштовується під мелодію також", – розповідає лікар Джеймс Пейнтер з університету Іллінойса.

Зробіть атмосферу ще більш заспокійливою та розслабленою, приглушивши світло. Коли ви їсте повільніше, вас задовольняють менші порції.

"Не підганяйте себе, а насолоджуйтесь стравами", – радить професор.

Купіть на кухню тонші келихи

Високі, прямі келихи мають такий вигляд, ніби у них вміщується більше рідини, ніж у короткі, хоча об’єм у них однаковий. Людині здається, що у тонких келихах вона одержує більше напою. Саме тому для солодких напоїв обирайте вищі келихи, а для молока чи води – коротші.

Фото ehaurylik/Depositphotos

Придбайте зелені тарілки

Люди подають менші порції на тарілках, які контрастують з їжею. Такі висновки досліджень є у журналі Journal of Consumer Research. Це означає, що пасти на білу тарілку ви покладете чимало.

Щоб з’їсти більше корисної зелені, подавайте її до столу на зелених тарілках – з ними овочі зіллються, а вуглеводи – навпаки, контрастуватимуть.

Якщо зелений – не ваш колір, використовуйте скатертину, яка пасуватиме до тарілок. Саме таке сервірування – коли поверхня не сильно контрастує з сервізом, спонукає людей за столом їсти менше. Це також висновок дослідників.

Фото Nadianb/Depositphotos

Уникайте гарних десертних сервізів

Люди схильні їсти більше морозива ексцентричною веселою ложкою, ніж нетральною, йдеться у результатах дослідження у Journal of Consumer Research.

"Мила ексцентричність спонукає людей хотіти розваги, винагороджувати себе та балувати", – попереджає співавтор експерименту Гергана Неньков, професор Бостонського коледжу.

Використовуйте цей психологічний трюк собі на користь: мила салатниця цілком здатна змусити вас їсти більше зелені.

Реклама:

Головне сьогодні